Žele manje turista: Ulazak u Veneciju moraće se unaprijed rezervisati i platiti

Kada je pandemija prošle godine onemogućila dolazak masama turista, stanovnici Venecije kao da su živjeli u drugom gradu, gradu koji im je pripadao koliko i turistima koji ih istiskuju s njihovih kamenih pijaca, kaldrmisanih uličica, čak i iz stanova.

U tihom gradu, zvona sa 100 zvonika, zapljuskivanje vode iz kanala i venecijanski dijalekt odjednom su postali dominantni zvukovi. Kruzeri koji su do tada iskrcavali hiljade posjetioca i izazvali štetne talase u potonulom gradu nestali su.

No, piše New York Times, sada gradske vlasti podižu kontrolu nad ogromnim gužvama na novi nivo, uvodeći visokotehnološka rješenja. Tako koriste stotine nadzornih kamera za nadzor posjetioca i sprječavanje gužve.

Sljedećeg ljeta planiraju instalirati i kapije na ključnim ulaznim mjestima. Kako je predviđeno, posjetioci koji dolaze samo na jedan dan moraće rezervisati unaprijed i platiti naknadu za ulazak. Ako previše ljudi želi doći, neki će biti odbijeni.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro i njegovi saveznici kažu da im je cilj stvoriti grad pogodniji za život njegovih građana.

"Ili smo pragmatični, ili živimo u svijetu bajki", rekao je Paolo Bettio, koji vodi Venis, kompaniju koja se bavi gradskom informacionom tehnologijom.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti