U 11 od 13 proizvoda uočeno prisustvo štetnih hemikalija

Green Home je u saradnji sa Savjetom potrošača – THINK (The Consumer Council – THINK) iz Danske sprovela istraživanje sastojaka kozmetičkih proizvoda koji su u širokoj upotrebi na tržištu. Istraživanju se, pored NVO Green Home, pridružila 41 država iz cijelog svijeta.


Tokom aprila mjeseca, Green Home je prikupila podatke o sastavu određenih kozmetičkih proizvoda koji postoje na tržištu Crne Gore, te je podatke zajedno sa fotografijama proslijedila Savjetu potrošača iz Danske na dalje istraživanje. Rezultati istraživanja su zabrinjavajući – kod čak 11 proizvoda dostupnih u Crnoj Gori od ukupno 13 poslatih uočeno je prisustvo štetnih hemikalija.

Kozmetički proizvodi podijeljeni su u tri grupe na osnovu rezultata: crvena grupa C – proizvod sadrži endokrine disruptore i / ili veoma alergene supstance i / ili druge toksične materije po ljude ili životnu sredinu; žuta grupa B – proizvod sadrži parfeme i / ili supstance problematične po životnu sredinu; zelena grupa A – proizvod je bez neželjenih hemikalija.


U grupu C svrstano je čak 10 od 13 testiranih proizvoda, koji su u širokoj upotrebi na tržištu Crne Gore: Bio-Oil ulje za njegu kože, Rexona Roll On sa mirisom aloa vere, Vichy Deo Roll On, Garnier Pure Active gel za pranje lica, maskare Maxfactor 2000 kalorija i Maybelline Colossal, Head & Shoulders Classic Clean šampon za kosu, Palmolive Aquarium tečni sapun, Vichy Capital Soleil mlijeko za zaštitu od sunca i La Roche-Posay Anthelios losion za zaštitu od sunca namijenjen djeci.


Od ostalih testiranih proizvoda u grupu B spada Nivea krema u plavom pakovanju, dok grupi A pripadaju samo dva proizvoda - Avène Tolérance Extrême dnevna krema i Colgate Cavity Protection pasta za zube.

Tokom istraživanja, sastav pomenutih proizvoda je upoređen i sa identičnim proizvodima u Danskoj, državi članici EU. Naime, pokazalo se da od 13 proizvoda njih 5 sadrži drugačije supstance, iako su proizvođač i izgled proizvoda u potpunosti isti. Svih 5 proizvoda pripadaju crvenoj grupi C.

Izuzetno je zabrinjavajuća činjenica da određeni proizvođači mijenjaju sastav proizvoda u odnosu na tržište na koje se proizvod plasira. U ovakvim proizvodima se najčešće mogu pronaći supstance koje izazivaju zabrinutost, kakvi su endokrini disruptori, koji mogu dovesti do poremećaja hormonskog sistema kod ljudi. Ove i slične hemikalije koje su u sastavu pojedinih proizvoda iz svakodnevne upotrebe mogu dospijeti u ljudski organizam i imati izuzetno štetna dejstva – kancerogena, mutagena, toksična po reprodukciju. Takođe, ovakve supstance se teško razgrađuju i dugo ostaju u prirodi, akumuliraju se u živim organizmima i mogu uzrokovati dugotrajne toksične efekte po životnu sredinu.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti