Ugovor za Solanu produžen za šest mjeseci

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je, nakon održanih konsultacija sa Javnim preduzećem za nacionalne parkove Crne Gore, dogovorilo da ugovor o zakupu imovine između ovog preduzeća i privrednog društva AD Solana „Bajo Sekulić“ bude produžen za narednih pola godine.

Time smo obezbijedili ključne mjere koje omogućavaju osnovno funkcionisanje cjelokupnog sistema u Parku. Mjere uključuju, održavanje infrastrukture (restauracije bentova - restauiranog nasipa), održavanja hidrološkog režima, praćenje populacija ptica i kontrolisanje lova na na teritoriji zaštićenog područja, koje su definisane Akcionim planom za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27.

U cilju unapređenja i podizanja efikasnosti ovog zaštićenog prirodnog dobra, u saradnji sa njemačkim Društvom za međunarodnu suradnju GIZ - uz posredovanje Ambasade SR Njemačke – preko programa Integrirani stručnjak (CIM-IF) angažovan je ekspert gdin Goran Gugić, koji radi od 1. decembra 2021. na pronalaženju optimalnog rješenja za upravljanje Parkom prirode Ulcinjska solana. Zbog složenosti zatečene situacije na ovom ramsarskom području od međunardnog značaja, predloženo je da se rad na početku fokusira na tri temeljna problema čije je riješavanje ključno za daljnji razvoj Parka prirode i pokretanje bilo kojeg oblika proizvodnje soli: Riješavanje imovinsko-pravnih odnosa, Dogovoranje upravljačke strukture za Park priorde Ulcinjska solana, te Participatorno izrađivanje plana upravljanja na bazi nacrta kaji je izradila Opština Ulcinj. Istovremeno naglašavamo da je u što kraćem roku potrebno: unaprijediti sistem posjećivanja na Solani, budući da je primjetan rast broja posjeta, najviše od strane lokalnog stanovništva, kao i osigurati ispravan tok vode unutar sistema bazena kao izuzetno bitnog zahvata za očuvanje prirodnih vrijednosti solane, ali i za pokretanje bilo kojeg vida proizvodnje soli.

Foto: waytomonte.com

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti