Zatrpan u pijesku: U Egiptu otkriven "izgubljeni zlatni grad", pronađeni brojni predmeti

Otkriće "zlatnog grada" starog 3.000 godine, koji je bio "izgubljen" u pijesku Egipta, smatra se jednim od najvećih arheoloških otkrića još od Tutankamonove grobnice.

Slavni egiptolog Zahi Hawass je objavio otkriće "izgubljenog zlatnog grada" u blizini Luxora. Rekao je da se radi o najvećem drevnom gradu poznatom pod imenom Aten, koji je ikada pronađen u Egiptu.

Grad je pronađen nekoliko sedmica nakon početka iskopavanja u septembru 2020. godine, a datira iz vladavine Amenhotepa III, jednog od najmoćnijih egipatskih faraona, koji je vladao između 1391. i 1353. godine prije Krista.

Grad su nastavili koristiti faraoni Ay i Tutankamon, čija je grobnica pronađena gotovo netaknuta u Dolini kraljeva 1922. godine.

"Otkriće izgubljenog grada je drugo po važnosti arheološko otkriće nakon Tutankamonove grobnice", rekla je Betsy Brian, profesorica egiptologije na Univerzitetu Johns Hopkins u Baltimoreu u SAD-u.

Prema njenim riječima, ovaj grad će omogućiti uvid u život drevnih Egipana u vrijeme kada je carstvo bilo najbogatije.

Arheolozi su pronašli mnogo nakita, posuđa u boji, cigla sa pečatom Amenhotepa III i drugo.

Nakon što su započela iskopavanja u blizini Doline kraljeva, 500 km od Kaira, ubrzo su se počele pojavljivati cigle u svim pravcima. Grad je u dobro očuvan, ima gotovo kompletne zidove, a sobe su ispunjene alatima za svakodnevnu upotrebu. Nekoliko mjeseci kasnije su se pojavili dijelovi naselja među kojima je administrativni distrikt i pekara.

Arheolozi nastavljaju s radom te očekuju da će pronaći netaknute grobnice ispunjene blagom.

Egipat čini sve kako bi promovisao svoje drevno naslijeđe te oživio turizam teško pogođen pandemijom koronavirusa.

Prošle sedmice su u procesiji kroz Kairo nošeni posmrtni ostaci drevnih vladara, ukupno 22 mumije, a radi se o 18 kraljeva i četiri kraljice.

Amenhotepova supruga, kraljica Tiye, također je premještena na novu lokaciju.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti