Veliko interesovanje za turističku ponudu Crne Gore u Monaku

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore dr Ana Tripković Marković učestvovala je na 15. Konferenciji predsjednika parlamenata malih država Evrope, koja se održala u Monaku.

Konferenciju na temu ekonomskog i turističkog razvoja i atraktivnosti malih država Evrope,  otvorio je predsjednik parlamenta Monaka Stefan Valeri, a prisutnima se obratio i princ od Monaka Albert II, Učestvovale su parlamentarne, privredne i turističke delegacije ovih država, kao i predstavnici Vlade Monaka.

U okviru programa za turističke delegacije, u organizaciji Direkcije za turizam i kongrese Vlade Monaka,  održan je okrugli sto na temu Održive destinacije u post-Covid eri. Predsjedavao je direktor turističke organizacije Monaka Gi Antonieli, a pored direktorice NTO CG učestvovali suministar turizma San Marina Federiko Pedini Amati, direktor turističke organizacije Andore Enrik Tores, direktor Marketinga Lihtenštajna Matijas Ulrih, direktor turističke organizacije Luksemburga Sebastian Redeker i zamjenik direktora turističke organizacije Malte Lesli Vela.

Tokom okruglog stola, kao primjer dobre prakse predstavljen je projekat razvoja Monaka kao luksuzne i održive destinacije i razgovarno je o modelima smanjenja negativnog uticaja turizma na životnu sredinu, kao što su ekološka setifikacija, programi edukacija o održivom turizmu, ušteda energije kroz korišćenje obnovljivih izvora, pravilno odlaganje otpada, timajući u vidu nužnost daljeg razvoj turizma uz poštovanje principa održivosti.    

Konferencija je bila prilika i za bilateralne susrete kako sa kolegama iz turističkih organizacija država učesnica konferencije, tako i sa privrednicima iz Monaka, kao i  za predstavljanje turističke ponude Crne Gore.

U okviru poslovne radionice direktorica NTO CG Ana Tripković Marković i direktorica Crnogorskog kongresnog biroa Aleksandra Maksimović sastale su se sa predstavnicima vodećih turističkih agencija iz Monaka, među kojima su Monte Carlo Travel, Monaco Voyages, Star Croisieres i upoznale ih sa unaprijeđenom ponudom destinacije. Posebno interesovanje iskazali su za luksuzni segment ponude, hotele renomiranih svjetskih brendova, organizovanje tura privatnim avionima, golf turizam, te ponudu za goste na kružnim putovanjima.

Ministar turizma San Marina Federiko Pedini Amati predstavio je inicijativu „Ujedinjavanje malih država“ koja podrazumijeva objedinjavanje turističke ponude svih malih država Evrope i kreiranje zajedničke luksuzne ture i udružene promotivne kampanje u cilju podsticanja ekonomskog i turističkog razvoja ovih država.

U sklopu konferencije, održan je promotivni događaj  „Staza malih država Evrope“, na jednoj od najfrekventnijih lokacija u Monaku postavljeni su izložbeni štandovi Andore, Lihtenštajna, Luksemburga, Malte, Islanda, San Marina, Kipra i Crne Gore.

Događaj je bio odlična prilika za promociju Crne Gore kao turističke destinacije, ne samo stanovnicima i zaposlenima u Monaku već i brojnim prolaznicima, visoko platežnim turistima na Azurnoj obali i Italijanskoj rivijeri, koji su iskazali veliko interesovanje za ponudu naše destinacije, sa akcentom na luksuzni segment. Štand Crne Gore posjetila je delegacija predsjednika parlamenata malih država Evrope i ostalih učesnika konferencije, predvođena predsjednikom parlamenta Monaka Stefanom Valerijem.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti