U Crnoj Gori sve više izletnika, a manje turista na dugim odmorima

U Crnoj Gori sve više izletnika, a manje turista na dugim odmorima

Da li znamo koliko je zaista dobra (ili loša) ova ljetnja turistička sezona? Naizgled lako pitanje – nekoliko statističkih pokazatelja bi sve „razotkrilo“ – uvijek predstavlja zamku za nestrpljive.

Prema podacima koje je do skora svakog petka prezentovala Nacionalna turistička organizacija, za nama je ne baš pohvalnih pola godine turističkog prometa. Ako bi nam neka od primorskih opština bila reper, Kotor je već niz godina pravi pokazatelj broja onih koji na Crnogorsko primorje – na dan ili duže. Prema zvaničnim podacima koje koriste, u prvoj polovini godine ugostili smo desetak odsto manje gostiju, ali barem četvrtinu više izletnika. Turistička organizacija Kotora je jedna od onih koja svakog petka prikuplja podatke više informativno o brojnom stanju turista, i to od izdavalaca privatnog smještaja i od hotela.

- Kada je riječ o izletnicima, imamo naše, pouzdane podatke o dolascima organizovanih grupa. Tako je do 1. jula Kotor posjetilo 117.255 izletnika. Takođe, prihod od turističke takse je u istom broju, u eurima – rečeno je Portalu Analitikau TO Kotor.

Najveći doprinos tome daju gosti sa kruzera i jahti, kojih je u prvih šest mjeseci bilo više za trećinu, odnosno 24 odsto u odnosu na prošlu godinu. Pored ovih pokazatelja, u TO Kotor imaju i preciznu statistiku posjetilaca Rimskih mozaika u Risnu, koja pokazuje da je u prvoj polovini ove godine čak 44 odsto više zainteresovanih za ovo izuzetno arheološko nalazište. Iz TO podsjećaju da od izdavalaca privatnog smještaja i od hotela dobijaju podatke svakog petka o brojčanom stanju turista, ali ih koriste više kao referentne tačke, da bi znali kretanje glavnih parametara u poređenju s prošlom godinom.

Kao i ostale lokalne turističke organizacije u primorskim gradovima, u Tivtu i Herceg Novom svakog petka sumiraju rezultate. Tako je 12. jula broj turista u tivatskim hotelima, kampovima, privatnom smještaju i odmaralištima iznosio 2.943, dok je u hercegnovskih hotelima, privatnom smještaju, hostelima i kampovima bio 15.975. U poređenju sa prošlom godinom, broj turista u Tivtu je veći za 11, a Herceg Novom za jedan odsto.

Od Budve je sve drugačije: u ovom trenutku jedan odsto manje gostiju nego prošle godine. Hoteli, kampovi, odmarališta, hosteli i privatni smještaj u ovoj opštini prošlog petka su ugostili 45.858 turista.

Pad broja turista dalje bilježi Bar. Prošle sedmice bilo ih je pet odsto manje nego u istom periodu 2012. godine, preciznije 8.914 turista.

- Broj turista objavljujemo na osnovu podataka iz hotela, privatnog smještaja i odmarališta, tačnije od onih koji direktno u našim biroima uplaćuju boravišnu taksu za turiste koji kod njih borave. U taj broj ne ulaze oni izdavaoci privatnog smještaja koji sami – u pošti – uplaćuju boravišnu takstu za svoje goste. Koliko je takvih izdavalaca, nemamo tačan podatak – precizirali su nam iz Turističke organizacije Bar.

No, izgleda da je trenutno najmanje gostiju u Ulcinju: čak 15 odsto manje, odnosno 16.308 koliko ih je prošlog petka boravilo u kampovima, odmaralištima, privatnim smještajima i hotelima te opštine, kako pokazuju podaci o uplaćenoj boravišnoj taksi.

- Pretpostavljam da su vjerski praznci razlog za manji broj gostiju u Ulcinju u ovom periodu. U toku je ramazanski post, pa očekujemo pravu sezonu i značajan priliv gostiju poslije Bajrama, 8. avgusta. Tako je bilo i prošle godine – rečeno jePortalu Analitika iz TO Ulcinj.

Svim turističkim organizacijama – pa i Nacionalnoj turističkoj organizaciji – jedno je zajedničko: zvanične podatke o broju turista i noćenja prepuštaju Zavodu za statistiku (MONSTAT), koji ih prikuplja i obrađuje na mjesečnom nivou. Činjenica je i da je MONSTAT po zakonu jedina institucija koja ovakve podatke može zvanično prikupljati od svih koji krevete nude i prodaju turistima, i obrađivati, a zatim predstavljati javnosti. To što ćemo podatke prikupljene do kraja juna dobiti obrađene tek krajem jula, nije nikava novina, a još manje nemogućnost MONSTAT-a da prikaže realno stanje u Crnoj Gori. Naime, u turistički razvijenim zemljama je praksa ista, isti način prikupljanja podataka i vrijeme objavljivanja. Znači, u korak smo sa najboljima.

No, ono što možemo zaključiti iz onih nezvaničnih ili nepotpunih podataka lokalnih turističkih organizacija na Crnogorskom primorju prikupljenih do sredine jula, jeste mali, ali „izbrojani“ pad broja turista. Na to su svakako uticali loše vrijeme i, dijelom, ekonomska kriza (Hrvatska bilježi još drastičniji pad posjeta). Ali, i još jedna činjenica na koju se treba privići: turisti iz evropskih zemalja više ne odmaraju dugo u jednom mjestu, već žele da za što kraće vrijeme vide što više. Zato su mjesta u kojima tradicionalno odmaraju porodice – Ulcinj, Bar i dijelom Budva – bez značajnijeg priliva gostiju, koje možemo očekivati tek od ovog vikenda. S druge strane, Tivat i Kotor – kao mjesta namijenjena izletnicima ili bogatim turistima koji se teko po par dana zadržavaju u jednom mjestu – bilježe rast broja posjetilaca. Kada Crna Gora konačno vidi kraj izgradnji još nekog od više atraktivnih smještajnih kapaciteta, moći ćemo da kažemo i da smo spremni za nove goste koji će promijeniti turističke navike u ovom dijelu svijeta.

izvor: portalanalitika.me

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja