Tvrđava Mogren ide u zakup na 30 godina

Odluka o davanju u trodecenijski zakup nepokretnosti i rekonstrukciji i revitalizaciji kompleksa tvrđava Mogren iznad Budve, ponovo će biti pred odbornicima naredne srijede, nakon što na prošlom zasjedanju nije prihvaćena, jer su, osim jednog glasa za, uzdržano bili svi iz Demokratske partije socijalista.

Tvrđava, koju su Austrougari sagradili 1860. radi zaštite grada sa zapada, uništena je i nikada nije rekonstruisana, a godinama unazad je služila kao dom beskućnicima, uživaocima narkotika.
Novom Odlukom usaglašene su sve primjedbe i sugestije, a koje su se prije svega odnosile na namjenu atraktivnog lokaliteta, koji je po mišljenju većine odbornika idealan za organizaciju kulturnih sadržaja, prije svega programa festivala “Grad teatra”.

 

Novom Odlukom nepokretnost, površine 3.362 kvadrata, daće se u zakup na 30 godina, radi finansiranja, revitalizacije i rekonstrukcije i upravljanja kompleksom tvrđava Mogren, sa pretežno ugostiteljskim sadržajima, kao i održavanja programa na otvorenoj sceni festivala „Grad teatar“ i drugih manifestacija pod pokroviteljstvom Opštine Budva.

Ponuđač je dužan da dostavi idejni projekat budućeg objekta, sa ugostiteljskim sadržajima, te sa posebno izdvojenim prostorima za izlaganje eksponata “Grad teatra”, pomoćnim prostorima, otvorenom scenom i gledalištem, parking prostorima... i sve izgradi u skladu sa standardima za ovu vrstu djelatnosti.

Pravo učestvovanja na javnom nadmetanju imaju sva domaća i strana pravna lica, a ponuđač je dužan da uz idejni projekat, koji sadrži i 3D vizuelni prikaz, dostavi i plan ulaganja sa ukupnom visinom prvobitne investicije koja ne smije biti niža od 1.000.000 eura.

 

Radovi u toku postupka rekonstrukcije i revitalizacije moraju biti urađeni u roku od jedne godine od dobijanja građevinske dozvole, ( glavni projekat revitalizacije mora biti izgrađen od strane izabranog ponuđača najkasnije u roku od 6 mjeseci od potpisivanja Ugovora o zakupu), u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata i rješenjem o konzervatorskim uslovima od marta 2015. godine.

 

Radi se o najvećoj pozorišnoj sceni kojom će upravljati Grad teatar, čija površina neće biti manja od 15 sa 15 metara, te da opremljeno gledalište mora biti predviđeno za najmanje 320 gledalaca.

 

Ponuđač je takođe dužan da dostavi i dokaze kojima garantuje da posjeduje novac neophodan za ulaganje u kompletan projekat, a nakon ugovorenog roka od 30 godina Opština Budva ostaje vlasnik tvrđave i sve uložene opreme.

U Odluci decidno stoji i to da je ponuđač dužan da dostavi pismenu garanciju da u okviru perioda zakupa neće mijenjati namjenu prostora koji služi potrebama JP “Grad teatar” i drugih kulturnih ustanova u vlasništvu Opštine Budva.

Opština Budva će obezbijediti odgovarajuću komunalnu infrastrukturu neophodnu za nesmetano funkcionisanje objekta, kao što je put, priključci za struju, kanalizacija...

Smatram da nova Odluka o revitalizaciji tvrđave Mogren predstavlja, u stvari, dokaz da se stavovi moraju usaglašavati i da su odbornici DPS-a skrenuli pažnju predlagačima na to koliko može biti bolja, konkretnija i značajnija za širu društvenu zajednicu i njene potrebe za novim, kvalitetnim kulturnim sadržajima. Zadovoljna sam što smo imali političku širinu da kreiramo nove stavove unutar sopstvene partije, a kao predsjednica Savjeta “Grad teatra”, posebnim uspjehom za ovaj renomirani festival smatram to što ćemo u 30. jubilarno ostvarenje, nadam se, ukoliko ne bude bilo administrativnih prepreka, ući sa novim prostorom muzeja, sa najvećom pozorišnom scenom”, kazala je Tijana Kotarac. (Vijesti)

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja