Turisti iz Albanije pokazuju sve veće interesovanje za Crnu Goru tokom čitave godine

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom predstavlja aktuelnu ponudu destinacije u Albaniji.

Riječ je o petom izdanju Međunarodnog sajma turizma „Expo Tourism“ koji ima za cilj promociju turističke ponude zemalja učesnica, s fokusom na poslovna putovanja, digitalni i održivi turizam. Ove godine nosilac organizacije učešća na sajmu je LTO Ulcinj, a pored NTO CG, turističku ponudu Crne Gore predstavljaju i lokalne turističke organizacije Budve i Bara, kao i turistička privreda.

Predsjednik Albanske turističke unije, Rahman Kasa posjetio je crnogorski štand i tom prilikom poručio da su turisti iz Albanije zainteresovani za više mjesta u Crnoj Gori, kao i različite vidove turizma.

„Već je postala tradicija da gosti iz Albanije redovno dolaze u Crnu Goru, najviše u Budvu, Ulcinj i Kotor, a tokom zime i u Kolašin. Pored toga, goste iz Albanije zanima i kulturno nasljeđe, muzeji i ostatak sjevera Crne Gore. Istakao bih da pažnju stranih gostiju iz Evrope i šire, koji dolaze u Crnu Goru preko turističkih agencija iz Albanije posebno privlače Cetinje, Plav i Gusinje“, poručio je Kase.
Veliki broj posjetilaca iskazao je interesovanje za turističku ponudu naše zemlje, a crnogorski štand posjetili su zamjenica ministra turizma i životne sredine Vilma Belo i direktorica Nacionalne turističke agencije Albanije, Zana Čelja.

 „Crna Gora je predivna zemlja, a posebno me oduševljava Petrovac jer tu možete uživati na plažama, ali i pješačiti na Paštrovskoj gori. Moram naglasiti da mi svaki odmor uljepšaju i ljudi koji su veoma gostoprimljivi“, kazao je jedan od posjetilaca, Brisej Lalaj.

ExpoTourism je izvrsna prilika za sklapanje ugovora s novim partnerima iz cijele regije i svijeta i pruža mogućnost predstavljanja novih ponuda brojnim turističkim agentima. Pored NTO CG i lokalnih turističkih organizacija, turističku ponudu Crne Gore predstavili su “Portonovi Montenegro“, hoteli “Ananti Resort, Residences & Beach Club“, “Vivid Blue Serenity Resort“, “Avala Resort & Villas“ i hotel “Continental“.
Ove godine očekujemo više gostiju sa ovog tržišta, a posebno sam optimistična kada je u pitanju period predsezone. Zbog činjenice da im je destinacija jako blizu i da vlada veliko interesovanje, sigurna sam da ćemo imati uspjeha na ovom tržištu“, kazala je Iva Čuković ispred hotela Ananti.

Menadžerka NTO CG Ljiljana Čukić poručila je da je tržište Albanije od velikog značaja za Crnu Goru kao turističku destinaciju, a posebno imajući u vidu da su u pitanju cjelogodišnji gosti, što potvrđuju i statistički podaci.

„Izuzetno smo zadovoljni posjetom sa ovog tržišta i tokom zimske turističke sezone. Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, gosti iz Albanije su po broju ostvarenih dolazaka u kolektivnom smještaju bili na drugom mjestu tokom januara i tokom februara tekuće godine. To nam je povod da u narednom periodu intenziviramo promotivne aktivnosti ka ovom tržištu“, zaključila je Čukić.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti