Uskoro se otvara Çanakkale, najduži viseći most na svijetu

Çanakkale 1915, novi viseći most u moreuzu Dardanele, uskoro će biti otvoren za saobraćaj i povezivati Evropu i Aziju, potvrdili su turski zvaničnici.

Predsjednik borda direktora kompanije Limak Holding koja je izgradila most, Ebru Özdemir, kazao je da je projekt uspješno završen.

"Informisali smo ministarstvo transporta da smo spremni. Sada smo u finalnoj fazi priprema i čekamo datum otvaranja mosta", rekao je Özdemir a prenosi klix.ba. On je dodao da je most mogao biti otvoren i prije tri mjeseca da nije bilo problema s radnicima usljed pandemije koronavirusa.

U početku se procjenjivalo da će izgradnja mosta koštati 2,8 milijardi dolara, no Özdemir je kazao da je cijena veća za oko 300 miliona dolara zbog povećanja cijena usljed pandemije i problema u lancu dobaljvača.

Most Çanakkale 1915 je dug 4,6 kilometara te ima najduži srednji raspon na svijetu koji iznosi 2.023 metra, a ujedno je riječ i o najdužem visećem mostu na svijetu. Ovaj most predstavlja važnu vezu između Evrope i Azije.

Izgradnja je počela u martu 2017. godine, a zvanično otvaranje je planirano za 18. mart ove godine. Most je dio projekta Vision 2023 koji ima za cilj povećanje turskih cestovnih, željezničkih i pomorskih transportnih kapaciteta, a povezan je s autoputem Malkara - Çanakkale te će predstavljati najvažniji dio rute duge 101 kilometar. Kada se formira lanac autoputa oko Mramornog mora po završetku projekta, to će uveliko poboljšati protok saobraćaja te ublažiti probleme s gužvama.

Elementi mosta Çanakkale su dizajnirani kao artiljerijske granate u čast čuvene bitke na Galipolju u Prvom svjetskom ratu, a njen rekordni srednji raspon od 2.023 metra odnosi se na 100. godišnjicu osnivanja Republike Turske koju ova zemlja slavi naredne godine.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti