Stručnjaci upozorili na sve veću pojavu otrovne ribe u Jadranu

Hrvatski Institut za okeanografiju i ribarstvo upozorio je na sve veći broj otrovne ribe vatrenjača, poznate i pod nazivom riba paun.

"Poznata kao vatrenjača, riba lav ili riba paun, Pterois miles je invazivna indo-pacifička vrsta koja je poznata po štetnosti za lokalne ekosisteme. Ozloglašena je zbog svoje ishrane autohtonim ribljim vrstama i brzog širenja na kolonizovanim područjima Sredozemlja", piše u objavi Instituta na Fejsbuk stranici, a prenose Vijesti.

Navode da su sve bodlje na tijelu ribe otrovne i da se kod uboda javlja izuzetno jak bol, te da da su mogući i ozbiljniji simptomi pa se u slučaju uboda preporučuje odlazak kod ljekara.

"Iz tog razloga ovoj ribi treba pristupiti s oprezom, a posebno u slučaju ulova tokom ribolova. Srećom, kao što je slučaj i kod ostalih jadranskih riba s otrovnim bodljama, otrov je termolabilan, što znači da se može neutralizovati toplotom (najbolje utapajući ubodeno mjesto neposredno nakon uboda u vodi temperature 40 do 45 stepeni 30 do 90 minuta uz oprez da ne dođe do opekotina)".

Iz Instituta navode da je ova vrsta prvi puta zabilježena u Jadranskom moru 2019. godine, a najsjeverniji nalaz bio je kod Visa 2021. godine.

Očekuju da će se ova vrsta ribe u Jadranu pojavljivati sve češće, te da je ove godine zabilježena nekoliko puta na području južnog Jadrana, a u utorak je ulovljena i na Korčuli.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti