Nova opštinska uprava neće divlje građevine naspram Svetoga Stefana voditi kao privremene objekte

Brišu Statisove kamene „kioske“ od 2.000 kvadrata

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović obavijestio kompaniju „Adriatic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa da će kamene zgrade od gotovo 2.000 kvadrata u maslinjaku, naspram grad hotela „ Sveti Stefan“, koje su svih prethodnih godina bile legalizovane kao privremeni objekti, neće više biti uvršetene u Plan postvaljanja privremenih objekta. Svih prethodnih godina opštinske vlasti su kroz Plan privremenih objekat ,a na sugestiju Vlade, morale da legalizuju betonske građevine, uz obrazloženje da su u njima smješteni vešeraj , tehničke i ostale prostorije , koje su neophodne za funkcionisanje grad hotela.


Građevine su prije sedam i po godina izgrađene mimo dozvole, planskih dokumenta, naočigled brojnih državnih i lokalnih inspekcijskih službi i to na zemlji koja je uknjižena na Hotelsku grupu „Budvanska rivijera“. Svih prethodnih godina, uprkos oštrom protivljenju opozicije građevine su tretirane kao privremeni objekti, poput kosika i tezgi i kao takve za njih je Statisova kompanija plaćala lokalnu komunalnu taksu i to isključivo tokom sezone.


Nova opštinska uprava u Budvi, kako ne bi poremetila odvijanje minule sezone „progledala je kroz prste“ te Statisovoj firmi, zakupcu hotelskog kompleksa „Sveti Stefan – Miločer“ nelegalne građevine podvela kao privremeni objekti.


Dva betonska kioska od dvije hiljade kvadrata stoje na Svetom Stefanu su godinama bila u Planu privremenih objekata. Pošto je bio maj, mi smo, kako ne bi ugrozili sezonu i poslovanje investitora, uvrstili ih u Plan. Kada je prošla sezona, Opština je uputila pismo „Adriatic properties-u“ da ti objekti neće više moći biti uvršteni u Plan privremenih objekata, kako bi se oni mogli pripremiti i pretrpjeti što manje gubitaka. To je više nego korektan pristup i odnos prema problemu i investitoru. Oni i dalje imaju incijatvu da objekti ponovo budu uvršeni u Plan kao privremeni. Sada im mogu finalno reći da ja kao predlagač neću sigurno poslati dokument u Skupštinu opštine u kome će ti objekti biti privremeni”, kazao je Krapović.


Da li će ti objekti biti legaliozovani po novom zaklonu, Krapović navodi da je to već “ druga priča”.
Prvo moraju biti prepoznati nekim planskim dokumentom. Detaljni urbanistički plan “Sveti Stefan“ nije donešen, niti u njemu ima tih objekata. Onamo gdje bi mogli da budu obuhvaćeni je konkursno rješenje, koje je donijela Vlada za hotelski rizort Miločer - Sveti Stefan”, kazao je Krapović navodeći da je Opština oborila to konkursno rješenje Vlade.
Prema njegovim riječima nije sigurna da dva nelagna objekat ispunjavaju uslove koje to predviđa novi zakon.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja