Uhapšeni Poljak i Srpkinja u Budvi

Srpska državljanka Milijana M. (31) iz Bora uhapšena je u Budvi zbog sumnje da je posredovala u falsifikovanju pasoškog ovjeravanja produžavanja boravka svojih sunarodnika.

Ona je u petak poslata u spuški istražni zatvor nakon što joj je sudija za istragu kotorskog Osnovnog suda Špiro Pavićević odredio pritvor do 30 dana.
Njoj se na teret stavlja krivično djelo falsifikovanje isparava. Riječ je o većem
Broju pasoša stranih državljana , koji zbog boravka moraju na tri mjeseca napustiti Crnu Goru i ovjerili da su je napustili. Navodno policijasumnja da je ona posredovala u tome da bez izlaska su mi isprave ovjeravane, a da nijesu ni napuštali Crnu Goru.

 

Poljak osumnjičeni za organizovanje međunarodnog krijumčarenja hašiša uhapšen u Budvi


Službenici Uprave policije MUP-a – Centra bezbjednosti Budva su, postupajući po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Varšava, u Budvi lišili slobode M.V.K. (75) iz Varšave, državljanina Poljske.

Međunarodna Interpolova potjernica za M.V.K. izdata je radi obezbeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega u Poljskoj, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo učešće u kriminalnoj organizaciji i krivično djelo ilegalna trgovina opojnim drogama, iz čl. 258 Krivičnog zakonika Poljske i čl. 56 Zakona o sprječavanju zloupotrebe droge Poljske.

M.V.K. je u Budvi lišen slobode juče, na osnovu zajedničkih aktivnosti Odsjeka za međunarodnu policijsku saradnju Interpol – Europol – Sirene i Centra bezbjednosti Budva i na osnovu saradnje koju su službenici ovog Odsjeka crnogorske policije ostvarili sa Policijom Poljske putem Europola.

M.V.K. se optužnicom podignutom u Poljskoj tereti da je u periodu od 2012. do 2016. godine u više mjesta u Poljskoj, Španiji, Belgiji, Velikoj Britaniji i Danskoj osnovao i vodio međunarodnu kriminalnu grupu koja je imala za cilj sticanje materijalne dobiti iz krivičnih djela koja su se sastojala iz prodaje značajnih količina opojnih droga, tj. hašiša i krijumčarenja ove droge iz Španije u Belgiju, Dansku i Veliku Britaniju.

U istom vremenskom periodu, u cilju sticanja materijalne dobiti, M.V.K. je, kako se navodi, upravljao strukturama međunarodne organizovane kriminalne grupe, a takođe je učestvovao u trgovini značajnim količinama opojnih droga na način što je izdavao naređenja članovima kriminalne grupe koja su se odnosila na transport, pakovanje i prenos droge tako što je nadgledao i organizovao prevoz droge – velike količine hašiša iz Španije do drugih zemalja, članica EU, uključujući Belgiju, Dansku i Norvešku, kao i Veliku Britaniju. M.V.K. je na taj način, kako se navodi u optužnici, ilegalnom trgovinom drogom napravio stalni izvor prihoda.

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici je za M.V.K. donio rješenje o određivanju ekstradicionog pritvora. Slijedi komunikacija nadležnih organa dvije države radi izručenja M.V.K. Poljskoj.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti