Sve u Evropi: Znate li kojih pet država svijeta nema svoj aerodrom?

Lista država koje nemaju svoj aerodrom je istovremeno i lista zemalja koje su među najmanjima na svijetu po površini koju zauzimaju, a među njima su: Vatikan, Monako, Lihtenštajn, Andora i San Marino.

Prije nego krenete planirati odmor u Evropi, možda biste željeli prvo provjeriti ima li vaše željeno odredište aerodrom.

Iako zemlje na listi nemaju svoj aerodrom, najčešće ih od onih u susjednim državama dijeli manje od sat vremena te se nedostatak može lako nadomjestiti.

Pet zemalja koje nemaju svoj aerodrom su sljedeće:

Vatikan

Vatikan je najmanja država na svijetu, nalazi se unutar Italije. Bez aerodroma , moraćete letjeti do rimskog aerodroma Leonardo da Vinci, a zatim uzeti taksi - vožnja traje oko 35 minuta.To je ujedno i jedino mjesto u Europi gdje nikada nije otvoren McDonald's restoran.

 

Monako

Druga najmanja nacija svijeta, Monako, okružen je Francuskom, a ne posjeduje ni aerodrom.Moraćete letjeti do aerodroma Cote d'Azur u Nici, a zatim uzeti taksi za 30 minuta da stignete do Monaca.

Andora

Država Andora također nema svoj serodrom, iako tamo možete putovati preko Španije ili Francuske, koje graniče s tom malenom nacijom.Najbliži aerodrom je Seo De Urgel u Španiji, a vožnja do Andore traje oko 35 minuta autom.

 

San Marino

San Marino je još jedna od pet zemalja koje nemaju vlastiti aerodrom.Najbliži aerodrom nalazi se u italijanskom gradu Rimini. Vožnja od aerodroma Federico Fellini traje oko 30 minuta.

Lihtenštajn

Ne možete letjeti ni u Lihtenštajn, zemlju okruženu Švicarskom i Austrijom. Najbolji način je letjeti do Züricha, a zatim uzeti taksi ili doći vozom iz Bucha ili Sargansa na švicarskoj granici.Lonely Planet je 2019. ovu zemlju proglasio jednom od najboljih evropskih destinacija za posjetiti.