TESTIRAMO: Fingbox - za bolju bezbijednost vašeg interneta

Kada se radi o sigurnosti lokalne mreže, bilo da se radi o kućnoj ili mreži u manjem hotelu, svi imamo želju da saznamo više.

Prvo smo probali aplikaciju Fing koja prati koji su sve uređaji na mojoj mreži, a u međuvremenu se pojavio uređaj koji istovremeno i prati i obavještava kada se pojavi nepoznat uređaj koji može blokirati.


To može biti naročito korisno kada preko aplikacije na svom telefonu želite da blokirate tačno određeni uređaj - da li djetetov ipad, jer je popustio u školi ili nepoznati kompjuter koji krade vaš internet, vjerovatno iz komšijskog objekta.

 

Šta je ovo zapravo?

 

Da krenemo od početka: naručili smo ga preko njihovog zvaničnog sajta, i bez problema je isporučen na našu adresu u Crnoj Gori.

Ovo je komad hardvera koji je neophodno prikačiti na ruter i dozvolja vam da pratite vašu mrežu bez prekida uz gomilu drugih mogućnosti. Već smo pomenuli da vas obavjesti svaki put kad primjeti novi uređaj na mreži, što biva korisno da pratite koliko vam je ljudi trenutno u kući, pa bili oni gosti, gosti od gostiju ili ekipa koju je pokupilo vaše dijete dok ste vi na poslu.


Takođe možete pratiti koliki protok crpi svaki uređaj i možete mu pauzirati pristup. To što mogu dublje da uđem da provjerim uređaj koji je na mojoj mreži nas je prilično obradovalo.

U svakom slučaju prvo bi savjetovali da skinete Fing aplikaciju da bi vidjeli kako otkriva uređaje na mreži na koju je telefon povezan, a korištenje Fingboxa uz njega otključava još toga. Sada ćemo sve to da pregledamo po vrstama:

 

Bezbjednost mreže


- digitalna mreža: ovo je zanimljivo, jer fingbox skenira i uređaje koji nisu konektovani na vašu mrežu i daje vam određeni vid "ranog upozorenja". Ovo može biti zabavno ukoliko vam znači da znate kada vam komšija dođe kući, ako znate koji mu je telefon. Naravno, ne mislimo ni na šta loše, već npr da utišate muziku jer više niste sami.

- blokiranje uređaja: ovo smo već pomenuli - sjajno kao vaspitna metoda za djecu, ili poziv za okupljanje familije na ručak

 

- otvoreni portovi: fingbox automatski skenira otvorene portove i kaže vam koji uređaji koriste iste za komunikaciju sa spoljnim svijetom.
Da bi razumjeli što portovi znače, morate shvatiti kako svaki ruter funkcioniše. Naime, da bi podaci putovali od interneta do vašeg monitora, oni moraju da prođu kroz virtuelna "vrata" koji se zovu portovi. Portovi ne samo da propuštaju informaciju veće je i usmjeravaju prema ispravnim serverima.

- Vrlo zanimljiva opcija je "Scedule pause" koja vam pruža mogućnost da oderedite period dana kada će određeni uređaji, ili cijela mreža, biti bez interneta.


Takođe, klikom na dugme “Internet Security” aplikacija će vam izbaciti listu slabosti koje vaša mreža ima.

 


Mrežni alati


- pregled uređaja putem aplikacije, uz uređaj daje mogućnost dublje analize i seta akcija koje možete preuzeti prema konektovanom uređaju na vašoj mreži

- testovi brzine interneta i mreže po svim djelovima kuće. Naime prostim podešavanjem i šetnjom po objektu možete ustanoviti mrtve uglove

- analiza korištenja resursa “Bandwidth analysis” - to smo već pomenuli, da ustanovite koji kompjuter skida gomilu podataka i time usporava vama rad


Zaključak:


Roditeljska kontrola, mrežni alati, veća sigurnost na mreži su definitivno tri velike prednosti u odnosu na rutere koje dobijate od crnogorskih internet provajdera.

Finbox nudi mogućnosti mnogo skupljih rođaka, ujedno i moderno izgleda, a što je najbitnije, lak je za korištenje. To i opravdava informaciju da je prošle godine skupio toliko novca preko indiegogo kampanje

Ciljana grupa su mu kućni korisnici i manji biznisi, a korištenje aplikacije zahtjeva zaista bazično znanje da bi dobili puno informacija o dešavanjima na vašoj mreži. Zvaničan sajt aplikacije i mjesto odakle i možete naručiti ovaj simpatičan uređaj je https://www.fing.io 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti