Svjetska banka spremna da podrži realizaciju vizije Crne Gore kao visokokvalitetne turističke destinacije

"Svjetska banka će razmotriti sve mogućnosti za snažniju podršku razvoju Crne Gore kao visokokvalitetne turističke destinacije, i raduje nas vaša jasna vizija razvoja", izjavio je Frank Hemskerk, izvršni direktor Svjetske banke, tokom sastanka u Vašingtonu sa ministrom održivog razvoja i turizma, Branimirom Gvozdenovićem

U okviru posjete Sjedinjenim Američkim Državama, ministar Gvozdenović je posjetio sjedište Svjetske banke i susreo se sa Frankom Hemskerkom, izvršnim direktorom ove finansijske institucije. 

 

Tokom sastanka sa Hemskerkom, razmatrani su modaliteti uvezivanja i kombinovanja različitih vidova finansijske podrške, ne samo Svjetske banke, već i evropskih i drugih fondova. Ocijenjeno je da je u Crnoj Gori do sada dosta urađeno na infrastrukturi, te da se po pitanju finansijske podrške može već razmišljati o narednom nivou podrške. 

 

"Podrška Svjetske banke razvoju crnogorskog turizma, prije svega kad su u pitanju nove forme turističkih sadržaja, koje smo definisali izmjenom regulative u ovoj oblasti, veoma je značajna za ostvarenje naše vizije, Crne Gore kao visokokvalitetne turističke destinacije", istakao je ministar Gvozdenović. Sagovornici su naročito pozitivnim ocijenili početak realizacije projekta "Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje", koji je Svjetska banka podržala kreditom od 50 miliona eura. S tim u vezi, kao prioritetna aktivnost, definisano je uklanjanje grita iz Brodogradilišta Bijela, sa kojim će se uskoro otpočeti. 

 

Projekat zemljišne administracije i upravljanja, LAMP, po ocjeni sagovornika, dao je veoma dobre rezultate, naročito uzevši u obzir izradu planske dokumentacije za crnogorske opštine. "Raduje činjenica da je za veoma kratko vrijeme usvojeno osam prostornih planova crnogorskih opština, i da će usvajanjem PUP-a Nikšić, koje se očekuje u narednim mjesecima, skoro 60 posto crnogorske teritorije biti pokriveno planskom dokumentacijom, sredstvima iz projekta LAMP. Stoga vjerujem da će Svjetska banka pokazati i dodatnu spremnost i interes da se ovaj projekat produži do kraja 2015. godine", podvukao je ministar Gvozdenović. 

 

Izvršni direktor Hemskerk je još jednom iskazao spremnost za nastavak podrške Crnoj Gori, kako u dijelu projekata koji se već realizuju iz oblasti ekologije i prostornog planiranja, tako i onih projekata koji će uticati na dodatni kvalitet crnogorske turističke ponude i usluga, naročito, kako je naglasio, uzevši u obzir da je u prethodnom periodu obavljao funkciju ministra turizma Holandije, te da veoma dobro poznaje prilike kad je u pitanju značaj razvoja ove privredne grane. "Turizam igra samo centralnu ulogu u jednoj mnogo široj priči, koju svojim razvojem može generisati", istakao je na kraju Hemskerk. 

 

Posjeta Svjetskoj banci iskorišćena je i za sastanke sa operativnim timovima zaduženim za realizaciju i monitoring projekata Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje i LAMP projektom, a održan je i sastanak sa novom direktorkom za globalne prakse, Paulom Kabaljero, sa kojom su razmatrane mogućnosti za realizaciju novih projekata, za koje je kao ključan preduslov za eventualnu realizaciju ocijenjeno da je neophodno da postanu dio nove Strategije saradnje Crne Gore sa Svjetskom bankom. 

 

S obzirom na to da je prvenstveni razlog posjete ministra Gvozdenovića Vašingtonu učešće na Nacionalnom molitvenom doručku, koji pored centralnog događaja koji je održan u četvrtak čini i niz bilateralnih i multilateralnih sastanaka, posjetu Vašingtonu ministar Gvozdenović završio je susretom sa američkim senatorima Angus Kingomiz Jute, Bil Nelsonom iz Floride i Džo Mančinom iz Zapadne Virdžinije, i kongresmenima Huan Vargasom, Bil Huizengom na temu NATO integracija Crne Gore i značaja članstva u NATO za turizam i investicije generalno. Pored pune podrške za skoro priključenje Crne Gore NATO, članovi američkog kongresa posebno su pozdravili ulogu Crne Gore u turbulentnim vremenima posljednje decenije prošlog vijeka, i činjenicu da je Crna Gora mudrom i odgovornom politikom bila pošteđena ratnih dešavanja. Po ocjenama članova Kongresa, sve to, uz jasno i čvrsto opredjeljenje za evroatlantske integracije, čini Crnu Goru glavnim kandidatom za prvu narednu članicu NATO.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti