Tempus projekat - međunarodna konferencija

Fakultet za pomorstvo Kotor organizuje dvodnevnu međunarodnu konferenciju, povodom realizacije TEMPUS projekta, pod nazivom MArED - Modernizacija i harmonizacija visokoškolskog obrazovanja u oblasti pomorstva u Crnoj Gori i Albaniji. Prvi sastanak partnera i učesnika projekta biće održan 21. februara u hotelu Cattaro u Kotoru i 22. februara na Fakultetu za pomorstvo, sa početkom u 9h.

Organizator Prvog (Kick-Off) sastanka je Fakultet za pomorstvo Kotor (Univerzitet Crne Gore), koji je ujedno i koordinator ovog značajnog projekta, finansiranog od strane Evropske komisije. Cilj MArED projekta je unaprjeđenje kompetentnosti ljudskih resursa u pomorskom sektoru Crne Gore i Albanije, putem podizanja kvaliteta obrazovanja na njihovim univerzitetima. Revizija postojećih i razvoj novih dodiplomskih studijskih programa i kurseva, poboljšanje infrastrukturnih i nastavnih resursa i jačanje saradnje među akademskim i privrednim subjektima, predstavljalju ključne korake u impelementaciji projekta.

Uz pomoć i sugestije partnera iz Evropske Unije, ostvariće se potrebna usaglašenost sa zahtjevima IMO-a (Međunarodne pomorske organizacije) i STCW konvencije (Standardi za obuku, sertifikaciju i držanje straže za pomorce), a sve u cilju usavršavanja postojećih i stvaranja novih generacija pomoraca.

U konferenciji učestvuju predstavnici 17 partnera projekta, koji pored domaćina iz Crne Gore dolaze iz Albanije, Španije, Rumunije, Hrvatske, Slovenije i Austrije. Prvog dana konferencije sagledaće se projektne aktivnosti, evidentirati izazovi koji postoje i definisati plan realizacije projekta. Drugog dana, eksperti zemalja u regionu će iznositi svoja iskustva, a nakon toga će imati priliku i da se upoznaju sa istorijskim nasljeđem, ljepotama i potencijalima Bokokotorskog zaliva.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti