Prvi čovjek metropole turizma uvjeren je da će Budva imati odličnu sezonu, ugostiti više turista i više zaraditi

 

 

Prvi čovjek metropole turizma uvjeren je da će Budva imati odličnu sezonu, ugostiti više turista i više zaraditi


   Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović uvjeren je da će ovogodišnja sezona biti jako dobra, te da će metropola turizma ugostiti značajno više gostiju, te ostvariti veće finansijske rezultate.

 A kako je to bilo prošle godine podsjetila je na gala koktelu organizovanom povodom dana državnosti i rođendana TO Budve, direktorka te turističke organizacije Jelena Rađenović Dandrea, navodeći da je u 2012. Budva ostvarila gotovo polovinu ukupnog turističkog prometa u Crnoj Gori, ugostivši rekordnih 671.893 turista, koji su ostvarili četiri miliona noćenja.

„Vjerujem da ćemo krajem godine sabirati brojke, koje će potvrditi rast u broju dolazaka, broju noćenja, kao i u prihodima. Generalno sam zadovoljan dosadašnjim izvođenjem turističke sezone“, poručio je Rađenović.

 

   Naglasio je da su sve aktivnosti koje je lokalna uprava uradila u pripremi sezone, urodile plodom.

 „Zadovoljan sam funkcionisanjem službi. Prije sezone zactali smo nekoliko ciljeva. Uradili značajne aktivnosti na podizanju kvaliteta turističke destinacije. Ponuda hotelskih i ostalih ugostiteljskih kapaciteta je na većem nivou i boravak gostiju kroz taj vid servisa će biti na zadovljavajućem nivou. Ciljevi koji su bili vezani za prihodnu stranu, odnosili su se prije svega na polje suzbijanja sive ekonomije i u tom dijelu je postignut značajan uspjeh“, kazao je Rađenović.

 On je dodao da, ipak ima nekih boljki iz ranijeg perioda, a koje će probati u ovoj sezoni da saniraju.

 „To se naročito odnosi kada je u pitanju taksi servis, kao i izvođenje muzike, odnosno buku u pojedinim  djelovima grada“, naglasio je on.

 Rađenović ističe da je više nego zadovoljan pretsezonom, na šta, kako je kazao upućuje i podatak da je za osam odsto više gostiju i broja noćenja.

 „Duplo su više naplaćeni prihodi od boravišne takse. To se odnosi na period do početka juna. Tokom juna nije nas u potpunosti poslužilo vrijeme, ali su takođe ostvareni bolji rezultati nego prošle godine. Glavna turistička sezona je počela i smatram da hotelski dio smještaja je izuzetno dobro popunjen. Svi smo svjedoci da je danas u Budvi gotovo nemoguće naći slobodnu sobu u hotelu, ma koliko se u tome trudili. Da je to tako potvrđuje i to da nijesmo mogli da nađemo hotel da pomognemo prijateljima iz njemačke ambasade, odnosno da se njemački ministar razvoja koji je 8. avgusta u Budvi smjesti na jednu noć sa svojom delegacijom“, naveo je Rađenović.

 On je istakao da očekuje da će odlična popunjenost hotelskih kapaciteta biti nastavljena i u postsezoni.

 „Još ne mogu biti siguran kvalitetom punjenja privatnog smještaja. Već sam u više navrata kazao da je to jedan segment kome treba, posebno sa nivoa Opštine, pomoći da bi se kvalitetno punio. U tom dijelu smještaja nam leži ogroman potencijal, znamo da ima 20 hiljada registrovanih kreveta. Samo da se pet do šest hiljada ležaja sistematizuje, organizovano promoviše, mislim da se može i „prodati“ na zapadnoevropskom tržištu,“ zaključio je Rađenović.

 

  Povelja građana budve 

 Direktorka Turističke organizacije Budve Jelena Rađenović Dandrea  kazala je za „primorske novine“,  da značajan projekat na kome radi ova najjača lokalna TO u Crnoj Gori, je razvoj arhitekture brenda Budve.

 „Brendiranje je dio strateškog upravljanja destinacijom, uvažavajući sve osobenosti i ciljeve destinacije" navela je ona.

 Prema riječima direktorke riječ je o dugoročnom procesu zasnovanom na realnim procjenama i konkretnim zadacima.

 „Vjerujem da smo svi aktivni činioci sa istim, zajedničkim ciljem, a to je pozitivan profil destinacije. Naša vizija brenda Budve je da postanemo top destinacija na Mediteranu, prepoznata kao odredište koje nudi autentične, ispunjavajuće i nezaboravne trenutke“ naglasila je Rađenović Dandrea i zaključila da je urađena „Povelja građana Budve“ kao dio strategije.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja