Ples letećih sfera u Tivtu

Izložba reljefa Ples letećih sfera crnogorskog vajara Nikole Radonjića postavljena je u korporativnoj zgradi Porto Montenegra (nekadašnji Dom Vojske). Izložba se sastoji od reljefa na kojima su prikazani arhetipski simboli - dominantan motiv su sfere koje simbolišu najsuptilnije oblike svijesti.

Kao takve predstavljaju i putokaz na čovjekovom putu spoznaje samog sebe i svijeta oko sebe, vrlo često djeluju u vidu vraćanja vjere u smislenost egzistencije i postaju vid kreativne energije koja kulminira kreativnim radom, ističe vajar Nikola Radonjić.

Glavni motiv u mojim djelima je ljudska figura, deformisana, kažnjena zbog svoje otuđenosti od neke univerzalne istine. Figure se prepliću i stapaju jedna u drugu, zajedno čine kompoziciju koja materijalizuje moja misaona zapažanja. Moji radovi asociraju na čistilište, prostor između raja i pakla, mjesto kojeg nismo svjesni, a u njemu smo. Za neka djela inspiracija je bio psihički pritisak koji je tištio moje misli, otvarajući razmišljanja mog odnosa i mjesta u postojanju. U mojim djelima razum vodi stalnu bitku sa neželjenim emocijama, dodaje Radonjić.

Radonjić pored vajarskih materijala - terakote i poliestera koristi boju. Nataloženi tragovi rđe i korozije, kojima autor prekriva ove reljefne strukture, simbolički su izraz jednog filozofskog uvjerenja o nesposobnosti spoznaje važnosti duhovne i psihičke čistoće, zanemarivanju ideja, opštoj, mentalnoj koroziji savremenog čovjeka i postulata njegovog, tehnološki kontrolisanog doba, istakla je likovna kritičarka Milica Bezmarević.

Nikola Radonjić je rođen 1986. godine u Podgorici. Završio je osnovne i specijalističke studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi Milivoja Babovića. Učesnik je mnogobrojnih kolektivnih izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu.

Izlozba ce biti postavljena do 15. februara.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja