Uskoro: Luksuzni turistički rizort "Smokva bay"

Na bilboridima u Budvi, Podgorici, Beogradu, Banja Luci, Moskvi, najavljuje se da započinje gradnja velikog luksznog turističkog rizorta " Smokva bay" nadomak Reževića.

Jedna od najvećih investicija u crnogorskom turizmu, kompleks koji će nići na lokalitetu Smokvica, objedinjavaće hotele visoke kategorije i rezidnecijalni kompleks vila. Konzoricijum kompanija V.A.S. Invest, Boticelli Land Development i Ava Development , iza kojih stoji rusko izraelski kapital, a koje namjeravaju da u ovoj projekat ulože 260 miliona eura, započele su i jednu od najjačih marketinških kampanja, kojima se osim projekta promoviše i Budva i Crna Gora kao sigurna turistička, ali i investiciona destinacija.

Podsjećamo, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović dao je krajem januara zeleno svjetlo na idejno rješenje budućeg turističkog naselja sa hotelom sa pet zvjezdica na Smokvici koje je Glavnom državnom arhitekti dostavio. Ovim je napokon stavljena tačka na, gotovo deceniju i po dugu agoniju, kroz koju su prolazili investitori, od kada su, još davne 2005. za tada nevjerovatnih 25 miliona eura kupili 13 hektara zemlje od mještana i Opštine Budva. U međuvremenu investitori, koji su godinama čekali da se usvoje planska dokumenta, dokupili još četiri hektara, da bi prije dvije godine započeli i zemljane radove i izgradnju infrastrukture, za šta su potrošili dodatnih 12 miliona eura.

Smokva bay predviđa kompleks dva hotela sa rezidencijalnim kompleksom vila, koje će se kaskadno spuštati ka moru, te izgradnju niza pratećih sadržaja, od rekreativnih do trgovačko ugostiteljskih.
Riječ je o prvom privatnom ljetovalištu na našoj obali. Kako se navodi u idejnom rješenju, hoteli će biti iz svjetskog lanca hotela Acco r- i to brendovi Raffles i Fairmont. Izgradnja budućeg rizorta odvijaće se u fazama, odnosno gradiće se prvo jedan hotel i dio turističkog naselja sa vilama, te lungo mare sa pratećihm objektima, a nakon toga i drugi hotel i ostatak rezidencijalnog kompleksa. Ono na čemu se u projektu insistira da zauzetost terena ne bi bila veća od 0,2 , dok bi izgrađenost bila 0,8. Ovaj turistički kompleks je spoj luksuznih vila različitih tipologija, apartmana kao i centralnog objekta – hotela od 5 zvjezdica i marinom.
Cijeli rizort je osmišljen kao ekskluzivan, autonoman, funkcionalno nezavisan kompleks koji predstavlja novi savremeni vid turizma.

Konzoricijum kompanija je prethodno sa Javnim preduzećem „ Morsko dobro“ zaključio ugovor o 25- godišnjem zakupu dijela kamenite obale, koju će pretvoriti u plaže.