Vino je eliksir života, evo zašto

Čaša vina dnevno čini čuda za vaše zdravlje, ali samo jedna čaša!

 

Vino nije samo alkoholno piće, ono je za mnoge i predstavnik određene kulture življenja. Budući da je ipak riječ o alkoholu, s vinom ne treba pretjerivati, piše Tportal. No ako ga koristite umjereno, vaše zdravlje moglo bi profitirati. Evo šta su naučnici otkrili o dobrobitima vina.


Jača imunitet i probavu

Čaša vina dnevno smanjuje rizik od Helicobacter pylori koja uzrokuje gastritis i druge probleme u probavnom sustavu, pokazalo je britansko istraživanje prije nekoliko godina. Špansko istraživanje pokazalo je da vino ublažava i trovanje hranom i to zato što neki njegovi sastojci jačaju imunitet i pomažu organizmu u borbi s toksinima.

 

Sprječava probleme u menopauzi

Žene bi neposredno prije menopauze trebale piti čašu vina dnevno jer će se tako zaštititi od dijabetesa tipa 2, pokazalo je veliko harvardsko istraživanje. Nije tačno jasno zašto je to tako, ali čini se da vino smanjuje otpor insulina kod pacijenata koji boluju od dijabetesa. Ali oprezno, pretjerivanje s vinom izaziva suprotan učinak!

 

Čuva mozak i jača zdravlje srca

Vino može sačuvati vaše pamćenje. Naučno je dokazano da žene u trećem dobu koje su dnevno pile čašu vina imaju bolje pamćenje i bistrije su. Vino takođe sprečava nastajanje ugrušaka te upalne procese krvnih stanica. Riječ je o tegobama koje najčešće dovode do srčanih bolesti. Uz to, vino podiže nivo tzv. dobrog holesterola koji sprečava začepljenost arterija.

 

Vinski blog: članak vina

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti