Turoperatori iz baltičkih zemalja: “Želimo da turističku ponudu Crne Gore uključimo u naše pakete“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore realizovala je studijsku posjetu turoperatora iz baltičkih zemalja, koji su boravili u Crnoj Gori u periodu od 15-19. februara tekuće godine.

Riječ je o grupi od devet najznačajnijih turoperatora i turističkih agencija iz Letonije, Litvanije i Estonije. Cilj ove studijske posjete je upoznavanje baltičkih turoperatora sa zimskom turističkom ponudom,  te je program bio fokusiran na centralni i sjeverni region Crne Gore, te posebno ski centre.

Tokom pet dana posjete, imali su priliku da posjete Podgoricu, gdje su obišli vinski podrum Šipčanik, zatim Nikšić, Kolašin i Žabljak, a od ski centara su obišli: “Kolašin 1600“, “Savin kuk“ i “Vučje“.
Prema riječima predstavnika turoperatora “MARCO POLO CELOJUMI“ Andzejsa Reitersa, turoperatori iz baltičkih zemalja su vrlo zainteresovani za uključivanje crnogorskih ski cenatara u njihove programe, smatrajući da su baltički turisti zainteresovani za zimsku turističku ponudu Crne Gore.

“Po prvi put sam u Crnoj Gori i ova posjeta je puna prijatnih iznenađenja. Najviše sam oduševljen raznolikošću ponude. Imate toliko toga da ponudite, i tokom zimskih i tokom ljetnjih mjeseci, ogroman broj aktivnosti na otvorenom. Volio bih da uključimo ski centre u programe putovanja naše agencije. Odnos cijena i kvaliteta u ski centrima je primamljiv, a odlično su povezana sa Glavnim gradom, koji nam je takođe zanimljiv. Hrana je posebna priča, od domaće kuhinje na sjeveru, ukusnih sireva, dobrog mesa, kačamaka, ne znam šta je ukusnije, dodao je  Andzejs.
Mete Oun i Marlin Veskim (Marleen Veskimae) iz turističke agencije “Reisiraket OU“ su takođe prvi put u Crnoj Gori. Kako one ističu, Crna Gora pruža pregršt mogućnosti za aktivan odmor.

“Obišli smo jako lijepe ski centre i vrlo kvalitetne hotele. Dobra stvar je što je na malom mjestu moguće obići više različitih ski centara, uživati u odličnoj hrani i vrhunskim vinima. Izuzetno smo zadovoljni cijenama. Zbog svega toga smatramo da Crna Gora ima odličan potencijal kao zimska turistička desetinacija“, zaključile su predstavnice turističke agencije “Reisiraktett OU“.
I predstavnica turoperatora “Latvia Tours“ Arta Zekmen (Arta Zecmane) ukazala je na veliki potencijal zimske turističke ponude Crne Gore. Zekmen navodi da su na Crnu Goru gledali kao na prvenstveno ljetnju turističku destinaciju, te da su prijatno iznenađeni njenom ponudom tokom zimskih mjeseci.

Natali Malceva ispred turoperatora “Alani“ iz Letonije je istakla da Crna Gora uživa sve veću popularnost među turistima iz baltičkih zemalja, te da će sa zadovoljstvom njihovim korisnicima predstaviti i Crnu Goru kao idealnu zimsku destinaciji.

“Ovo je jedno od najuzbudljivijih putovanja za mene. Već dugo slušam priče o Crnoj Gori i željno sam iščekivala putovanje, ali ovo je prevazišlo očekivanja. NTO CG je mislila na sve detalje i zaista smo na nevjerovatan način doživjeli ovu predivnu destinaciju. Ova, istinski jedinstvena destinacija ima sve – predivnu prirodu, bogatu istoriju i kulturu, odlične hotelske kapacitete, profesionalnu uslugu i ljubazne ljude. Zbog svega toga, jedva čekamo da ovo predstavimo našim korisnicima“, poručila je Natali Malceva.
Tokom ove studijske posjete realizovana je i poslovna radionica, 17. februara u cilju povezivanje domaćih turističkih privrednika sa inostranim turoperatorima.

Tom prilikom počasna konzulka Crne Gore u Letoniji Helena Ruduša istakla je da je urađeno mnogo na polju promocije Crne Gore u baltičkim zemljama, a posebno je zadovoljna što je su ovom prilikom turoperatori imali priliku da vide drugačiju Crnu Goru, njene ljepote zimi.

„Još u oktobru prethodne godine NTO CG je realizovala studijsku posjetu turoperatora iz baltičkih zemalja, koja je bila vrlo uspješna. Sada imaju priku da otkriju sjeverni i centralni dio zemlje. Ponuda aktivnog odmora nije toliko bila poznata, a na osnovu onoga što su vidjeli, postoji veliko interesovanje. Nadamo se da ćemo u nekom narednom periodu imati i direktne letove tokom čitave godine, tako bi osigurali veliki broj turista tokom zimskih mjeseci, zaključila je Ruduša.

Ova studijska posjeta realizovana je kroz projekat “Inovativni prekogranični klaster malih i srednjih preduzeća u oblasti turizma - Innotour clust“, koji je implementirala NTO CG, u okviru IPA prekograničnog programa Italija – Albanija – Crna Gora. Pored NTO CG, studijsku posjetu su podržale i lokalne turističke organizacije Nikšića, Žabljaka i Kolašina, strateški partner NTO CG agencija Gold Travel, Hotel Hilton, Skijališta Crne Gore, Turistički centar Durmitor i ski centar Vučje.PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti