Tajland otvorio granice za vakcinisane turiste iz više od 60 zemalja

Danas se u Tajlandu očekuju desetine hiljada turista nakon što je ova zemlja otvorila svoje granice za one koji su vakcinisani.

Tajland je nakon 18 mjeseci restrikcija uvedenih zbog pandemije koronavirusa dozvolio dolazak vakcinisanih turista iz više od 60 zemalja. Turisti neće morati u karantin, a njhov broj bi mogao biti povećan na 15 miliona naredne godine. To bi trebalo donijeti više od 30 milijardi dolara zarade. Međutim, trenutna dozvola turistima važi za zemlje niskog rizika, jer neke od restrikcija još uvijek na snazi. Oko 42 posto populacije Tajlanda je dosad u potpunosti vakcinisano, a u ovoj zemlji dnevno ima gotovo 10.000 novih slučajeva zaraze.

"Vidimo veoma slabo svjetlo na kraju tunela, nismo mogli raditi dvije godine. Ne znam da li vlada može otvoriti granice lako, ali se nadamo da će to učiniti. Voljeli bismo se vratiti na posao", rekao je jedan od tajlandskih vodiča.

Pandemija koronavirusa je uništila tajlandsku ekonomiju, a prethodno je godišnje ovu zemlju posjećivalo oko 40 miliona turista godišnje. Međutim, taj broj je prošle godine smanjen za 80 posto.

Tajlandska vlada sada otvara aerodrome za letove iz zemalja među kojima su Velika Britanija, Kina, Japan, SAD i većina Evrope.

Izvor: klix.ba

 

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti