Tajland zabranio kreme za sunčanje koje oštećuju korale u nacionalnim parkovima

Tajlandske vlasti su zabranile korištenje krema za sunčanje koje sadrže hemikalije štetne po koralne grebene.

Zabrana važi u svim morskim nacionalnim parkovima, a uvedena je nakon što je ustanovljeno da losioni koje turisti koriste za zaštitu od sunca prave štetu sporo rastućim koralima. Tajlandsko ministarstvo za očuvanje životne sredine je saopštilo da četiri sastojka koja se nalaze u kremema za sunčanje uništavaju koralne larve, ometaju reprodukciju i uništavaju korale.

Za one koji prekrše naređenje predviđena je kazna do 2.550 eura, međutim, zasad nije poznato kako će se zakon sprovoditi.

Zabranjeni su svi losioni koji sadrže oksibenzon, oktinoksat, 4-metilbenziliden kamfor i builparaben.

Slične zabrane su uvedene na pacifičkom ostrvu Palau i na Havajima, a ovo je najnoviji pokušaj tajlandske vlade da zaštite korale od turističke industrije.

Plaža Maya Bay na otoku Phi Phi Leh, poznata po snimanju filma "The Beach", zatvorena je od 2018. godine zbog toga što je većina njenih korala uništena.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti