U Budvi , Podgorici i Cetinju pretresani stanovi, uhapšeno 12 osoba

Službenici Uprave policije MUP-a – Sektora kriminalističke policije – Specijalnog policijskog odjeljenja su realizovali policijsku akciju „Zeta“ i podnijeli krivičnu prijavu protiv 13 fizičkih i 12 pravnih lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i doprinosa i prouzrokovanje lažnog stečaja putem pomaganja.

Primjenjujući naredbu Višeg suda u Podgorici, službenici SPO su izvršili pretres stanova i drugih prostorija na 16 lokacija u Podgorici, Cetinju i Budvi, a po nalogu Specijalnog državnog tužioca lišili su slobode 12 lica, dok se za jednim licem traga.

D.K. iz Podgorice je, kako se sumnja, u periodu od oktobra 2016. godine do danas na teritoriji Crne Gore organizovao kriminalnu grupu na način što je osnovao dva preduzeća na svoje ime, te na povezana lica J.K, Đ.K. i J.K. još tri preduzeća, preko kojih se bavio isključivo fiktivnim poslovima. Preko navedenih preduzeća, D.K. je, sumnja se, većem broju preduzeća sa teritorije Crne Gore, čiji su vlasnici P.R, M.G, F.L, M.P, G.M, V.A, N.A. i Z.Č, omogućavao izvlačenje dobiti stečene poslovanjem preduzeća koja se vlasnicima preduzeća vraćala u gotovini, čime su državnom budžetu pričinili štetu za iznos utajenog poreza na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i fiktivno prikazanih troškova u ukupnom iznosu od preko 500.000 eura.

Navedena lica su, kako se sumnja, izvršila krivična djela koja im se stavljaju na teret na način što je D.K. sačinjavao fiktivne fakture sa unaprijed dogovorenim iznosom novca preduzećima koja su primala tu fakturu, nakon čega bi ta pravna lica odmah izvršila uplate sa dogovorenim iznosom sa fakture na žiro račune nekih od pet preduzeća kojim je upravljao D.K. Nakon uplate D.K. je, sumnja se, podizao novac sa žiro računa svojih preduzeća, najčešće na ime materijalnih troškova, i vraćao novac uplatiocu, a za sebe zadržavao određenu proviziju. Na ovaj način preduzeća koja su vršila uplate fiktivno su uvećavala ulazni PDV čime su, kako se sumnja, umanjivala svoje poreske obaveze prema Budžetu Crne Gore za iznos PDV-a i poreza na dobit za svaku fakturu ovakvog načina poslovanja.

Nakon određenog perioda ovakvog načina poslovanja D.K. je preko S.M, sumnja se, pokretao i okončavao stečajni postupak u preduzećima koja su bila, zbog poreskog duga, blokirana od strane Poreske uprave.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja intenzivno preduzimaju dalje mjere i radnje na identifikovanju i drugih članova ove kriminalne organizacije

 

foto: Jugoslav Belada

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti