U Velikoj Britaniji porast interesovanja za turističku ponudu Crne Gore

Interesovanje britanskih turoperatora za Crnu Goru kao turističku destinaciju raste, pokazala je turistička berza “New Deal Europe 2022” na kojoj je učestvovala Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, a koja je održana 4. aprila u Londonu.

Riječ je o ekskluzivnoj turističkoj berzi posvećenoj podsticanju turističkog biznisa u regionu Balkana i Jugoistočne Evrope, koja ima za cilj predstavljanje ponude ovog regiona ključnim turoperatorima iz Velike Britanije i cijelog svijeta. Događaj je okupio nacionalne turističke organizacije, hotelijere, turističke agencije, avio kompanije i druge turističke djelatnike iz 12 balkanskih zemalja i preko 200 odabranih turoperatora i agenata iz oblasti luksuznog, aktivnog, kulturnog, kongresnog  turizma i dr, koji ili već nude ili su zainteresovani da uključe ponudu ovog brzorastućeg regiona u svoje programe.

Predstavnica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore predstavila je ponudu destinacije i održala brojne sastanke sa predstavnicima turoperatora među kojima su Saga Holidays, Regent Holidays, Asla Travel Group, Evets World, Charitable Travel, Sawile Row Travel, Oliver’s Travel, i drugi. Britanski turoperatori su iskazali veliku zainteresovanost za turističku ponudu Crne Gore, imajući u vidu dobru avio povezanost i raznovrsnost ponude, te se u narednom periodu može očekivati rast turističkog prometa sa ovog tržišta.

Takođe, održani su sastanci sa predstavnicima medija kao što su medijska grupacija Jacobs Media Group i najveći poslovni turistički magazin u Velikoj Britaniji Travel Weekly, sa kojima je razgovarano o mogućnostima za saradnju na planu promocije destinacije na ovom strateški važnom emitivnom tržištu za Crnu Goru.

“Sa tržišta Velike Britanije, prema informacijama hotelijera, bilježi se dobar buking za period od maja mjeseca. U mnogim hotelima je ovo tržište među vodećima kada je u pitanju interesovanje za ovu ljetnju turističku sezonu. Avio dostupnost je unaprijeđena, time što od aprila i niskobudžetna kompanija  Wizz Air počinje sa direktnom linijom na relaciji London-Podgorica, pored Easy Jet-a koji i ove sezone nastavlja da povezuje London i Mančester sa Tivtom. Uz redovnu cjelogodišnju liniju Ryanair-a ka Podgorici,  zahvaljujući letovima ove tri kompanije, od aprila do kraja oktobra mjeseca,  imaćemo direktne letove sa Velikom Britanijom svakodnevno, na osnovu čega možemo očekivati i rastuću posjetu sa ovog tržišta u predstojećoj sezoni. Nakon strogih ograničenja putovanja koja su bila na snazi tokom prethodne dvije godine, Velika Britanija je među prvim zemljama koje su ukinule sve restrikcije na putovanja svojih građana u inostranstvo, ali i restrikcije koje su se odnosile na ulazak u njihovu zemlju” ističeAleksandra Maksimović iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

“Turistički sektor Ujedinjenog Kraljevstva se vratio“ izjavio je Tim Alderslade, izvršni direktor Airlines UK, nakon objave Vlade UK 18. marta ove godine, da se ukidaju sve Covid mjere za putovanja. “Sada se možemo radovati povratku predpandemijskoj normalnosti kroz putovanja” dodao je on. 

Tokom turističke berze „New Deal Europe” održan je i forum na temu „Elastičnost Jugoistočne Evrope: Startegije za upravljanje turizmom u svijetlu aktuelnih svjetskih dešavanja“, sa ključnim govornicima iz turističke industrije.

“Sjajno je vidjeti da su turoperatori zainteresovani za sve destinacije Balkana i da imaju puno povjerenje u dugoročnu budućnost regije kao održive turističke destinacije u srcu Evrope koja ima veliki potencijal na ovom tržištu”, istakao je Tine Murn , jedan od organizatora događaja New Deal Europe. 

Turističku berzu New Deal Europe posjetili su i predstavnici Ambasade Crne Gore u Londonu otpravnica poslova Nataša Jovović i II sekretar Perko Mijatović.

Pored Nacionalne turističke organizacije Crne Gore u ovom događaju su učestvovali i predstavnici turističke privrede Crne Gore: Montenegro Tourist Service uživo u Londonu, dok će u virtuelnom dijelu učestvovati agencije 3e travel, FitCamp Montenegro, Montenegro Adventures, Black Mountain Montenegro, hoteli Casa del Mare, Princess, The Chedi Lustica Bay i Waterfall Rafting Center.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti