Sud za prekršaje u Budvi za 9 mjeseci naplatio skoro 900.000 eura novčanih kazni

Sud za prekršaje u Budvi je u periodu od 01.januara do 30.septembra 2021.godine kroz izrečene novčane kazne naplatio ukupan iznos od 886.179,00 eura.

Dio sredstava po izrečenim novčanim kaznama, kažnjena lica su uplatila dobrovoljno ili preko službi računovodstva poslodavaca, dok je dio kazni naplaćen prinudnom naplatom sa raspoloživih računa poslovnih banaka kod kojih kažnjena lica imaju otvorene račune.

U odnosu na prethodnu godinu, naplata novčanih kazni je povećana, a taj trend će biti nastavljen i do završetka 2021.godine i pored činjenice da se radi o izazovnim vremenima za referat izvršenja prekršajnih sankcija. Veliki doprinos efikasnoj naplati novčanih kazni sadržan je u činjenici povezanosti suda za prekršaje sa web servisom Centralne banke Crne Gore od kojeg se u realnom vremenu dobijaju podaci o svim računima koje kažnjena lica imaju kod poslovnih banaka u Crnoj Gori. Prinudna naplata preko poslovnih banaka vrši se i u slučajevima kada računovodstvene službe poslodavaca kažnjenih lica, Fond PIO ili Centralna banka, iz određenih razloga ne postupe po dostavljenoj naredbi.

Sve navedene mjere koje se preduzimaju u cilju izvršenja novčanih sankcija izrečenih pravosnažnim rješenjima suda su preduslov za sprovođenje postupka zamjene novčane kazne u kaznu zatvora, što je i krajnja mjera u situacijama kada novčanu kaznu nije moguće naplatiti u postupku izvršenja prekršajne sankcije. 

Ovim putem se i  preporučuje kažnejnim licima, da nakon pravosnažnosti rješenja o kažnjavanju za počinjeni prekršaj, postupe u skladu sa Zakonom o prekršajima i izrečenu novčanu sankciju izvrše u zadatom roku, kako ne bi došli u situaciju da se u cilju izvršenja izrečene sankcije pokreće postupak prinudne naplate ili pak zamjena za kaznu zatvora. 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti