Uoči Olimpijskih igara: Pariz povećava boravišne takse za turiste u 2024. godini

Glavni grad Francuske Paris od prvog januara ove godine odlučio je podići boravišne takse za turiste. Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u svijetu postaje skuplja uoči održavanja Olimpijskih igara. Tako od prvog januara boravišne takse za putovanja su više nego udvostručene.

Kako navode strani mediji, a prenosi klix.ba, putnici koji su planirali putovati u Pariz ove godine trebaju biti spremni da plate veće takse za svoje hotelske sobe, ali i ostale alternativne smještaje. Za sve hotelske ugovore koje smo uspjeli obnoviti, vidimo povećanja iz godine u godinu počevši od 20 posto u sedmicama, koje su prethodili Olimpijskim igrama", rekao je Jason Susinski, direktor Kensington Tours.

Neke od najvećih turističkih atrakcija u ovom gradu također povećavaju cijene. Tako će od 15. januara ulaznice u muzej Louvre poskupit na oko 24 dolara (22 eura). Prema muzeju, to je njegovo prvo povećanje cijene u osam godina.

Jason Susinski je rekao da turistički vodiči u Parizu sada također naplaćuju više, a u nekim slučajevima zabilježen je porast od 20 posto u odnosu na prošlu godinu.

Inače, Svjetsko vijeće za putovanja i turizam proglasilo je Pariz 2023. godine najmoćnijim gradskim odredištem na svijetu. Njegov sektor putovanja i turizma bio je vrijedan gotovo 36 milijardi dolara u 2022. godini.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti