Superjahta Malena je "neboder na moru", koštaće 350 miliona eura

Ogromne superjahte se nazivaju i "plutajućim neboderima", a inovativni koncept studija Rodriguez Design je to podigao na novi nivo.

Superjahta Malena je duga 110 metara i dizajirana poput višespratnice sa simetričnom superstrkturom koja je sastoji od balkona s obje strane paluba i duž sredine.

Napravljena od čelika i aluminijuma , jahta može ponuditi ogroman vanjski prostor kao i hidrauličnu platformu koja omogućava pristup okeanu.

Dizajner Josh Rodriguez, osnivač studija Rodriguez Design, rekao je da su ga inspirisale različite strukture te da je zbog toga izabrao "arhitektonski pristup" umjesto tradicionalnijeg.

"S balkonima smo željeli stvoriti osjećaj da ste na super luksuznom neboderu", rekao je on.

Pored elegantnog i oštrog profila, Malena ima i druge impresivne karateristike među kojima su i dva bazena. Ponudiće dovoljno mjesta za 24 osobe u svojih 11 kabina uključujući šest VIP kabina na glavnoj palubi.

Gorna paluba je rezervisana za trpezariju dovoljno veliku za 23 osobe, dnevni boravak te heliodrom. Ulaz na palubu vlasnika se može blokirati kliznim vraitima kako bi se osigurala privatnost, a oni koji budu pozvani imat će pristup jacuzziju i terasi za sunčanje. Tu je još jedan bazen kao i dodatni prostor za sunčanje, a na raspolaganju je i bar.

Jahtu Marina će pokretati dizel-električni pogon, maksimalna brzina će iznositi 18 čvorova, a domet oko 6.000 nautičkih milja pri brzini od 12 čvorova.Rodriguez tvrdi da već postoji interes klijenata i brodogradilišta te da su razgovori u toku. Projekt je još u ranoj fazi, ali se procjenjuje da će jahta koštati oko 350 miliona eura.

Razvoj proizvodnja će trajati između tri i pet godina.

Izvor: klix.ba

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti