Kamerni teatar 55 iz Sarajeva oduševio publiku Grada teatra

 

Kamerni teatar 55 iz Sarajeva oduševio publiku Grada teatra

Ovacije za crnohumornu priču o nama

 

U Dramskom programu ovogodišnjeg budvanskog festivala predstavio se i Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, jedna od najznačajnijih scena u BiH, kako u smislu produkcije, tako i kada je riječ o angažovanju umjetnika i autora.

Teatar koji je i jedan od najpoznatijih u regionu, stigao je u Budvu, na scenu na Svetom Stefanu, sa crnom komedijom „Terorizam“, po tekstu mladih ruskih dramatičara Olega i Vladimira Pesnjakova, u režiji Dina Mustafića. Urbana priča o „bolesti novog doba“, terorizmu koji svi, gotovo svakodnevno, i doživljavamo od drugih, pa i od onih najbližih, ali i sami činimo, ispričana kroz šest sjajno napisanih i sjajno režiranih scena jednog od vodećih reditelja u regionu, oduševila je publiku Grada teatra. Radnja komada počinje na aerodromu, gdje je neko na pisti ostavio prazne kofere, i ta potencijalna opasnost od mogućeg terorističkog napada odjednom se prenosi na niz crnohumornih situacija iz svakodnevnog života, u kome je svako od nas i žrtva, i terorista. Svi akteri drame, koje su na sceni odlično oživjeli poznati sarajevski glumci – Gordana Boban, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Vanesa Glođo, Jasna Diklić, Aida Bukva, Muhamed Hadžović, Amar Selimović, Senad Alihodžić, Boris Lero, Semir Krivić, Sanjin Milavić, Adnan Goro, Jasna Ornela Beri, Kemal Čebo, Edin Avdagić - nalaze se u „čekaonici“, vrlo zadatom i klaustrofobičnom prostoru, i svako od njih bi da pobjegne, i dođe do vlastitog vazduha.

Svako od njih i pokušava da bude hrabar i svoj, ali zna da se to „ne smije“, i brzo se vraća u smjernice koje nalaže profesija, porodica, prijatelji, okruženje, sistem moći...

Za reditelja Dina Mustafića, čije su predstave na ovim prostorima prepoznate i po estetskoj vrijednosti i po angažmanu, crna komedija „Terorizam“ predstavlja negdje i „logičan slijed“ naslova:

  „Naslov koji su Oleg i Vladimir Pesnjakov dali svojoj drami je svojevrstan trik – ljudi koji dođu da vide predstavu pomisle da je to priča o globalnom terorizmu, o Al Kaidi, o najvećem strahu čovjeka u XXI vijeku. Međutim, oni u svojoj crnohurmornoj komediji govore o jednom vrlo zanimljivom fenomenu oblika terorizma u svakodnevici – u bračnoj postelji, na radnom jestu, u parku, o terorizmu između ljubavnika, između kolega, između starih i mladih..., a pokazuje i koliko su oni koji su zaduženi za sprečavanje terorizma u stvari nasilni. Ono što je zanimljivo reći za ovaj tekst jeste da je nakon moskovske premijere doživio i vrlo uspješnu njujoršku premijeru, da se radi o piscima koji su već dobro poznati na južnoslovenskim prostorima, i da su, nakon Nikolaja Koljade trenutno najizvođeniji ruski dramatičari u svijetu. Imao sam privilegiju da ih upoznam kada sam radio predstavu u Novoj Gorici, i ono što mogu da kažem je da oni izgledaju fantastično – iste su visine, nisu ista generacija ali govore sinhronizovano, kao braća Dalton. Vrlo je rijetko naići u pozorištu na takvu braću, koja u pozorištu pišu jednim srcem i jednom glavom, na filmu znamo braću Taviani, braću Koen. Moram reći da smo mi uživali u ovom tekstu dok smo ga radili, a rijetki su tekstovi koji tako mogu mobilisati cjeli ansambl. Lično, meni je u ovoj drami najuzbudljiviji bio upravo način na koji se govori o fenomenu terorizma, jer se odmah asocira na Monti Pajtona, a ja sam odrastao na njemu – izjavio je nakon predstave Dino Mustafić.

Najpoznatiji i posljednjih godina najpopularniji bosanski glumac u regionu Ermin Bravo, dobio je ovacije publike za scenu ljubavnika – žrtve – teroriste:

 "Meni je cjeli pristup temi terorizma u ovoj priči bio zanimljiv, prije svega zbog tog modernog crnog humora i duhovitosti, kroz koje se fokusira ovaj, u suštini, vrlo tragičan fenomen. A to je onaj lični, intimni, suptilni svakodnevni terorizam koji globalno svakodnevno živimo, koji prepoznajemo kada smo mi žrtve, a teško osvještavamo kada smo i sami nasilnici. Naravno, jako mi je drago što smo imali ovako lijep prijem u Budvi" – istakao  je Ermin Bravo.      

Za glumicu Jasnu Diklić pravi užitak bio je kako je budvanska publika primila predstavu, a pogotovu scenu u kojoj igra, koja je pokupila simpatije gledališta:

 "Možda je ta moja scena i ponajbolje napisana, a uvijek je veliko zadovoljstvo raditi sa Dinom Mustafićem. Ovo je vrlo moderan tekst, raznovrstan, nije ga lako igrati, traži cijelu jednu lepezu glumačkih sredstava, ali mi svi jako volimo ovu predstavu".              

Mladi sarajevski glumac Amar Selimović rekao je da je gostovanje na festivalu Grad teatar i prvo ambijentalno izvođenje predstave „Terorizam“, tako da su scenu na Svetom Stefanu i oni doživjeli kao još jednu premijeru:

 "Mi uvijek uživamo kad igramo ovu predstavu, i moram da pohvalim publiku, jer se toliko vidjelo da je to naše uživanje prešlo i na nju, i da smo zajedno iskomunicirali ovu priču prepunu smjeha, a opet vrlo gorku" – izjavio je Selimović.

Sve pohvale dobili su i scenograf Dragutin Broz, a naročito muzički aranžmani svjetskih hitova koje je uradila Tijana Vignjević, a koje glumci tokom predstave pjevaju na playback.    

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti