Odgovor Lazara Rađenovića na optužnicu

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović izjavio je danas u Višem sudu, gdje je počeo sudski proces u slučaju prodaje opštinske zemlje na brdu Košljun, da se ne osjeća krivim, te odbacio optužbe specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije da je zloupotrijebio službeni položaj tako što je, imovinom opštine, odnosno novcem, garantovao da će privatno preduzeće optuženog Vida Rađenovića SP "Luna" vratiti kredit za kupovinu zemljišta na brdu Košljun.

Vrhovno državno tužilaštvo podiglo je krajem juna optužnicu protiv predsjednika Opštine Budva Lazara Rađenovića i savjetnika premijera Aleksandra Tičića, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Optužnica je podignuta i protiv bivše direktorice Prve banke, Jelice Petričević i Budvanina Vida Rađenovića, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja.

 

Rađenović u svoj odbrani detaljno opovrgava optužbe iz izjave Vida Rađenovića, na osnovu kojih je specijalno tužilašto i pokrenulo istragu, a potom i podiglo optužnicu:

 

Ostajem pri svom iskazu od 12. marta 2013, u kojem sam izrekao i objasnio činjenice koje same po sebi govore da nisam učinio nikakvo krivično djelo, a naročito ne ovo koje mi se optužnicom stavlja na teret. Položaji potpredsjednika opštine i člana petočlane Komisije za licitaciju nijesu mi ni objektivno pretpostavljale ni omogućavale izvršenje radnji koje mi tužilaštvo stavlja na teret. U optužnici ne stoji nijedna konkretizacija nekog tačnog i određenog ovlašćenja koje sam protivpravno iskoristio i koje konkretne funkcije službenog položaja sam protivpravno iskoristio.

 

1. Nijesam ja, nego je Skupština opštine Budva 23.aprila 2007. donijela Odluku o prenosu prava na nepokretnosti,

 

2. Nijesam ja, već je Skupština opštine Budva utvrdila najniži iznos naknade za jedan kvadratni metar zemljišta od Eur 50.

 

 3. Nijesam ja sproveo postupak obrazovanja Komisije i samostalno sprovodio proceduru javnog nadmetanja, nego sam bio samo JEDAN njen član i samo tako učestvovao u radu i odlučivanju te PETORNE Komisije,

 

4. Nijesam ja donio Odluku o prenosu prava na nepokretnosti na Košljunu, nego Predsjednik opštine i Predsjednik opštine Budva, a ne ja kao Potpredsjednik je donio Odluku o prihvatanju Izvještaja Komisije,

 

5. Nijesam ja donio odluku o kolateralu radi dobijanja kredita SP Luni, pa zato naravno nijesam mogao i nijesam zaključio Ugovor o namjenskom depozitu, ni uplatio Prvoj banci Eur 1.419.500. radi obezbjeđenja kredita već su to  jasna materijalna akta Predsjednika opštine Budva,

 

6. Nijesam ja imao nikakvu službenu, niti u okviru službenih ovlašćenja komunikaciju s Jelicom Petričević, nego sam samo obavio prijateljsku komunikaciju i to u vidu svakodnevne preporuke raznim bankarima i instancama,

 

7. Nijesam ja koristio nikakva diskreciona ovlašćenja službenog položaja u pogledu zaključenja Ugovora o prenosu prava na nepokretnosti Opštine Budva pošto je u pitanju isključivo pravno-tehnička radnja u kojoj nema ni najminimalnijeg smisla zaključak o karakteristikama zloupotrebe službenog položaja i diskrecionih ovlašćenja, jer je to nonsense“, naveo je Rađenović.

 

On je dodao i nerazumljivost tvrdnji optužnice da je  iskorišćavao službeni položaj i ovlašćenja potpredsjednika opštine Budva i člana Komisije za licitaciju su bespredmetne i lišene svakog smisla.

 

 „Ni u jednoj radnji pretpostavljenog krivičnog djela koje mi se stavlja na teret  - ja jednostavno nijesam učestvovao. Sve ključne radnje u predmetnom događaju koje su sprovedene u okviru pretpostavljenih službenih položaja i ovlašćenja ne proizilaze ni iz mog službenog položaja, ni iz mojih ovlašćenja, pa samim tim nisam ni mogao izvršiti radnju protivpravnog iskorišćavanja svog službenog položaja ili ovlašćenja, što ovu optužnicu čini u potpunosti apsurdnom. Nije mi razumljivo da me na osnovu tih iznijetih i za tužilaštvo nepobitnih činjenica tužilaštvo tako teško optuži da sam “pribavio sebi ili drugome imovinsku korist”, a da za to jedini dokaz bude iskaz Vida Rađenovića koji je sav kontradiktoran, čudno dat toliko svježe čak SEDAM godina nakon predmetne prodaje i uz sve još tako samooptužujući da on sam sebe tjera u zatvor. Ja u to prosto ne vjerujem i ni u jednu kriminalnu optužbu koju mi tužilaštvo izvlači iz takvog Vidovog iskaza, ja ne prihvatam, jer su u pitanju neistine i najniža podmetanja”, istakao je Rađenović.

 

Rađenović je naveo da je iz optužnice saznao da su protiv njega i drugih lica bile određene mjere tajnog nadzora „pregledom transkipta uviđam da je tužilaštvo tim činom samo zadrlo u privatnu i intimnu sferu, pri čemu sam sadržaj svih tih prisluškivanih kontakata govori da nikakvog krivičnog djela nije bilo. Sem u optužnici“, zaključio je Rađenović u odbrani koju je iznio danas pred sudom.

 

Vido Rađenović je izjavio danas u Višem sudu na početku procesa da prolazi kroz teške porodične probleme, jer mu je otac bolestan, tako da neće iznositi odbranu, već je odlučio da se brani ćutanjem.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja