Klizište u Mojdežu ne miruje, mještani će zahtijevati vanrednu sjednicu Skupštine opštine

Klizište u Mojdežu ne miruje, mještani će zahtijevati vanrednu sjednicu Skupštine opštine

U Mjesnoj zajednici Mojdež mještani će pokrenuti inicijativu za vanrednim zasjedanjem Skupšine opštine Herceg-Novi sa prijedlogom hitne sanacije hidrotehničkog tunela Poktop u cilju sprečavanja daljeg urušavanja sela Mojdež.

Kako javlja radio Herceg Novi pukotine su se pojavile i na suprotnoj strani sela koje je prije devet i po godina zahvaćeno klizištem usred poremećaja podzemnih voda i izbijanja čepa na 670 metru starog Potkopa. Potom je izgrađen novi Potkop sa znatnim odstupanjem i neregularnostima zbog čega nikada nije ispunjena njegova namjena za otklanjanje uzroka pokretanja klizišta.

 

Danas je stanje u selu alarmantno sa novim pukotinama na 25 stambenih objekata mještana u blizini klizne padine i sa novim oštećenjima primjećenim na crkvi Svete Neđelje i mjesnom groblju. Na saobraćajnicama kroz selo su prisutna ulegnuća kolovoza na nekim dionicama, a neophodna je i rekonstrucija Mojdeškog puta od Igala preko Ratiševine. Posljednje u nizu poziva nadležnom ministarstvu i Upravi za vode Crne Gore upućeno je u aprilu ove godine čime je zatraženo hitno da se raspiše tender za izvođača radova sanacije po projektu firme „Geoportal“ iz Ljubljane, procijenjene investicione vrijednosti od milion i po evra, podsjetio je Milo Velaš. Ponovo je apelovano na sve nadležne u državi i Opštini za hitnim preduzimanjem aktivnosti kako ne bi došlo do još veće stihije, na što ukazuje nekontrolisano isticanje i prelivanje podzemnih voda u sistemu mojdeških izvorišta, što bi moglo da dovede do katastrofe neizmjernih razmjera.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja