Crna Gora se od požara brani jednim avionom

Sezona požara je više nego aktuelna, a Direktorat za vanredne situacije ima na raspolaganju samo jedan avion za gašenje vatre. U sezoni koja je po broju registrovanih požara mnogo ozbiljnija od prethodnih- jer je samo tokom jula registrovano 918 požara na teritoriji Podgorice.


Direktorat je ušao sa tri "dromadera", ali zbog lošeg stanja u kojima su se avioni nalazili, sada raspolaže samo jednim.
Podsjetimo, jedan "dromader" prije petnaestak dana pao je u Skadarsko jezero. Nezgoda se dogodila kada je pilot Branislav Stojanović sletio na jezero da napuni rezervoar vodom. Drugi "dromader" je prije pet dana zbog kvara prinudno sletio na Kakaričku goru. Poslednji, treći "dromader" je u lošem stanju, pa je ugrožena bezbjednost pilota koji njime upravlja.


Kako se nezvanično saznaje, peh sa izvlačenjem "dromadera" se desio kada je avion pokušao da bude izvučen, ali je iskliznuo i opet upao u jezero, čime se dodatno oštetio.
"Kada je dizalica vadila avion iz Skadarskog jezera, dio za koji je bio pričvršćen se otkačio, pa su nastala oštećenja prilikom pada u jezero i zbog nestručnosti onih koji su vadili avion, dodatnim padom je avion totalno uništen".


Direktorat za vanredne situacije nije želio ovo da komentariše, iako je potvrđeno da raspolažu za sad samo jednim avionom.


Podsjećanja radi, Opština Budva je svojevremeno odustala od kupovine protivpožarnih aviona, zbog čega je platila penale španskoj firmi. Priča o avionu počinje davne 2008.godine kada je požar za samo nekoliko sati ugljenisao brdo Spas iznad Budve, spržio stoljetnu borovu šumu, spustivši se do same plaže Mogren. Uslijedila je inicijativa za kupovinu tri aviona, Vlada je kupila jedan, Opština Podgorica drugi, a metropola turizma je kasnila zbog nedostatka novca i finansijske krize. Nizom peripetija i spletom čudnih okolnosti, Opština nije uplatila avans, pa shodno tome, španska kompanija nije isporučila avion. Uslijed neodgovornosti, španska kompanija Air Tractor je tužila Opštinu i tražila odštetu od sto hilada eura, na kraju su se "našli" na sredini i Opština Budva je tada isplatila nešto više od 63 000 eura. Vrijednost spora je bio 2.7 miliona eura, a protivpožarni avion nikad nije poslužio svojoj svrsi.

 

Za primjer je Vlada Italije koja je smanjila vozni park za 25 posto, odnosno, 60 službenih vozila koja su na raspolaganju ministrima, svedeno je na 44 vozila. Pritom su prodala tri aviona od deset koliko ih imaju, Airbus 419 i dva Falcona 900, da bi tih 50 miliona eura uložili u kupovinu protivpožarnih aviona za civilnu zaštitu. 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja