Premijer Marković: U CG potvrđena prva dva slučaja koronavirusa

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore danas su potvrdile prve slučajeve infekcije novim koronavirusom u Crnoj Gori. Pacijenti su ženskog pola – rođeni 1948. i 1973-će godine, i oba su tokom prethodnog perioda boravila u područjima pogođenim epidemijom. Smještene su na posebnom odjeljenju Kliničkog centra, i obije pacijentkinje za sada su stabilnog zdravstvenog stanja – saopštio je večeras predsjednik Vlade Duško Marković

 
Obraćajući se javnosti na konferenciji za medije koju je više crnogorskih elektronskih medija prenosilo uživo premijer je rekao da Klinički centar Crne Gore ima adekvatne uslove, opremu i visoko obučeno ljudstvo za pružanje odgovarajuće i zasebne njege oboljelim pacijentima, uz istovremenu potpunu zaštitu drugih pacijenata i svojih zaposlenih.
 
„Pored toga, Institut za javno zdravlje već je započeo sprovođenje mjera za ograničavanje širenja virusa, kao i identifikaciju svih kontakata koje su oboljele osobe ostvarile tokom perioda zaraznosti a radi utvrđivanja eventualne izloženosti drugih osoba, i njihove izolacije. Svi sumnjivi slučajevi biće odmah adekvatno zbrinuti, izolovani, radi minimiziranja rizika prenošenja sa čovjeka na čovjeka“ – kazao je predsjednik Vlade.
 
VIDEO: https://youtu.be/pBJAxOjlrLw
 
Predsjednik Marković je rekao da za našu zemlju ovog trenutka započinje nova faza u suočavanju sa ovim zdravstvenim i društvenim izazovom.
 
„Jasno je da prvi slučaj, odnosno slučajevi obolijevanja od novog koronavirusa nijesu bili neočekivani, i vrlo je vjerovatno da će u narednom periodu doći do otkrivanja novih slučajeva s obzirom na epidemiološke karakteristike ovog virusa. Međutim, nema mjesta panici niti nerazumnoj i nekontrolisanoj zabrinutosti!“ – kazao je Premijer.
 
VIDEO: https://youtu.be/i592HbMeY0A
 
Premijer je podsjetio da je naša zemlja proteklih sedmica preduzimala brojne mjere i aktivnosti sa ciljem sprečavanja unosa koronavirusa u Crnu Goru.
 
„I do danas smo uspješno odolijevali, skoro tri mjeseca nakon prvog zabilježenog slučaja u Evropi. To jasno potvrđuje da se kompletan zdravstveni sistem, a sa njim i cijela država, za ovakav scenario pripremao sedmicama i to u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. To je rezultat svih nas: Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti koje je danonoćno analiziralo, pratilo i preduzimalo brojne aktivnosti, vrijednih, stručnih i požrtvovanih ljudi u našim institucijama, koji su danonoćno odgovorno realizovali i nadzirali zadate mjere, medija – sa kojima partnerski funkcionišemo u naporima da obezbijedimo pravovremeno i objektivno informisanje građana. Svi oni bili su i sa nama zajeedno – ostaju jedan tim“ – kazao je predsjednik Vlade.
 
Premijer je na konferenciji za medije posebno istako ulogu naših građana koji su, kako je rekao pokazali svijest i disciplinu u već zahtjevnim uslovima.
 
„Na tome sam im zahvalan“ – kazao je premijer Duško Marković.
 
Predsjednik Vlade je ocijenio da je pred nama nova, zahtjevnija faza u kojoj moramo da uradimo sve da spriječimo nekontrolisano širenje virusa.
 
„Dakle, potrebna nam je još jača disciplina, još veća odgovornost, još više solidarnosti kako bi se svi zajedno prilagodili na nove i kompleksnije uslove“ – rekao je predsjednik Vlade.
 
VIDEO: https://youtu.be/hYUS26D_11o
 
Premijer Duško Marković je na kraju izlaganja ukazao i na druge aspekte širenja koronavirusa i na Crnu Goru – posljednju državu u Evropi.
 
„Pored zdravstvenih aspekata, ova epidemija već danas prerasta u ozbiljan ekonomski izazov i za najrazvijenije zemlje. Svjesni smo problema sa kojima se suočavaju i poslodavci i zaposleni. Svjesni smo realnih životnih potreba sa kojima se svakodnevno suočavaju naši građani. Zbog toga pažljivo analiziramo svaki aspekt ove prijetnje i pripremamo odgovore u skladu sa raspoloživim mogućnostima. Budžet Crne Gore je budžet svih građana Crne Gore. I zato kreiranje mjera i upotrebu sredstava planiramo krajnje odgovorno i domaćinski, prema prioritetima. I ovom prilikom pozivam da budemo solidarni, da budemo odgovorni, da udružimo snage. Za ovu Vladu zdravlje naših građana je prioritet. Zbog toga ćemo sve resurse staviti u funkciju ostvarivanja tog cilja“ – zaključio je na konferenciji za medije predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.
 
VIDEO: https://youtu.be/XZmO6jkq-yQ
 
Na pitanja novinara su, pored Premijera, odgovarali ministar zdravlja Kenan Hrapović, direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša i direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja