Veliko interesovanje za Crnu Goru iskazano na najznačajnijem sajmu u baltičkim zemljama

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore po prvi put predstavlja turističku ponudu na sajmu turizma „Balttour“ u Rigi, u periodu od 03. do 05. februara tekuće godine.

Riječ je o jednom od najznačajnijih događaja kada su u pitanju tržišta Letonije, Litvanije i Estonije, koji je okupio oko 900 izlagača iz 30 svjetskih destinacija, 5 000 profesionalca iz oblasti turizma iz baltičkih zemalja i preko 30 000 posjetilaca.

Počasna konzulka naše zemlje u Letoniji Helena Ruduša poručila je da je srećna što Crna Gora napokon učestvuje na ovom sajmu jer vlada veliko interesovanje za Crnu Goru.

“Zemlja je prelijepa, i narod Letonije, Litvanije i Estonije koji posjeti današnji sajam može da osjeti, i vidi ljepote Crne Gore koja pruža razne mogućnosti posjetiocima. To će posebno doći do izražaja ovog ljeta, jer nas od maja mjeseca očekuje i avio linija Riga – Tivat“, poručila je Ruduša.
Prvog dana sajma, nacionalni avio prevoznik Letonije Air Baltic organizovao je događaj, na kojem su predstavljene nove avio linije. Među njima je i direktna avio linija na relaciji Riga-Tivat u periodu od 4. maja do 28. septembra (dva puta sedmično: četvrtkom i nedjeljom). Ovo je bila prilika da crnogorska delegacija tokom kratke prezentacije dodatno promoviše našu zemlju.

Veliko interesovanje potvrdila je i regionalna menadžerka nacionalne avio kompanije Letonije Air Baltic, Maria Radčenko (Maria Radchenko).

„Veoma smo srećni zbog nove avio linije od Rige ka Crnoj Gori, koja će se realizovati od maja do oktobra, dva puta sedmično. Korisnici naših letova, moći će da uživaju u ljepoti Crne Gore, a pored njih ovu avio relaciju koristiće i turisti iz Skandinavije i ostalih djelova Evrope, kako bi otkrili brojne mogućnosti koje ova destinacija pruža“, poručila je Radčenko.
Tokom tri dana sajma, NTO CG i drugi turistički subjekti su predstavili Crnu Goru kao atraktivnu cjelogodišnju destinaciju, a na štandu su se našli brojni crnogorski autentični proizvodi.

Strateški partner NTO CG agencija Gold Travel nosi pozitivne impresije sa prva dana ovog sajma, a predstavnik agencije, Enis Cikotić je poručio da bi produženje avio linije Riga Tivat tokom čitave godine imalo odličnog efekta na crnogorsku privredu.

“Naša agencija prvi put ove godine učestvuje na sajmu Baltur u Rigi i vidimo da je interesovanje zaista veliko. Smatramo da pored velikog interesovanja za ljetnju turističku sezonu, postoji zainteresovanost i za aktivnosti tokom cijele godine, što mi kao agencija i nudimo. Mogu reći da smo se dobro pripremili, i da možemo odgovoriti zahtjevima ljudi koji planiraju posjetiti Crnu Goru, te očekujem da sve ove aktivnosti i direktna konekcija Crnoj Gori donesu dobre rezultate i uspješne sezone“, kazao je Cikotić.

Lokalne turističke organizacije izuzetno su zadovoljne učešćem na sajmu, te su iz TO Ulcinj poručili da se nadaju dobroj posjeti Ulcinja od strane turista sa Baltika.

“Važno je istaći da su se ovdje okupile sve bitnije baltičke turističke agencije. Što se tiče Opštine Ulcinj, ostvarili smo dosta kontakata, i razmijenili iskustva. Turoperatori sa ovih područja su u septembru mjesecu boravili u Ulcinju, a danas smo obnovili ta poznanstva i to će sigurno imati pozitivnog efekta na narednu sezonu“, istakao je direktor TO Ulcinj, Ćazim Hodžić.

Predstavnica NTO CG, Svetlana Tomković poručila je da će u cilju dodatne promocije raznih segmenata crnogorske turističke ponude na ovom tržištu, NTO CG već polovinom februara realizovati studijsku posjetu turoperatora iz baltičkih zemalja.

“Sajam je zapravo nastavak naših promotivnih aktivnosti. Mi smo već krajem prošle godine imali grupu turoperatora iz Litvanije, Letonije i Estonije, i oni su se oduševili ponudom Crne Gore, i poželjeli da opet dođu kod nas. Tom prilikom su se upoznali sa našim primorjem, dok se sada mogu upoznati sa centralnim i sjevernim dijelom Crne Gore. Aktivnosti će se nastaviti i tokom cijele godine, a sve u cilju povećanja vidljivosti destinacije na ovim emitivnim držištima, kao i povećanju turističkog prometa“, zaključila je Tomković.
Činjenica da je prema podacima Uprave za statistiku Monstat tokom prvih 11 mjeseci prethodne godine bilo gotovo duplo više turista iz Letonije u odnosu na isti period 2021. godine dokazuje rastuće trendove za ponudu Crne Gore od strane turista sa ovog tržište. Očekuje se da će pokretanje direktne avio linije ove godine doprinijeti generisanju još većeg turističkog prometa sa ovog tržišta.

Na crnogorskom štandu su ponudu predstavili i strateški partneri NTO CG Hotelska grupacija „Budvanska rivijera“ i turistička agencija „Gold travel“, zatim lokalne turističke organizacije Podgorice i Ulcinja, kao i turistička agencija „R tours“, hoteli „Park“, „Huma“, „Stara Čaršija“ i hotelska grupacija „Montenegro Stars“.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti