Venecija oživjela, mjere gotovo u potpunosti ukinute

Vlasti u Italiji donijele su odluku o relaksiranju epidemioloških mjera na području Venecije, čime je jedan od dragulja italijanskog turizma ponovo oživio. Tome svjedoče i fotografije na kojima su zabilježene prve veće grupe turista u ovom gradu.

Prema novoj odluci, barovi i restorani u ovom italijanskom gradu mogu ostati otvoreni do kasno u noć bez vremenskih ograničenja. Odluka o uvođenje vremenskih ograničenja na rad ugostiteljskih objekata bila je snazi u ovom gradu od oktobra 2020. godine.

Kada je riječ o epidemiološkim mjerama, italijanske vlasti su saopćile kako će mjere poput nošenja maski i pravila fizičke distance ostati na snazi, dok su ostale mjere u potpunosti ukinute. Također, nakon dugo vremena ukinuta je i mjera policijskog sata što je odluka koju su građani ovog grada naročito pozdravili.

Relaksiranje mjera donijelo je i novu nadu turističkim radnicima i građanima Venecije koji su za Reuters izjavili kako očekuju veći priliv gostiju u narednom periodu.

"Počeli smo s radom, nadamo se uspješnoj sezoni", rekao je stanovnik Gino D'Ambrosio.

Prije pandemije koronavirusa, Venecija je privlačila i do 30 miliona turista na godišnjem nivou. Nakon početka pandemije, grad koji se rijetko može zamisliti bez turista, pretvorio se u "grad duhova".

"Vidjeti Veneciju bez turista zaista je tužno. Nadamo se boljoj situaciji", rekla je stanovnica Venecije Tiziana Alterio.

Italija je od početka pandemije koronavirusa zabilježila više od 126.000 smrtnih slučajeva. Međutim, kako napreduje kampanja vakcinacije protiv koronavirusa, tako i italijanske vlasti ublažavaju ograničenja u cijeloj zemlji.

Venecija, tačnije regija Veneto proglašena je "bijelom zonom" uz još tri regije za koje se smatra da predstavljaju područja u kojem se bilježi nizak rizike od zaraze koronavirusom. Ostale italijanske regije trenutno se nalaze u "žutoj zoni".

U jeku pandemije koronavirusa, većina italijanskih regija nalazila se u tzv. "crvenoj zoni". Crvena zona podrazumijeva područja za koja zdravstvene službe smatraju kako predstavljaju najveći rizik zaraze koronavirusom.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti