Turistički kolaps na jugu: Dubrovnik iznad vode drže domaći gosti, Hrvati su ponovno otkrili Grad

Na dan 5. avgust u Dubrovniku je prema podacima TZ grada Dubrovnika boravilo 11.112 turista, što je samo 40 odsto turista u odnosu na one koji su ljetovali u Dubrovniku istoga dana prošle godine. Piše Slobodna Dalmacija

Najbrojniji gosti ove sedmice i u Dubrovniku su domaći, zatim slijede gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske, Poljske, Austrije i SAD-a. Kada se gleda samo početak avgusta, ne čini se da je situacija u dubrovačkom turizmu tako katastrofalna kako je to nedavno izjavio dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Dubrovnik je međutim hrvatsko turističko središte s gotovo cjelogodišnjom sezonom, a kada su u pitanju podaci za 2020. u odnosu na 2019. godinu, od 1. januara do 5. avgusta, tada se vide razmjere posljedice pandemije na dubrovački turizam – 127.596 turista posjetilo je Dubrovnik od početka godine, što je tek 15 posto prošlogodišnjeg broja turista u tom razdoblju.

Oni su ostvarili 400.782 noćenja,samo 16 posto u odnosu na lani.
Preciznih podataka kako je pandemija uticala na Budvu, još se ne znaju, jer kako lokalna tako i nacionalnan turistučka organizacija saopštavaju samo procjene, ali ne i tačne podatke. U svakom slučaju promet u Budvi je ispod deset odsto u odnosu na lani, a o tome svjedoči prazan privatni smještaj, i poluprazni hoteli.

 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti