Crna Gora dobila permanentnu stanicu na EUREF mreži

GNSS permanentna stanica DGOR00MNE zvanično je od 15. 12. 2019. godine, uvrštena u EUREF mrežu.​ Dobili smo našu “tačku” na evropskoj mapi EUREF Permanent GNSS Network i prešli sa liste predloženih u listu aktivnih stanica ove mreže. Procedura pridruženja je počela 10. aprila 2019. godine.

Na ovaj način, postignut je jedan od glavnih ciljeva inovativnog projekta MontePN. Kroz realizaciju projekta postavljena je GNSS stanica, koja ima mogućnost prijema signala sa satelitskih sistema Galileo, GPS, Glonass i Beidou. Do sada Crna Gora ne učestvuje u EPN mreži i postojeće permanentne stanice MontePos i MEPOS mreže ne ispunjavaju potrebne propisane uslove za pristupanje ovoj mreži. Prijemom signala sa Galileo navigacionog sistema postiže se veća preciznost i sigurnost u korišćenju servisa satelitskog pozicioniranja.

Galileo je nezavisni evropski globalni navigacioni satelitski sistem (GNSS) koji nudi usluge pod civilnom kontrolom, za razliku od vojno orijentisanih sistema: Američkog GPS, Ruskog GLONASS i Kineskog BeiDou. Kompatibilan je sa svim postojećim i planiranim globalnim satelitskim sistemima, te poboljšava pokrivenost i tačnost podataka za one koji koriste usluge sa više konstelacija.

Pojekat MontePN (http://montepn.udg.edu.me/) prenosi inovativne ideje iz oblasti nauke na domen tržišta. MontePN je multidisciplanornog karaktera i može se primjeniti kod svih usluga koje koriste precizno pozicioniranje, poput: katastarskog snimanja, transporta, upravljanja rizikom, poljoprivrede, turizma, pomorstva, ekologije i zaštite životne sredine, upravljanja goinformacijama, inženjerstva, meterologije, seizmologije, itd.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja