Znate li gdje se nalaze najpovoljnija skijališta u Evropi?

Njemački turistički portal Travelcircus svake godine vrši analizu 120 skijališta koja se nalaze u Evropi, a rezultati za 2021. godinu pokazuju da se sedam od jedanaest najboljih nalazi u Alpama, dok najjeftinije aranžmane nude Sjeverna Makedonija i Ukrajina.

Veliki dijelovi Evrope pretvaraju se u pravu zimsku čaroliju u hladnijim mjesecima, a planine prekrivene snijegom svake godine privlače hiljade ljubitelja snijega u preko 3.600 skijaških regija.

Usljed velikog interesovanja njemački portal Travelcircus je analizirao 120 najvećih skijaških područja u 30 evropskih zemalja, od Portugala do Rusije i od Norveške do Grčke, te ih po peti put međusobno uporedio.

Istraživanje je obuhvatilo pitanja poput toga gdje skijaši dobijaju najviše sadržaja za svoj novac, ali i koja je ski staza je najfotogeničnija.

Najjeftiniji skijaški odmor za zimu 2021/22. je u Straji, Rumunija. Za 40 eura po danu uključujući hotel, ski pas i opremu, ponuda iz ove zemlje ocijenjena je najpovoljnijom.

Pored ovog rumunskog skijališta, postoje još četiri u Evropi u kojima skijaški odmor košta manje od 50 eura dnevno. Sa 46 i 47 eura po danu, Mavrovo - Zare Lazarevski i Popova Šapka u Severnoj Makedoniji su također prilično jeftini u odnosu na konkurenciju.

Ukrajina ima dva skijališta u kategoriji "ispod 50 eura": Vysokyy Verh - Zhar Berkut (48 eura po danu) i Troystan Mountain (49 eura po danu).

Apsolutni favorit za najfotogeničniju lokaciju je Matterhorn, koji se nalazi na granici Italije i Švicarske. Očaravajuće skijalište Zermatt-Matterhorn i hashtag #matterhorn krase nevjerovatnih 846.327 objava na Instagramu.

U prvih pet Instagram favorita su i Bukovel u Ukrajini sa 489 hiljada objava, kao i Åre u Švedskoj sa impresivnih 460.541 objava, ruska Rosa Khutor i 4 Vallées u Švicarskoj.

Prema ocjeni Travelcircusa, sedam od jedanaest najboljih skijaških područja u Evropi nalazi se u Alpama, a na listi su sljedeće lokacije: Ski Arlberg (Austrija), Bukovel (Ukrajina), Matterhorn (Italija), Madonna di Campiglio (Italija), Ruka (Finska), Les Portes du Soleil (Švicarska), Are (Švedska), 4 Vallées (Švicarska), Via Lattea (Francuska), Les Portes du Soleil (Francuska) i Zieliec (Poljska).

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti