Održana prva Diplomatska regata u Crnoj Gori - “Politics meets business”

Održana prva Diplomatska regata u Crnoj Gori -  “Politics meets business”

Prva Diplomatska regata u Crnoj Gori pod sloganom „Politics meets business“, organizovana je u Boki Kotorskoj na inicijativu njemačkog ambasadora Piusa Fišera. NVO «Diplomatic Regatta Club» je bio organizator manifestacije, čiji su članovi, osim ambasadora Njemačke, bili i druge diplomate i ljubitelji jedrenja iz Crne Gore iz privrednog i političkog života.

Ukrcavanje učesnika regate počelo je oko 10:30 časova u Marini Porto Montenegro na glavnom mulu, nakon čega su brodovi krenuli ka akvatorijumu tivatskog zaliva, odakle je regata krenula kroz kanal Verige, oko ostrva Sv. Đorđe i Gospa od Škrpjele i nazad. Takmičile su se brojne jedrilice (ukupno deset), koje su pratila dva veća jedrenjaka. Među učesnicima su bili i ambasadori SAD, Austrije, Slovačke, Velike Britanije i bivši italijanski ambasador, kao i druge diplomate (oko trideset članova diplomatskog kora), te predstavnici privrednog i političkog domena. Na programu je bio dnevni doživljaj regate, a za veče je predviđen ugodan završetak uz Kapetanovu večeru u organizaciji Crnogorskog Telekoma i proglašavanje pobjednika.

Cilj regate je da se stvori forum u kojem će donosioci odluka u oblasti diplomatije, politike i biznisa u opuštenoj sportskoj atmosferi produbiti svoje kontakte. Sljedeće diplomatske regate mogu – ukoliko postoji mogućnost – postati sastavni dio kalendara sportsko-kulturnih događaja u Crnoj Gori.

Njemački ambasador Pius Fišer naglasio je da mu pričinjava veliko zadovoljstvo što je regata organizovana: „ Uprkos kratkom vremenskom roku, kompleksnosti projekta i velikom broju ljudi koje je trebalo okupiti iz različitih domena društva, uspjeli smo da realizujemo uspješan projekat. Veoma sam zadovoljan što smo danas ovdje i posebno se zahvaljujem na tehničkoj, logističkoj i administrativnoj pomoći koju smo dobili od Yacht Club Porto Montenegro, bez kojih ovo ne bi bilo moguće, kao i svim sponzorima regate. Takođe, kako navode organizatori,

raduje što smo imali sreće sa vremenom pored svih kišnih septembarskih i oktobarskih dana, tako da su svi preduslovi za veoma uspješnu regatu bili tu. Ovdje smo da se družimo, da produbimo kontakte, te da uživamo u predivnoj prirodi Crne Gore.“

Među učesnicima regate bio je i princ Nikola Petrović – Njegoš, koji do sada nije imao priliku da učestvuje na regati bokokotorskim zalivom. „Imao sam priliku da jedrim kao mlad u Britaniji, ali to je potpuno drugačiji doživljaj od ovog. Pamtim da je tamo bilo veoma vjetrovito i nemirno more, tako da je danas mnogo ljepše jer je lijep dan. Ja obožavam brodove, posebno jedrilice.“

Sportski partner regate je Yacht Club Porto Montenegro, koji je bio zadužen za realizaciju regate. Ovaj događaj sponzorisao je Crnogorski Telekom i ostali sponzori: Montenegrin Foreign InvestorsCouncil, Luštica Development, Atlas Group, Dukley Gardens, Telenor, Cijevna Komerc, Mercedes Ljetopis Automotive, Porto Montenegro, Advokatska kancelarija Prelević i Filipović Poliklinika.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja