Međunarodni sajam Trg od knjige u Herceg Novom

Na Trgu Herceg Stjepana (Belavista), pod sloganom „Šta je drugo čitanje do razgovor u tišini" (V. S. Lendor) od večeras do 28. jula u Herceg Novom će trajati 13. Međunarodni sajam Trg od knjige.

Pokrovitelji Sajma su Opština i Turistička organizacija Herceg Novi. Finansijski sponzor je Institut Igalo.
Organizatori, iz Gradske bibliteke i čitaonica, kao i Opštine Herceg Novi vjeruju da će, kako su saopštili, knjiga svojom magičnom energijom i ovog jula na Belavisti, prepoznatoj kao kultno mjesto knjige, okupiti veliki broj posjetilaca – čitalaca, kojima je knjiga svakodnevna potreba i koji neće propustiti priliku da se susretnu sa piscima i svoje biblioteke popune novim naslovima. Vjeruju i da će "podstaći one koji, nažalost, teško pronalaze vrijeme za potrebu kao što je čitanje i pridobiti najmlađu publiku, koja će na nezaboravan način doživjeti svoj prvi susret sa knjigom".
Grčki pisac, Dimitris Sotakis će besjedom na temu „Književnost i čitanje u životu savremenog čovjeka" otvoriti ovogodišnji Trg od knjige.
- Promocija njegovog romana "Bez daha" (nagrada The Athens Prize for Literature časopisa ″(δε)κατα"), koji je u prevodu na srpski objavila izdavačka kuća Klio, održaće se druge večeri Sajma.
U programu svečanog otvaranja Trga od knjige učestvuje glumica, prvakinja Pozorišta na Terazijama, Ljiljana Stjepanović, monodramom „Gospođa ministarka", koju je prema motivima Nušićeve komedije napisao Gale Janković - najavljuju organizatori.
Prigodnim programima biće obilježena i dva velika jubileja, Danilo Kiš omaž povodom 80 godina od rođenja i Omaž povodom 50 godina od smrti Aleksandra Lesa Ivanovića. Kao prateći program Sajma, u Galeriji „Josip-Bepo Benković", biće priređena izložba „Danilo Kiš", autora Olge Krasić Marjanović od 22. do 28.jula.
Prema programskoj koncepciji Trga od knjige, biće predstavljena djela koja su obilježila period između dva Sajma. U večernjim programima učestvuju: dobitnici nagrada – Enes Halilović („Meša Selimović"), Jasmina Ahmetagić („Nikola Milošević"), Tijana Đerković (italijanska nagrada „Prvi roman"), Nikola Moravčević (nagrada za životno djelo „Rastko Petrović"). Najbolje edicije iz svoje produkcije predstaviće Zavod za udžbenike Republike Srbije, izdavač godine na Beogradskom sajmu 2014. Tu su i promocije aktuelnih izdanja – novi roman Milisava Savića i dvojezično izdanje poezije ruskog autora Bulata Okudžave. Jeromonah Rafailo Boljević predstavlja izdanje Manastira Podmaine – Serafim Rouz: Pravoslavlje i religija budućnosti.
Neće izostati ni zavičajni autori i zavičajne teme. Biće predstvljene nove knjige Nikole Malovića (Nova knjiga, Podgorica) i Bosiljke Pušić (Pobjeda, Podgorica); novi broj zbornika Boka i knjiga – Simo Matavulj: Iz Boke Kotorske, čiji je priređivač prof. dr Goran Maksimović (JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi).
Naredni vikend biće posvećen programima za djecu. Žiri Trga od knjige prof. dr Goran Maksimović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović, dodjeliće plakete za Najljepšu knjigu, Najbolju ediciju, Izdavački poduhvat godine i Najljepšu dječiju knjigu.
U saopštenju organizatori,između ostalog, još navode da je Trg od knjige uspio da, uprkos krizi koja izdavače dovodi u nezavidan položaj, održi kontinuitet učešća izlagača iz Crne Gore i regiona. Autori i izdavači iz Boke Kotorske imaju mogućnost da predstave i prodaju svoja izdanja na štandu Bokeljsko izdavaštvo.

 

Izvor: Skala radio

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja