Vandali u crveno obojili "Turske stepenice", najljepšu stjenovitu plažu na Siciliji

Italijanska policija je pokrenula istragu nakon što su vandali u crveno obojili bijele stijene Scala dei Turchi, "Turske stepenice" koje predstavljaju najljepšu stjenovitu plažu na Siciliji.

Scala dei Turchi, kako prenosi klix.ba,  je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija na Siciliji, a posjećuju je domaći i strani turisti.

Riječ je o bijelim stijenama formiranim u obliku stepeništa, od čega počinje i ime ovog prirodnog čuda. Nekada su se na ovoj lokaciji sakrivali pirati, a stijene su kandidat za dobijanje statusa UNESCO-vog svjetskog naslijeđa.

Međutim, vandali su stijene djelomično obojili u crveno tokom noćnih sati 7. januara. Lokalna policija je pokrenula istragu, a eksperti su ustanovili da se radi o mješavini crvenog željezovog oksida i vode. U toku je pregled snimaka sigurnosnih kamera u svrhu pronalaska počinitelja vandalskog čina.

Volonteri su već započeli proces čišćenja, a čini se da se ne radi o prevelikoj šteti jer je more već djelomično očistilo stijene.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti