Uginuli delfini u Jadranu imali su povrede bubnih opni koje uzrokuje buka

Uginuli delfini koji su lani nađeni na italijanskoj obali Jadrana imali su probušene ili oštećene bubne opne. Kod njih 14, nasukanih u samo tri dana prošlog oktobra, veterinari su pronašli povrede koje je, kažu, mogla uzrokovati samo jaka buka, a prenosi Večernji List.

 

Kornjače pune klora

Screen_Shot_2014-05-18_at_15.56.35.png

Zbog tog detalja dosad misteriozni pomor tih morskih sisara italijanski biolozi, ali i političari, povezali su sa seizmičkim aktivnostima norveške firme Spectrum kojima je svrha otkrivanje nalazišta plina i nafte u podmorju hrvatskog dijela Jadrana, pri čemu su “ispaljivani” zvučni talasi od 240 decibela. Otprilike u isto vrijeme i u Hrvatskoj, uz obalu Istre, pronađena su najmanje četiri uginula delfina, a zabilježen je i masovni pomor morskih kornjača – njih 200-tinjak pronađeno je na italijanskim plažama.

– Delfini imaju vrlo osjetljiv akustični aparat, koriste ga za komunikaciju, ali i za dobijanje podataka o okolini u kojoj žive. Zbog morskih struja koje uz istočnu obalu teku od juga prema sjeveru, a uz zapadu obalu prema jugu, gotovo je sigurno da su životinje uginule bliže hrvatskoj obali – kazao je PR Zadužbine za zaštitu morskih kornjača pored Riminija Sauro Pari.

Uzrok pomora kornjača nije objašnjen iako je utvrđeno da su bile pune hlora.

Politički pritisak protiv hrvatskog plana eksploatacije plina i nafte raste, dijelom zbog ekologije, ali dijelom i zbog ekonomije. Eurozastupnik Andrea Zanoni zatražio je da se “Hrvatska ponaša u skladu s EU normama”.

Njegovoj inicijativi pridružili su se i drugi političari, pogotovo zato što je Italija nedavno ponovno uvela zabranu eksploatacije nafte i plina iz svog podmorja.

 

Na tender za ispitivanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, koji je završen 15. maja, stigle su tri ponude koje poslali konzorcijumi od po dvije kompanije.

Prvu ponudu dali su Marathon iz Teksasa i OMV iz Beča, drugu ENI iz Italije i Novatek iz Moskve, a treću grčko-engleski konzorcijum Energean Oil & Gas i Mediterranean Oil & Gas.

 Direktor za rudarstvo i geološka istraživanja u Ministarstvu ekonomije Vladan Dubljević očekuje da bi krajem godine mogli imati slopljenje ugovore nakon čega bi mogla početi istraživanja. 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti