Zeleni Evrope posjetili Regionalni vodovod

“Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo da ugostim predstavnike Zeleni Evrope u radnoj posjeti u prostorijama Regionalnog vodovoda na Bolje sestrama. Posebno što smo imali priliku da pokažemo našu posvećenost očuvanju životne sredine i promovisanju ekološke održivosti”, saopštio je predsjednik Zora Lakušić, predsjednik Odbora direktora Regionoalnog vodovoda.

Upoznali smo ih sa problemom nelegalne eksplotacije pijeska i šljunka u koritu rijeke Morače, padom izdašnosti izvorišta "Bolje Sestre" i ne izdavanjem rješenja o zonama sanitarne zaštite od strane Uprave za vode.

Takođe smo ih informisali o ekološkim i ekonomskim posljedicama ovih aktivnosti. Zeleni Evrope su istakli da će upoznati sa problemima na koje nailazi Regionalni vodovod, preko svojih predstavnika i Evropski parlament.

“Pokazali smo kako nelegalna eksploatacija pijeska i šljunka u koritu rijeke Morače može dovesti do erozije obala, smanjenja biodiverziteta i negativnog uticaja na kvalitet vode”, naveo je Lakušić.

Ukazali smo na to da pad izdašnosti izvorišta "Bolje Sestre" može imati ozbiljne posljedice po snabdijevanje vodom stanovništva, kao i na činjenicu da nedostatak rješenja o zonama sanitarne zaštite može ugroziti zdravlje ljudi zbog potencijalne kontaminacije izvorišta zbog nelegalne eksplotacije pijeska i šljunka.

Istakli smo važnost sprovođenja zakona i rigoroznih mjera kontrole kako bi se spriječila dalja nelegalna eksploatacija i zaštita prirodnih resursa.

Takođe smo insistirali na potrebi angažovanja javnosti, organizacija civilnog društva i medija u borbi protiv nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Predložili smo da se organizuju javne rasprave, edukativne kampanje i akcije čišćenja prirodnih vodotoka kako bi se podigla svijest građana o ovom problemu i podstaklo aktivno učešće u zaštiti rijeka i izvorišta vode.

Tokom sastanka, imali smo priliku da razgovaramo o našim dosadašnjim projektima, kao i o planovima za budućnost.

Predstavnici Zelenih Evrope bili su veoma zainteresovani za naše probleme devastacije korita Morače i izvorišta "Bolje Sestre" i tehnologije koje koristimo u tretmanu i distribuciji vode.

Takođe, iznijeli su sugestije i ideje koje nam mogu pomoći da unaprijedimo naše aktivnosti i postignemo još veći stepen ekološke održivosti.

Ova posjeta bila je odlična prilika za međusobno učenje i razmjenu iskustava, ali i za jačanje veza između Regionalnog vodovoda i Zelenih Evrope.

“Siguran sam da će ova saradnja biti uspješna i dugoročna, sa ciljem da zajednički radimo na kreiranju održive budućnosti i zaštiti naših prirodnih resursa.

Još jednom, želim da izrazim svoje zadovoljstvo zbog posjete predstavnika Zelenih Evrope i radujem se budućoj saradnji sa njima”, zaključio je Lakušić uz poruku da će nastaviti da se posvećujemo našem cilju – obezbeđivanju zdrave i ekološki održive vode za sve građane Crnogorskog primorja.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti