I NAGRADA - DERBY DELLA MADONNINA INTER-MILAN ++ nezaboravnih 7 dana u Milanu (smještaj i avionski prevoz uključeni). Božović Kristijan

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je sinoć nagradu “Wild Beauty Award 2019” za najbolji hotel hotelu “Iberostar Heritage Grand Perast”.

Zajedničkom akcijom inspektora urbanističko-građevinske inspekcije i inspektora Uprave za inspekcijske poslove, uz asistenciju policije spriječeno je bespravno izvođenje građevinskih radova na dva lokaliteta u Ulcinju. U pitanju je bespravna nadogradnja postojećeg turističko-ugostiteljskog objekta u ulici Ivana Milutinovića u naselju Pinješ 2, kao i izgradnja bespravnog objekta na prostoru maslinade Bašbuljuk.

U Omladinskom klubu Budva (TQ Plaza) večeras u 18 časova biće održano predavanje s radionicom pod nazivom „Diznijevi animirani filmovi – reprezentencija rodnih uloga i problematika multikulturalizma”. Predavanje će održati Milica Stanić Radonjić, dipl. socijalna radnica i master komunikološkinja, a u organizaciji Omladinskog kluba Budva i Društva za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca. Ulaz je slobodan.

Savjet za konkurentnost razmotrio je na juče održanoj IX sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, više dokumenata iz oblasti digitalizacije i snažno podržao Inicijativu privrednih udruženja za formiranje koordinacionog i savjetodavnog tijela za digitalnu transformaciju.

Nagradu “Drobni pijesak“ za najboljeg paštrovskog studenta u 2019. godini osvojila Anđela Radović iz Reževića. To je saopšteno iz Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak”

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva zaključno za prvih 11 mjeseci naplatila je nevjerovatnih 3.7 miliona eura na ime boravišne takse i time premašila za sto hiljada eura rekord koji je postignut prošle godine .

Opština Budva naredne godine planira izgradnju ulice S4- 4 u naselju Boreti, čime će biti riješen saobraćajni problem u ovom naselju. Sekretarijat za investicije je za realizaciju ovog infrastrukturnog projekta predvidio 312 hiljada eura.

Glavna gradska arhitektica Ana Samardžić dala je saglasnost hotelskoj kompaniji "Montenegro stars hotels group" na idejno rješenje rekonstrukcije njihovog bečićkog hotela "Montenegro".

Turistička organizacija Opštine Budva, povodom predstojećih novogodišnjih praznika, danas je organizovala konferenciju za novinare u beogradskom hotelu "Majestic", u okviru koje su svoje programe predstavili i hoteli: "Palas", "Splendid", "Melia" i "Falkensteiner". U ime grada domaćina prisutne predstavnike brojnih medijskih kuća pozdravio je Krsto Radović, predsjednik SO Budva. Dobrodošlicu u "grad najbolje zabave u regionu" poželjela je Maja Liješević, direktorka TO Budva. Najveću pažnju novinara i fotoreportera i ovoga puta privukle su poznate muzičke zvijezde: Svetlana Ceca Ražnatović, Hari Varešanović, Lena Kovaćević, Neda Ukraden, Nevena Božović, Gula iz crnogorske grupe "Katapult" i sopranistkinja Marijana Šovran koja će nastupiti 1. januara na koncertu klasične muzike.

Sekretarijat za investicije planira da na trgu ispred Staroga grada napravi fontanu. To je jedan od najinteresantnijih projekata koji se nalazi u nacrtu Programu uređenja grada za 2020.

Vjetroeletrana bi trebalo da bude izgrađena i na Brajićima.

Kompanija Tradeunique još jednom je pokazala na koji način treba da bude ukrašen prostor u susret novogodišnjim praznicima.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o pomorsko-agencijskoj djelatnosti kojim se uređuju uslovi za obavljanje ove djelatnosti koja obuhvata plovidbu brodova i njihovo iskorišćavanje, prihvat i otpremu brodova, brigu o putnicima i posadi, posredovanje pri zaključivanju ugovora o iskorišćavanju brodova, kupoprodaji, gradnji, konverziji, popravci brodova, osiguranju brodova i odgovornosti vlasnika broda, odnosno brodara i snabdijevanju brodova zalihama, kao i druga pitanja od značaja za obavljanje pomorsko-agencijske djelatnosti.

Osnivanje Komore medicinskih sestara, babica i tehničara, Ministarstvo zdravlja uvrstilo je u Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji se sada nalazi na javnoj raspravi. Osnivanjem Komore doprinijeće se poboljšanju uslova za obavljanje profesije, zaštiti profesionalnih interesa, unapređenju zdravstvene etike, a samim tim i unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite, najavio je ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, otvarajući treću Regionalnu konferenciju medicinskih sestara i babica, koja se danas i sjutra održava u Podgorici.

Gradonačelnik Budve juče je zaključio ugovor sa konzorcijumom "Mikromont- Eurozox", kome su povjereni radovi na rekonstrukciji pedijatrijskog odjeljenja Doma zdravlja u Budvi.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević donirao je svoju novembarsku zaradu gđ. Slađani Božović, samohranoj majci iz Budve.

Služba menadžera opštine Budva obezbijedila je Super senior program besplatnih kartica sa popustima. Projekat je ostvaren u saradnji sa Udruženjem penzionera Budva i velikim brojem privrednika sa teritorije naše opštine.

U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, odnosnoPravilnikom za sprovođenje postupka hitnih javnih nabavki, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je raspisalo poziv za hitne sanacije evidentiranih šteta na obalnoj infrastrukturi u zoni morskog dobra, koje će se sanirati odmah po prestanku vremenskih neprilika.

Glavna gradska arhitektica Ana Samardžić dala je saglasnost na idejno rješenje dječjeg igrališta, koje u Petrovcu namjerava da gradi Sekretarijat za komunalno stambene poslove. Dječje igralište je predvidjeno da bude izgrafjeno kod osnovne škole.

„U skladu sa procedurama OECD-a danas saopštavamo rezultate PISA testiranja 2018. godine. Posebno nas raduje napredak iz matematičke pismenosti, bolji smo za 12 bodova, a statistički posmatrano bilježimo trend rasta od početka učešća u PISA testiranju za 31 bod. Rezultati iz naučne pismenosti su za nijansu bolji od prethodnog ciklusa. U ciklusu PISA 2018 godine fokus je bio na čitalačkoj pismenosti, gdje je novina bila uvođenje digitalnog čitanja. Neznatna razlika u rezultatima i na nivou OECD-a i na nivou Crne Gore u odnosu na prethodni ciklus je zenemarljiva upravo zbog uvođenja digitalnog čitanja, pa možemo reći da su rezultati iz čitalačke pismenosti na nivou prethodnog ciklusa. Takođe, i iz čitalačke pismenosti napredak je u odnosu na 2006. godinu 29 bodova“, saopštila je direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović.

Odluka Upravnog odbora JU "Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama teškoćama u razvoju", koji je većinog glasova za direktoricu ove javne ustanove izabrao Mariju Đurić, biće predmet ispitivanja. Ovom javnom ustanovanom do sada je kao vd upravljala Ivana Mihović.

Na nedavno završenom Konkursu za dizajn zaštitnih konstrukcija za očuvanje pješčanih dina na Velikoj plaži u Ulcinju (drvene ograde i pasarele) i Pozivu nevladinim organizacijama za dostavu predloga za dizajn, izradu i postavljanje umjetničkih instalacija od sakupljenog prirodnog i obrađenog drveta sa plaža, koje je, u okviru projekta “WELCOME” (WatEr LandsCapes sustainability thrOugh reuse of Marine littEr) a koji se finansira iz Programa “Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora” 2014-2020, objavilo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, nagrađeni su sledeći konkursni radovi i rješenja:”

Glavna gradska arhitektica Ana Samardžić dala je saglasnost Sekretarijatu za komunalno stbene poslove na idejeno rješenje terena za sport i rekreaciju u Petrovcu.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević, donio je odluku da Opština Budva opredjeljuje sredstva u iznosu od 10.000,00€ za pomoć Republici Albaniji uslijed vanredne situacije izazvane zemljotresima gdje je došlo do tragičnih gubitaka, kao i 10.000,00€ za pomoć Opštini Nevesinje za saniranje posljedica od razornog zemljotresa.

U subotu, 30.novembra, u bečićkom hotelu „Falkensteiner“, održana je tradicionalna svečanost Ladies' Night2019. u organizaciji Rotari kluba Budva. Svečanost je i ovoga puta bila posvećena druženju rotarijanaca i njihovih porodica sa prijateljima, ali i humanitarnom djelovanju u duhu nesebičnog služenja u Rotariju.

Predsjednik Opštine Budva prisustvovao je svečanosti povodom završetka radova na renoviranju i adaptaciji prostorija „Crvenog krsta” kao i retrospektivi najvažnijih programskih ostvarenja u okviru proslave Dana Crvenog krsta Crne Gore, u organizaciji budvanskog Crvenog krsta.

U protekle četiri godine u Opštoj bolnici Kotor realizovane su značajne investicije, a veliki doprinos tome dala je i Opština Budva svojim donacijama.

Sjednica Skupštine opštine , koja je zakazavina, pa zbog nedostatka kvoruma nekoliko puta prekidana, danas se nastavlja u 9 časova. Ostaje da se vidi da li će biti saglasja unutar vladajuće koalicije da sjednica bude privedena kraju.

Gradonačelnik Marko Carević sazvao je zborove gradjana mjesnih zajednica Petrovac, Sveti Stefan i Bečići kako bi bili izabrani novi sazivi. Pročitajte kada , gdje i koji je dnevni red:

Budvansko šetalište potpuno je uništeno, a pješačka promenada je pretvorena u saobraćajnicu. U to se uvjerila ekipa Primorskih novina koja je sinoć prošetala ovom najfrekventnijom pješačkom stazom. Nažalost, automobili saobraćaju, a betonske ploče su ruinirane na desetak mjesta

Turistička organizacija opštine Budva predstavila je u Sarajevu bogat petodnevni novogodišnji program koji će se održati na gradskom trgu. Budva je već dvije decenije prepoznata kao regionalni centar novogodišnjih dešavanja, a to svakako namjerava i da ostane. 

Protest građana protiv devastacije Miločerskog parka  , kome će se odazvati predstavnici gotovo svih političkih partija budvanske vladajuće koalicije, biće održan danas ispred gradilišta budućeg hotela "Kraljčina plaža".

Vlada je juče usvojila Informaciju o kvalitativnim i kvantitativnim rezultatima ljetnje turističke sezone 2019. godine koja ukazuje da je ovogodišnja ljetnja turistička sezona nadmašila prošlogodišnju rekordnu i to za 10,97 odsto po broju turista, i za 7,30 odsto po broju noćenja. Poseban uspjeh predstavlja činjenica da je rekordna posjećenost zabilježena u predsezoni i postsezoni.

Opštinski Sekretarijat za investcije kao jedan od projekta koji će biti realizovan naredne godine, uvrstio je i rekonstrukciju podzemnog pješačkog prolaza kod nekadašnjih " Berkovića" do hotela " Park", za šta je Programom uređenja predviđeno 15.500 eura.

Kraljevina Norveška finansiraće sa 250.000 eura unapređenje infrastrukture u 16 lokalnih samouprava kroz javni poziv koji je objavljen u okviru projekta „Norveška za vas – Crna Gora“. Do 20. januara 2020. godine, opštine mogu dostaviti prijedloge za dodjelu bespovratnih sredstava, a koja mogu biti najviše 30.000 eura za projekte u jednoj opštini ili do 50.000 eura za međuopštinske projekte.

Ministarstvo odbrane Crne Gore raspisalo je javni oglas za izbor po jednog kadeta/kadetkinju za obrazovanje na Pomorskoj i Vojnoj akademiji SAD i to u Anapolisu odnosno West Pointu, za studijsku 2020/2021. godinu.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore potpisalo je ugovor sa društvom “Đokić Group” d.o.o. iz Bara koje će, kao izabrani najpovoljniji ponuđač, izvršiti sanaciju i uređenje kupališta na lokalitetu „Bijela Vila“ u opštini Herceg Novi.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević učestvovaće na građanskom protestu za obustavljanje gradnje u Miločerskom parku, a protestu se pridružuju i odbornici Demokratskog fronta.

Sekretarijat za komunalno stambene poslove realizuje projekat izgradnje savremenih autobuskih stajališta na području Budve. Ekipa “ Primorskih novina” danas je na licu mjesta zatekla radnike podgoričkog preduzeća “Fidas “ koji betoniraju platoe kod kružnog toka , nadomak Starog grada gdje će biti izgradjena dva nova stajališta.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore obavještava korisnike lokacija u zoni morskog dobra koji nisu dostavili potrebnu dokumentaciju, uključujući i Zapisnik o inspekcijskom pregledu izdat od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma, Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje, Urbanističke-građevinske inspekcije, da su dužni da isto učine u najkraćem roku.

U petak 29.11.2019 u 10,00h zakazan je novi miran protest protiv sječe borova u Miločerskom parku kod prve kapije iz pravca Pržna ka Svetom Stefanu.

Crna Gora je jedna od prvih zemalja svijeta koja je, izradom smjernica, usaglasila okvir odgovora zdravstvenog sistema u slučajevima nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja djece i adolescenata. Ovo je danas saopšteno na konferenciji, koja je, u organizaciji Ministarstva zdravlja, Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, održana u Podgorici, a na kojoj su predstavljene Smjernice za postupanje pružalaca zdravstvenih usluga u cilju zaštite djece i adolecenata od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Osim u Podgorici, gdje je prezentacija održana za predstavnike domova zdravlja iz centralne regije, u utorak i srijedu biće organizovano predstavljane smjernica u Petrovcu i Beranama za zdravstvene ustanove na jugu u sjeveru Crne Gore.

Turistička organizacija opštine Budva, u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom, predstavila je turističku ponudu budvanske rivijere na 11. Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu, koji se održao od 22. do 24. novembra.

Projekat marine za superjahte i nautičkog naselja Porto Montenegra predstavljen je u prestižnom Mark’s Club-u u Londonu, a koncept ovog tradicionalnog događaja Porto Montenegra za britansko tržište je uvjek mjesto susreta poslovnih partnera ovog projekta, londonskih brokera, vlasnika stanova gdje se promovišu aktuelnosti iz jahting usluge i sadržaja tivatskog nautičkog naselja.

Snažan zemljotres magnitude 6,5 pogodio je sjevernu obalu Albanije u 03:54 sati po našem vremenu, a zatim u 7:10 časova. I ovog puta epicentar je bio u Albaniji, a prema informacijama Seizmološkog zavoda Crne Gore bio je jačine 6,5 Rihtera.

Ministarstvo za rad i socijalna pitanja Austrije uputilo je na razmatranje spisak nedostajućih profila za 2020. godinu, na osnovu koje je moguće dovesti stranu radnu snagu.

Kasa crnogorske metropole turizma naredne godine biće „teška“ 38.5 miliona eura, a najviše novca očekuje se da se ostvari od naplate poreza i komunalija, više od 20 miliona eura.

Rađenović: Blokiraćemo Pržno i Sveti Stefan ako se nastavi sa sječom borova i nelegalnom gradnjom

Radovi na izgradnji pasarele na jadranskoj magistrali u Rafailovićima kod turističkog biroa izvode se ovih dana intezivno, ali je Opština Budva predvidjela da će morati i naredne godine u završetak radova i potpuno opremanje ovog infrastrukturnog objekta izdvojiti 51 hiljadu eura.

Video sječe drveća u Miločerskom parku, koji se prvo pojavio na našem portalu, je napravio velik odijek u medijima.

Opština je započela čišćenje kanala u ulici 22. novembra, jedne od crnih tačaka, koja je bila ključni razlog što je prilikom većih padavina ova ulica pretvarana u jezero, a voda prodirala u garažu kompleksa “ TQ Plaza”.

Opština Budva za narednu godinu programom uređenja grada planirali su da za rekonstrukciju ključnih gradskih ulica - 22. novembra i mediteranske ulože čak 835 hiljada eura.

Iako je iz Turističke organizacije najavljeno da će ove godine prvi put biti objavljeni ugovori koji budu zaključivali za muzičkim zvjezdama koje će nastupati tokom petodnevnog novogodišnjeg programa na trgu ispred Staroga grada, na sajtu ove lokalne organizacije to još nije urađeno.

Opština Budva raspisala je javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača kome će povjeriti izvođenje radova na sanaciji oštećenja na kolovozu na lokalnim putevima u seoskom području i njihovo održavanje.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa lokalnom turističkom organizacijom Budve i turističkom privredom, predstavlja ponudu destinacije na specijalizovanom sajmu kongresne industrije „IBTM“ koji se održava od 19-21. novembra u Barseloni.

U okviru Radnog paketa WP T3 Projekta “WELCOME” (WatEr LandsCapes sustainability thrOugh reuse of Marine littEr) koji se finansira iz Programa “Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora” 2014-2020, Javno preduzeće za upravljanje morksim dobrom objavilo je Poziv nevladinim organizacijama za dostavu predloga za dizajn, izradu i postavljanje umjetničkih instalacija od sakupljenog i obrađenog drveta sa plaža broj: 0401-3760/1 od 11.10.2019. godine.

Gradonačelnik Marko Carević označiće sjutra početka rekonstrukcije pedijatrijskog odjeljenja Doma zdravlja Budva za šta je Opštiina izdvojila 20 hiljada eura.

Tivatska kompanija Projektor započela je čišćenje i sanaciju starogradskih bedema. Opština Budva izdvojila je 20 hiljada eura, a očekuje se da će radovi biti najkasnije završeni 20. decembra. Ova najveća spomenička dragocjenost Budve poslednji put su očišćeni prije deceniju i po. Proteklih godina bili su prepušteni sami sebi

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u III kvartalu 2019. godine iznosila je 1 122 eura i manja je za 2,4% u odnosu na III kvartal 2018. godine, dok je za 7,0% manja u odnosu na II kvartal 2019. godine. To su podaci koje je objavila Uprava za statistiku - MONSTAT.

Turska kompanija Mia investments ogradila je plac koji se formalno još vodi na firmu Safiro beach, čime je blokirala ulaz u dvije hale Jadranskog sajma.

Opština Budva privodi kraju rekonstrukciju atmosferske kanalizacije u Mediteranskoj ulici kod kompleksa solitera ICL inžinjering, gdje se prilikom malo jače kiše pravilo jezero i onemogućavalo saobraćanje.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i predsjednik Vlade Republike Malte Džozef Muskata prisistvovaće danas svečanom otvaranju vjetroelektranu „Možura“.

U Beogradu je u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i Ministarstva održivog razvoja i turizma, uz podršku Ambasade Crne Gore u Beogradu, održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni programi dočeka Nove godine u Crnoj Gori i ponuda za zimsku turističku sezonu.

Vlada je juče donijela Odluku o produženju koncesije za priređivanje posebnih igara na sreću u kazinu „Casino Royal Splendid“, na lokaciji hotel „Splendid“, Bečići bb i prihvatila Ugovor o koncesiji.

Plaža „Galija“ nadomak Svetog Stefana pretrpjela je veliku štetu nakon nevremena koje je proteklih dana pogodilo Crnogorsko primorje.

Dragi prijatelji, povodom osmog rodjendana TQ Plaza odlučila je da vas obraduje putovanjima koja se pamte:

Opština Budva na inicijativu menadžera grada Mila Božovića, uz saglasnost predsjednika Opštine Marka Bata Carevića zatražila je od Ministarstva održivog razvoja i turizma da joj izda saglasnost na idejeno rješenje kulturnig centra " Zadužbina Toma i Stane Luketić" koju namjerava da gradi na placu pored lokala Hemingvej, gdje se nekada nalazila porodična kuća ovog najvećeg budvanskog dobrotvora.

Opština Budva raspisala je juče javni poziv za izbor ponuđača kome će povjeriti radove na sanaciji klizišta na starom putu Budva- Kotor u mjestu Svinjište. Riječ je o putu preko brda Topliš, koji je naročito frenkventan tokom ljetnjih mjeseci, zbog izrazitih gužbi na magistralom putu Budva Kotor preko Žute grede. Upravo u mjestu Svinjišđte dio puta je potpuno urušen i pored intervencija proteklih godina, potrebno je izvršiti kompletnu sanaciju klizišta, kako bi se obezbijedila statika i rekonstruisano put.

Voda sa lokalnih vodoizvorišta, opet je za piće.

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u III kvartalu 2019. godine veća je za 31,4% u odnosu na isti kvartal prethodne godine, dok je za 5,7% veća u odnosu na II kvartal 2019. godine. To je juče soapšteno iz Uprave za statistiku - MONSTAT

U prethodna 24 časa službe zaštite i spašavanja nijesu imale intervencija vezanih za postojeću meteorološku situaciju. Izuzetak je Služba zaštite i spašavanja u Budvi, koja je crpila vodu iz nekoliko poplavljenih stambeno-poslovnih objekata i postavljala vreće s pijeskom, radi zaštite od plavljenja Starog grada, a iste aktivnosti sprovodi na Jazu, jer more prijeti da poplavi nekoliko domaćinstava.

Nevrijeme sinoć blokiralo Stari grad, a danas najavljuju još jače padavine. Pripadnici Službe zaštite i spasavanja i radnici Komunalnog preduzeća postavili su vreće sa pijeskom na vratima ka Brijegu od Budve

Hrvatski hidrografski institut objavio je kako je juče u 16 h na Jadranu izmjeren rekordni talas.

U organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore odražana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni programi dočeka Nove godine u Crnoj Gori.

Glavna gradska arhitektica odbila je zahtjev Sekretarijata za investicija da da saglasnost na idjeno rješenje kapele na Jazu, navodeći da nije nadležna. Imajući u vidu da se radi o lokalnom objektu od javnog interesa nadležan za davanje dozvole Sekretarijat za urbanizam.

Udruženje parking servisa Crne Gore, čiji članovi su resorna preduzeća iz Berana, Bijelog Polja, Nikšića, Podgorice, Budve, Herceg Novog, Ulcinja i Tivta, formirano je danas u Tivtu.

U Crnoj Gori danas će biti umjereno do potpuno oblačno, mjestimično sa kišom, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Opština Budva za organizaciju javnog dočeka Nove godine ispred starogradskih bedema izdvojiće 30 hiljada eura, deset puta manje od iznosa koji je opredijelila Turistička organizacija Budve.

Opština Budva povjeriće posao nabavkje pumpi za postrojenje tretman otpadnih voda na Jazu konzoricijumu " Regeneracija DSD - Regeneracija", koji je na javnom pozivu dostavio najpovoljniju ponudu.

Od danas važe sledeće, maksimalno dozvoljene, vrijednosti naftnih derivata:

Uz samu istocnu svetostefansku plažu se vrši betoniranje, i napravljena je uska staza u samo plićaku. Fotografije poslao čitalac

Narodna biblioteka Budve u saradnji sa Cadmus Cineplex-om u povodu obilježavanja jubileja 70 godina crnogorske kinematografije organizuje izložbu plakata “70 godina Lovćen filma i Zeta filma”. Izložba plakata biće otvorena u holu Akademije znanja u ponedjeljak 11. novembra u 20 časova a nakon toga će o Lovćen filmu i Zeta filmu, dva kultna preduzeća za proizvodnju i distribuciju filmova, govoriti reditelj i direktor Crnogorske kinoteke - Andro Martinović.

Multifunkcionalni Kulturni centar „ Zaklada Toma i Stane Luketić“ biće izgrađena na parceli nadomak Staroga trada između nekadašnje Atlas banke“ i lokala „Hemingvej“, gdje se nekada nalazila kuća ovog najvećeg budvanskog filantrtopa. Idejno rješenje , kao poklon gradu, uradio je potomak, arhitekta Vladimir Luketić

Voda na lokalnim izvorištima ponovo je zamućena.

Svečana sjednica sa koktelom i večerom dobrodošlice povodom Dana opštine Budva 22. novembra biće organizovana u petrovačkom hotelu "Palas".

Voda sa lokalnih vodoizvorišta u Opštini Budva, od ovog trenutka je ponovo bistra i korisnici je mogu koristiti za piće.

Vlada je juče prihvatila Predlog za kandidovanje projekata na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma.

Budvanska kompanija “Zeta film” u većinskom vlasništvu nikšićkog biznismena Branislava Brana Mićunović gradnju luksuznog 12 - etažni kondo hotel sa kazinom nadomak Staroga grada, povjerio je građevinskoj kompaniji Bemax. Bemax je na svome sajtu objavio da je ugovor vrijedan tri miliona eura te da će izvoditi betonske i armirano betonske radove. Do sada je kako je navedeno urađeno 15 odsto planiranih , a radovi se svakodnevno izvode intezivno.

Turistička organizacija Budve zvanično će u petak predstaviti program javnog dočeka Nove godine koji tradicionalno organizuje na starogradskom trgu. Ostaje da se vidi da li će glavne zvijezde višednevnog novogodišnjeg programa biti legendarni Zdravko Čolić, koji treba da nastupi u novogodišnjoj noći, i folk pjevačica Svetlana Ceca Ražnatović koja bi trebala goste da zabavlja 1. januara.

Službenici Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala su u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica podnijeli krivičnu prijavu državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv lica M.I. (21) koji je, kako se sumnja, izvršio krivično djelo računarska prevara na štetu M.K. iz Petrovca.

Budvanski Vodovod upozorio je da voda nije za piće, saopštenje prenosimo u cjelosti:

Opština Budva traži izvođača radova za renoviranje pedijatrijskog odjeljenja Doma zdravlja Budve, za šta je opredijelila 20 hiljada eura.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja počinje danas sa podjelom besplatnih zdravih obroka djeci u osnovnim školama, kroz Program voće, povrće, mlijeko i mlječni proizvodi za škole.

Sekretarijat za investicije zatražio je da im Opština Budva izda urbanističko tehničke uslove za izradu projektne dokumentacije za gradnju sportsko rekreativnog igrališta u Bečićima.

JU „Narodna biblioteka Budve“ u saradnji sa NVO „Eduteka“ od novembra organizuje besplatne radionice engleskog jezika: za djecu i za ugostitelje.

Predsjednik Opštine Marko Carević donirao je desetu platu sugrađaninu Iliji Šoljagi.

Turska kompanija „ Mia investments“ dostavila je glavnoj gradskoj arhitektici izmijenjeno idejno rješenje budućeg hotela sa pet zvjezdica" Mia Budva", koje namjerava da gradi na parceli ispred hala Jadranskog sajma. Riječ je o zemlji od 8.500 kvadrara uknjiženu na firmu "Safiro beach", koju potražuju bezuspješpno staromještanske porodice, a koja im je oteta prije pola vijeka.

Glavna gradska arhitektica odbila je zahtjev Javnog preduzeća Morsko dobro i korisnika za davanje saglasnosti na idejno rješenje valobrana u Rafailovićima, uz obrazloženje da nije nadležna. Imajući u vidu da je riječ složeni inžinjerski objekat, po zakonu, dozvolu kako je objašnjeno daje Ministarstvo održivog razvoja i turizma ( MORT)

U organizaciji Narodne biblioteke Budva i NVO Talas, u okviru programskih sadržaja za tekuću godinu, a u cilju očuvanja i afirmacije narodnog predanja i tradicije budvanskog kraja, u novembru i decemru 2019. biće organizovane radionice kreativnog pisanja na temu "Gumno - izvor narodnog govora budvanskog kraja". Radionice su namijenjene učenicima osnovnih škola, a vodiće ih prof. Zorica Joksimović utorkom u terminu od 17 do 20h. Kao i do sada, radionice će biti realizovane u prostoru čitaonice Narodne biblioteke, a planirana je i posjeta nekim od lokaliteta.

Izbor najboljih mentora „MENTOR AWARD 2019“, biće održana u ponedjeljak , kada će u u okviru projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluga za mala i srednja preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana“,biti proglašeni najbolji mentori u Crnoj Gori.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore počelo je radove na uređenju i popločavanju postojeće pješačke staze u zaleđu plaže Jaz u Budvi.

U skladu sa Zakonom o ograničavanju upotrebe duvanskih i predviđenim izuzetkom od zabrane pušenja u zatvorenom prostoru, Vlada je donijela Odluku o visinu i načinu plaćanja naknade za upotrebu duvanskih proizvoda u kazinima.

Vlada je juče utvrdila Predlog zakona o pravima putnika u pomorskoj i unutrašnjoj plovidbi s Izvještajem sa javne rasprave.

Sekretarijat za investicije Opštine Budva zatražio je od Ministarstva održivog razvoja da im izda urbanističko tehničke uslove za projektovanje i izgradnju vrtića, ambulante i ostalih sadržaja od javnog značaja u Bečićima.

Nesvakidašnje topli oktobar sa temperaturom mora od 23 stepena, kao i niže cijene u hotelima i privatnom smještaju u Budvu su dovele turiste sa svih strana svijeta željne uživanja u prirodnim ljepotama, ali i raznovrsnoj ponudi budvanskih ugostitelja.

Nakon zajedničke inicijative, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Parka prirode “Piva” za organizaciju uzajamnih posjeta djece školskog uzrasta u cilju upoznavanja zaštićenih područja Dinarskog luka, danas je posebni rezervat prirode “Tivatska solila” posjetilo 46 učenika i 3 nastavnika JU Obrazovnog centra iz Plužina, te zaposleni u Parku prirode "Piva".

Privremeni betonski kiosci na samom šetalištu ispred hala Jadranskog sajma nijesu porušeni, iako su “izbrisani” iz Programa privremenih objekata koji je donijela Opština Budva. Kiosci su ogradjeni dva metra visokom žičanom ogradom, što predstavlja ružnu sliku.

Izložba slika i crteža umjetnice Jelene Đokić, biće večeras u 19 časova otvorena u Galeriji “Marko K. Gregović” u Spomen domu “Crvena komuna” u Petrovcu. Kustos izložbe je Dragan Mijač Brile.

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore je, na juče održanoj sjednici, usvojio zahtjev za oslobađanje školarine dostavljen od Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore.

Prenosimo tekst iz njemačkog Spiegela:

Izvođač radova na izgradnji rampe za ulaz u more osoba sa invaliditetom na kupalištu ispred instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu uveden je ovog vikenda u posao, a radovi treba da budu završeni za 90 dana.

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić i glavni izvršni direktori svih poslovnih banaka potpisaće danas Sporazum o realizaciji kampanje „Nedjelja štednje“ koja se sprovodi povodom 31. oktobra – Svjetskog dana štednje. Svečano potpisivanje će biti obavljeno u Sali guvernera CBCG.

Opština Budva je prva opština u Crnoj Gori koja implementira projekat SUPER SENIOR KARTICA a koji za cilj ima poboljšanje standarda budvanskih penzionera. Super Senior kartice su posebne lojaliti kartice personalizovane na ime penzionera putem kojih će se svakom od njih omogućiti popusti i pogodnosti u različitim uslužnim djelatnostima. U kancelarijama Službe menadžera podijeljene su prve super senior kartice koje je penzionerima uručio predsjednik Opštine Budva Marko Carević

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva zaključno sa 26.oktobrom naplatila je 3.631.092.80 eura na ime boravišne takse, što je za gotovo 300 hiljada eura više nego u istom periodu lani.

Od danas važiće sledeće, maksimalno dozvoljene, vrijednosti naftnih derivata:

Opština Budva opredijelila je 8.000 eura za izradu Viber chat bot aplikacija.

Iako je Opština, odnosno Služba glavnog arhitekte zakonom obavezna da na sajtu objavi idejno rješenje budućeg objekta koji investitr namjerava d agradi na nekoj lokaciji, ipak, punih mjesec dana, od kada je turska kompanija Mia investment ponovo predala zahtjev, javnost nije upoznata na koji način su izmijenikli provobitno idejno rješenje.

Na Google Scholar listi ili Google znalcu, najvećem svjetskom veb pretraživaču naučnih radova, nalaze se 393 imena naučnika Univerziteta Crne Gore.

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević uputio je incijativu ministrima održivog razvoja i finansija Pavlu Raduloviću i Darku Radunoviću, te izvršnoj direktorki Hotelske grupe “Budvanska rivijera” Katarini Kažanegra za izradu Protokola / sporazuma sa preporukama za proglašenje trajne zaštite prirodnih posebnosti, zelenih i javnih površina u okviru Turističkog naselja “Slovenska plaža”.

Vlada je juče utvrdila Predlog zakona o dopuni Zakona o visokom obrazovanju i odlučila da dostavi predloženi zakon Skupštini na razmatranje po skraćenom postupku. Predloženim izmjenama i dopunama propisano je da studenti, upisani na magistarske studije na javnim ustanovama do dana stupanja na snagu zakona, koji su izmirili, odnosno izmire školarinu u skladu sa Ugovorom o studiranju, nijesu dužni da plaćaju troškove za magistarski rad, ako te studije završe do kraja studijske 2020/2021. godine.

Prostor na gradskom šetalištu gdje su se nalazile otvorene diskoteke i lokali brze hrane počeo je da se uređuje. Zemlja je nasuta, slijedi ozelenjavanje i hortikulturno oplemenjivanje, te postavljanje mobilijara.

Državna revizorska institucija je izvršila reviziju Godišnjeg finansijskog izvještaja DOO "Parking servis Budva" - Budva za 2018. godinu i reviziju pravilnosti poslovanja DOO "Parking servis Budva" - Budva za 2018. godinu.

Protiv Opštine Budva vodi se ukupno 460 sudska spora pred crnogorskim sudovima , koji su ukupno ” teški” nevjerovatnih 95 miliona eura. To je najveće breme sa kojim se suočava nova gradska uprava, i postoji velika bojazan da bi samo par sudskih procesa koji bi se završila negativno po metropolu turizma, moglo da uruši njenu sada stabilnu finanijsku situaciju.

U cilju uspostavljanja bolje saradnje među turističkim privredama zemalja Jugoistočne i Centralne Evrope, u Beogradu je 22. i 23. oktobra održan 6. WESTM, međunarodna konferencija za MICE industriju.

Žabljačka firma SKI Centar Javorovača sa Žabljaka prvorangirana je na tenderu za izbor izvođača radova na sanaciji i opremanju igrališta u naselju Adok.

Ministar saobraćaja Osman Nurković kazao je da se radi projekat na zaobilaznici oko Budve.

Zahvaljujući inicijativi Opštine Budva, korisnici JU „Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju“ iz Budve dobili su MyKi pametne satove za djecu, koji povećaju bezbjednost djece i pružaju nove mogućnosti roditeljima i vaspitačima.

Iz budvanskog Vodovoda saopštavaju:

Budvanski odbor Gradjanskog pokreta URA zahtijevaće da se budžetom za narednu godinu za Dom zdravlja u gradu izdvoji, koliko je Opština izdvojila za obnovu dva važna kulturna i vjerska objekta, manastire Podlastva i Stanjević.

Generalna direktorka za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu Olivera Brajović predvodiće crnogorsku delegaciju na 5. Ministarskom turističkom forumu NR Kine i država Centralne i Istočne Evrope, a pod okriljem Inicijative 17+1.

Rušenje privremenih objekata, čije uklanjanje je JP Morsko dobro oročilo za 31. oktobar, privodi se kraju. Juče su radnici uklanjali i posledji lokal brze hrane , dok je za vikend uklonjen i restoran Lido. Šetalište u Budvi i Bečićima trebalo bi da dobije novi izgled za šta je raspisan konkurs.

Nesloga unutar vladajuće koalicije bila je sinoć očigledna, nakon što poslije žučne šestoipočasovne rasprave, lokalni parlament nije izglasao odluku o stavljanju van snage detaljnog urbanističkog plana "Bečići", jer je za njegovo obaranje glasalo 13 odbornika - osam demokrata, tri iz Crnogorske, jedan URA/SDP i nezavisni odbornik Stevan Džaković. Protiv obaranja bilo je takođe 13 odbornika - kompletan sastav DPS, SD, i odbornik DF Janko Dimić.

Javni poziv subjektima za podršku poslovanju u Crnoj Gori za dostavljanje prijedloga projekata koji će unaprijediti održivost i konkurentnost malih biznisa, otvoren je do 30. novembra 2019, u okviru projekta „Norveška za vas – Crna Gora“. Lokalni sekretarijati za razvoj privrede ili preduzetništva, biznis centri i asocijacije, klaster, naučno-istraživački centri i svi ostali entiteti koji pružaju podršku razvoju biznisa, mogu da podnesu svoje prijedloge i direktno konkurišu za sredstva Kraljevine Norveške, u ukupnom iznosu od 200.000 evra.

U Podgorici održana konstitutivna sjednice Tenderske komisije za postupak koncesije za pravo korišćenja aerodroma Podgorica i Tivat. Podsjecamo da je 11. oktobra objavljen tekst javnog poziva za sve potencijalne ponuđače da učestvuju u pretkvalifikacionom postupku za dodjelu koncesije za pravo korišćenja aerodroma Podgorica i Tivat.

U organizaciji Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, u Budvi je održana prezentacija o upravljanju „pet friendly“ plažama u Hrvatskoj, predstavljajući primjer dobre prakse koja treba da se primjeni i u Crnoj Gori. Prezentaciju su održali Milica Mašanović iz Službe za održivi razvoj morskog dobra i Igor Montanari-Knez kao predstavnik „Montuy's dog“ plaža u Crikvenici i na ostrvu Rab iz Hrvatske.

U organizaciji NVO “Civilni centar CG” od 18. do 20. oktobra 2019 godine, u Delta City-u u Podgorici, održana je manifestacija ,,Najbolje iz Crne Gore”.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za septembar 2019. godine iznosila je 642,4 eura.

Da li će gradnja u najatraktivnijim primorskim mjestima - Bečićima i Petrovcu biti obustavljena, znaće se danas u nastavku sjednice lokalnog parlamenta, na kojoj odbornici odlučuju o stavljanju van snage detaljnih urbanističkih planova " Bečići" i "Petrovac centar". Sudeći po " raspoloženju" građevinski biznis u Petrovcu će biti na stand by, jer postoji saglasje svih političkih partija da se gradnja u ovom primorskom mjestu zaustavi i spriječi njegova dalja betonizacija.

Centralna banka blokirala je račun podgoričke kompanije „Safiro beach resort“ koja gazduje atraktivnoim parcelom od 8.500 kvadrata ispred hala „Jadranskog sajma, zbog poreskog duga prema Opštini Budva. Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva zatražila je prinudnu naplatu oko 90 hiljada poreskog duga jer firma, koju su osnovali britanski državljani, a za koju se sumnja da stoje crnogorski političari kasni sa izmirivanjem poreskih obaveza.

Imajući u vidu uspjeh prvog UNWTO StartUp takmičenja u turizmu u kome je učestvovalo preko 3.000 učesnika, Svjetska turistička organizacija ponovo organizuje UNWTO StartUp takmičenje u turizmu (2nd UNWTO Tourism Startup Competition), u partnerstvu sa „Globalia“-om i „Wakalua Hub“- om, čime nastavljaju sa prepoznavanjem inovatora sa najrazvijenijim projektima koji će doprinijeti razvoju pametnog, konkurentnog i održivog turističkog sektora. Učesnici će biti procijenjivani na osnovu poslovnog modela, potencijalnog uticaja, skalabilnosti, profila tima kao i održivosti.

Generalni direktor Direktorata za praćenje turističkih tokova i prometa u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Armend Mila učestvovao je na 13. Forumu o turističkim trendovima i predviđanjima o turizmu u Guilinu u Kini, koji organizuje Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) i Turistička asocijacija Azije i Pacifika (PATA).

Kompanija Adriatic Marinas nastavlja da unapređuje kvalitet obrazovanja u lokalnoj zajednici, te je finansirala renoviranje elektro kabineta u Srednjoj mješovitoj školi Mladost iz Tivta - donirana su sredstva za opremanje elektro kabineta mobilijarom, kao i finansirana kupovina kompleta za izradu eksperimenata i vježbi koje se realizuju u okviru obrazovnog programa Elektrotehničar elektronike. Cjelokupna donacija iznosi 5.500 eura.

Opština Budva objavila je javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za ustupanja izvođenja radova na čišćenju bedema Starog grada.

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma juče je održan sastanak predstavnika Ministarstva sa opštinskim inspekcijama, koje se bave uređivanjem oblasti turizma i ugostiteljstva, kao i predstavnicima komunalne policije i turističkih organizacija.

Kompanija Tradeunique organizuje u petak u svome shoping centru TQ Plaza Jesenji sajam rukotvorina

Hoće li se vladajuća koalicija dogovoriti i održati sjednicu lokalnog parlamenta, znaće se danas. Ovo je treći pokušaj održavanja 27. sjednice lokalnog parlamenta na čijem se dnevnom redu nalaze goruće odluke, od proglašavanja protkola sa turskom kompanijom Mia investments ništavnim, do poništenja ključnih planskih dokumenata - DUP "Budva centar", DUP "Petrovac centar", DUP " Bečići" i DUP " Podkošljun".

Opština Budva prvorangirala je tivatsku firmu Projektor na tjavnom pozivu za izbor najpovoljnijeg ponuđača kome će biti ustupljeni radovi na sanaciji i rekonstrukcija vrata na ulazima u Stari grad. Opština je za ovu javnu nabavku opredijelila 25 hiljada eura, a tivatska firma ponudila je da radovi izvrši za 23.679 eura.

Crnogorsko društvo ekologa (CDE) organizuje javnu debatu Buljarica – jedna uvala, puno vrijednosti: Dijalogom do održivog rješenja. Javna debata će biti održana sjutra u Spomen domu Crvena komuna u Petrovcu, sa početkom u 10 časova.

I ove godine budžet Fonda za kvalitet i talente iz koga se dodjeljuju nagrade najboljim učenicima i nastavnicima biće oko pola miliona eura, prosječna nagrada iznosiće 1000 eura, a biće ih dodijeljeno oko 500, rekao je ministar prosvjete dr Damir Šehović na današnjem obilježavanju početka ovogodišnje kampanje u vezi sa Fondom. Konkurs za ovogodišnju dodjelu nagrada je u toku i trajaće do kraja oktobra, a odluka o dobitnicima biće donijeta do kraja novembra.

Opština Budva namjrava da uredi i igralište u naselju Adok za šta je opredijelila 29.000 eura. Ovim se nastavlja uređenje postojećih i izgradnja novih igrališta i otvorenih teretana, za šta je do sada utrošeno više od 100 hiljada eura.

Porto Montenegro sponzor je serije „Dug moru“ u režiji Gorana Gajića – premijera je prikazana u Kombank dvorani u Beogradu u prisustvu velikog broja zvanica, a serija se prikazuje na Superstar TV –u nedjeljom u 21:00h, i na RTS-u ponedeljkom u 20:00h.

Budvansko šetalište izgleda sablasno - 20 provremenih objekata, otvorenih diskoteka, lokala brze hrane i trgovačkih radnji koje se nalaze u zoni morskog dobra porušeno je. Gomile šuta, polomljene metalne konstrukcije i inventara slika je šetališta. 

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević danas je svečano otvorio Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetanjama u razvoju, čime je grad napokon, poslije pune decenije dobio ovu ustanovu, na koju su prije svega čekali roditelji djece sa smetnjama u razvoju.

Opština Budva je raspisala konkurs za dodjelu stipendija za studijsku 2019/20. godinu

Na njemačkom javnom servisu Nordojčer Rundfunk (Norddeutscher Rundfunk) emitovana je reportaža o Crnoj Gori pod nazivom “Zaboravljeni biseri - Crna Gora“(Vergessene Perlen- Montenegro).

JP ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” je i tokom upravo završene ljetnje turističke sezone 2019. godine, uprkos vanrednim uslovima poslovanja, uspio da, bez prekida i u zahtijevanim količinama, isporuči opštinama na Crnogorskom primorju potrebne količine vode. Zaključno sa 30. septembrom 2019. godine, isporučeno je 7.529.549 m3 vode, to jest tri mjeseca prije kraja godine isporučeno je ukupno 365.000 m3 više od ugovorene količine za cijelu 2019. godinu, pri čemu se poslednjih dana isporučuje čak 200 % više vode od ugovorima definisane količine za sve vodovode.

NVO Djeca Tivta - Dječji savez i kompanija Adriatic Marinas – Porto Montenegro obilježava osmu godinu za redom, nedjelju posvećenu djeci pod motom Budi drug, od 7. do 11. oktobra, čitavim nizom obrazovno-zabavnih aktivnosti u saradnji sa tivatskim obrazovnim ustanovama

Konkursi za upis na magistarske studije Univerziteta Crne Gore (II rok), za akademsku 2019/20. godinu, biće raspisani od strane 17 organizacionih jedinica Univerziteta Crne Gore tokom ove sedmice, za preostala samofinansirajuća mjesta.

Opština Budva prvorangirala je kompaniju " Stango" na tenderu koji je raspisala za izbor najpovoljnijeg ponuđača za ustupanje radova na održavanju atmosferskih kanala na podsručju grada.

Rebalansom budžeta za ovu godinu umjesto projektovanih 37.8 miliona eura , biće 41 milion eura. Ovim se nastavlja trend koji je započela ova gradska uprava da se budžeti ispunjavaju, pa čak i premašuju projektovani iznosi.

Pogledajte Protokol o razmjeni nepokretnosti, koliko je Uprava za nekretnine procijenila poslovne i stambene prostore u TQ Plazi, a koliko je imovinu kompanije Velja voda lux procijenio sudski vještak. Primorske novine objavljuju original i dokument koji su zaključili Opština Budva i tivatka kompanija

Povodom 07. oktobra, Dana Dinarida, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore kao upravljač posebnim rezervatom prirode "Tivatska solila" i Park prirode "Piva" pokrenuli su inicijativu za organizaciju uzajamnih posjeta djece školskog uzrasta u cilju upoznavanja zaštićenih područja Dinarskog luka, informisanja i obrazovanja o važnosti zaštićenih područja u cilju očuvanja rijetkih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa.

Danas je održana konferencija za novinare povodom potpisivanja protokola o razmjeni nepokretnosti između Opštine Budva i „Velja Voda Lux“ D.O.O. Tivat.

Podgorička kompnaija Hard Diskont Laković (HDL) započela je pripremne radove na gradnji supermarketa na zemlji Mitropolije crnogorsko primorske - dobru crkve Sveta Petka na zaobilaznici, pored gradske kapele. Početak radova kompanija je prijavila Ministarstvu održivog razvoja, što je i objavljeno na zvaničnom sajtu ovog vladinog resora.

Pobjednik prvog Hakatona „Neka dostupno bude i korisno“ na temu otvorenih podataka je tim Codingo za aplikaciju open Montenegro i oglakšavanje poslovnog ambijenta i nagradnog čeka od 1.500 eura.

Slovenačka avio-kompanija Adrija ervejz podnijela je zahtjev za bankrot posle skoro 60 godina postojanja. Država ju je “pustila niz vodu“, odnosno, nije ubrizgala finansijsku injekciju koja bi je spasila. Istovremeno, problemi se nižu i kod Kroacija erlajnsa, ukoliko se ne reše još jedan nacionalni avio-ponos bi mogao da spusti krila. Sve češće se pominje i kriza u Montenegro erlajnsu, a tu je i Er Srbija…

Turistička organizacija opštine Budva i predstavnici turističke privrede grada (hotelske grupacije “Montenegro Stars Hotels Group”, “Budvanska rivijera”, “Beppler & Jacobson” i turističke agencije “Luminalis DMC” i “MTO Travel”), u okviru objedinjenog crnogorskog nastupa na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, predstavljaju destinaciju i potencijale opštine na prestižnom međunarodnom sajmu turizma “IFTM Top Resa”, koji se od 1. do 4. oktobra održava u Parizu.
Francuski turisti, tokom protekle decenije tradicionalno, organizovanim dolascima, otvaraju turističku sezonu u Budvi već krajem marta i početkom aprila.

Radnici poslovne jedinice “Zelenilo” Komunalnog preduzeća Budva započeli su uređenje zelenih površina u gradu. Oni su uredili livadu pored gradske Pošte

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore organizuje studijsku posjetu MICE i specijalizovanih tuoperatora iz Poljske koji borave u Crnoj Gori od 30. septembra do 3. oktobra.

Sekretarijat za komunalno stambene poslove sanirao je atmosfersku rešetku u Bečićima. To je predstavljao veliki problem vozačima.

Tradicionalno jedna od ključnih privrednih grana u regionu, poljoprivreda se u velikoj mjeri oslanja na angažman sezonskih radnika. Međutim, poslodavci se susrijeću sa problemima u njihovom angažovanju zbog manjka radne snage i zahtjevne administracije koja je neophodna da bi se sezonski rad iz sive zone preveo u legalne tokove. Radnici su, s druge strane, suočeni sa neizvjesnostima u pogledu uslova rada, isplate dnevnica, mogućih povreda, a zato što često nisu prijavljeni poljoprivredne poslove uglavnom obavljaju bez zdravstvenog osiguranja i zaštite na radu. Podaci kojima raspolaže Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u Srbiji pokazuju da prije sprovedene reforme pojednostavljenja prijave sezonskih radnika oko 95 odsto sezonskih radnika u poljoprivredi radi „na crno“, bez ikakvog ugovora, što znači da nisu ostvarivali prava koja proističu iz radnog odnosa.

Panel na temu Digitalizacija u procesu unapređenja poslovnog ambijenta – Registar licenci i elektronska registracija preduzeća odžan je u okviru INFOFEST-a 2019 u Budvi.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je prošle sedmice raspisalo Javni poziv za izradu Idejnog rješenja i Glavnog projekta za izgradnju pješačke staze neposredno uz magistralni put Tivat – Lepetane u dužini 2,3 km.

Gotovo tri decenije niko nije sanirao oštećenja na starogradskim bedemima, a sa morske strane već se može vidjeti da na pojedinim mjestima nedostaje i po nekoliko kvadrata kamena. Iz Mjesne zajednice pozvali su Opštinu da se hitno djeluje i već ove zime počne sa sanacijom.

U okviru  odnosno žurke koju su organizovali TQ Plaza & Admir u saradnji sa medijskim partnerom RTV BD sinoć u TQ Plazi sakupljeno je 610.00€ koje su namjenjene kupovini točkova za Admirova invalidska kolica. U istu akciju uključio se Cadmus Cinplex koji je u svom objektu sakupio 190.00€.

U okviru  odnosno žurke koju su organizovali TQ Plaza & Admir u saradnji sa medijskim partnerom RTV BD sinoć u TQ Plazi sakupljeno je 610.00€ koje su namjenjene kupovini točkova za Admirova invalidska kolica. U istu akciju uključio se Cadmus Cinplex koji je u svom objektu sakupio 190.00€.

Kompanija „Jadranski sajam“ ne smije više da organizuje ni jednu sajamsku manifestaciju, a da za to ne dobije odobrenje Višeg suda, koji je početkom septmebra na zahtjev Specijalnog tužilaštva donijelo privremenu mjeru zabrane raspolaganja i korišćenja svim nepokretnositma.

Kompanija Adriatic Marinas, predstavila je projekat matične luke za superjahte i nautičko naselje Porto Montenegro, na Sajmu nautike u Monaku MYS, koji se održao od 25. do 28. septembra.

U susret Danu unutrašnjih poslova, Budvanski Centar bezbjednosti organizovao je na trgu ispred zgrade Opštine Budva Dan otvorenih vrata.

Opština je raspisala tender za nabavku žičanih panel ograde namjenjene za glavni gradski bulevar, za šta je opredijelila 11 hiljada eura. Primorske novine nedavno su pisale da na pojedinim mjestima na bulevaru je ograda ljetos polomljena, zbog čega su nesavjesni pješaci pretrčavali kolovozne trake, mimo pješačkog prelaza, rizikujući svoj život.

Opština Budva raspisala je javni poziv za za nabavku usluga obuke i testiranja zaposlenih u lokalnoj upravi radi sticanja ECDL sertifikata za obuku zaposlenih Opština je budžetom izdvojila 24.650 eura.

Vento Cadela je prva jedrilica koja je stigla na cilj u Porto Montenegro u sklopu prve etape sedme regate Hiljadu ostrva (Thousand Islands Race) od Rijeke do Tivta. Sa skiperom Christian Pfann-om i sjajnom austrijskom ekipom prejedrili su 277 milja i stigla na cilj regate za 69h 44 minuta i 28 sekundi.

Danas je Svjetski dan turizma koji se ove godine obilježava na temu: Turizam i zapošljavanje - Bolja budućnost za sve (Better future for everyone).

Tokom šest mjeseci realizacije ekološke incijative "Budva Zero Waste City" sakupljeno je oko 550 hiljada komada plastične ambalaže, koja će biti poslata na reciklažu. Kroz inicijativu koju je realizovala NVO Eko Centar Budva uz podršku Coca-Cola sistema i Coca-Cola fondacije, Budvani i brojni turisti su pokazali da se problem otpada može riješiti udruženim snagama, te da promjene u odnosu prema otpadu kreću od svakog pojedinca.

Novoizgrađeno dječje igralište kod OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” poslužilo je kao dom za beskućnike. Ograda igrališta služi za sušenje veša, a zelenilo kao sklonište za smještaj. Stanari su prijavili Komunalnoj policiji, od koje se očekuje reakcija

Povodom Svjetskog dana turizma, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, danas će, u skladu sa zvaničnom temom Svjetske turističke organizacije pri Ujedinjenim nacijama, “Turizam i zapošljavanje: Bolja budućnost za sve”, a imajući u vidu značaj obrazovanja kadrova u turizmu i rastuće potrebe turističke privrede za zapošljavanjem, organizuje takmičenje u kuvanju srednjih stručnih škola u Crnoj Gori.

“Obavještavamo javnost da će prilikom Osvećenja obnovljenog manastira Rođenja Presvete Bogorodice u Lastvi Grbaljskoj i dočeka Patrijaha srpskog Irineja u petak 27. septembra i služenja Svete patrijaške liturgije u subotu 28. septembra, doći do obustave saobraćaja Topliškim putem od raskrsnice sa magistralnim putem u smjeru ka Budvi tokom trajanja svečanosti, i to 27. septembra od 14 časova i 28. septembra od 07 časova, osim za vozila posebnih službi”, saopšteno je iz Sekretarijata za komunalno stambene poslove.

Ranko Jovović, direktor Komp-komerca iz Nikšića novi je predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore, odlučeno je na konstitutivnoj sjednici ovog organa.

„Spencer & Hill“ kompanaija čiji je osnivač nekadašnji košarkaš Nikola Peković smanjila je za petinu gabarite budućeg hotela, koje namjerava da gradi na mjestu akva parka, garaže i dvorišta hotelskog kompleksa „Mediteran“ u Bečićima. Novo idejno reješenje dostavljeno je službi glavne gradske arhitektice Budve, koja je prije pola godine odbila da izda saglasnost Pekovićevoj firmi jer je namjeravala da gradi tri kule od po 11 do 15 spratova.

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore danas je na predlog Studentskog parlamenta UCG usvojio odluku da se studentima master studija koji su upisali prvu godinu studija prije studijske 2019/20. godine, odobri plaćanje neizmirenih finansijskih obaveza iz prethodne godine u dvije rate.

Visoka stopa PDV, fisklani i parafiskalni nameti, uporno višegodišnje nerazumjevanje i igonorisanje zakonodavaca za otežane uslove poslovanja, samo su neki od problema na koje su ukazali budvanski ugostitelji.

Gradonačelnik Budve Marko Carević obustavio je postupak javne navake - izrade idejnog i glavnog projekta kapele, za šta je Opština Budva izdvojila 14.950 eura.

Tokom Velike akcije čišćenja otpada iz mora (marine litter), koju je organizovalo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, na Velikoj plaži u Ulcinju, sakupljeno je ukupno 279,5 kg otpada od čega - 96 kg drveta, 78 kg plastike, 39 kg stakla, 26,5 kg metala i 40 kg ostalog otpada.

U okviru Interreg IPA CBC projekta Italija – Albanija – Crna Gora pod nazivom TOURNEE, JU “Grad teatar” ugostio je i predstavnike pozorišta i festivala jadranske regije, koji su, pored praćenja programa festivala, priliku iskoristili i da razgovaraju o budućoj međuinstitucionalnoj saradnji.

Jedan od najvećih svjetskih tur operatera, "Tomas Kuk", objavio je bankrot poslije neuspjelih pregovora sa kreditorima, što znači trenutnu obustavu povratnih letova za one koji su u ovom trenutku na odmoru.

Opština Budva raspisapa je juče tender za izbor najpovoljnijeg ponudjača kome će povjeriti posao renovinaranja pedijatrijskog odjeljenje u Domu zdravlja.

Opština Budva raspisla je tender za izvođenje radova na sanaciji i rekonstrukciji vrata na ulazima u Stari grad. Procijenjena vrijednost javne nabavke sa uračunatim PDV-om iznosi 25.000 eura.

Programom proslave 27. septembra u 18 časova predviđena je večernja služba sa svečanim dočekom Patrijarha srpskog g. Irineja. U 19 časova biće održana svečena akademija na kojoj će besjediti književnik Dragoslav Bokan.

Ni jedno od 24 rješenja slogana i logotipa nacionalnog brenda Crne Gore , koje je pristiglo na javni konkurs nije zadovoljilo kriterijume.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom već trećugodinu zaredom aktivno učestvuje u akcijama čišćenja obalekoju NVO “Zero Waste Montenegro” organizuje u Crnoj Gori povodom Internacionalnog dana čišćenja obale. Ovimpovodom, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, u okviru projekta INTERREG IPA CBC “WELCOME” finansiranog od strane Evropske Unije, u subotu 21. septembra 2019 godine sa početkom u 08:45 časova, nalokaciji “Giovanni beach” na Velikoj plaži u Ulcinjuorganizuje "Veliku akciju čišćenja otpada iz mora (marine litter)".

Condé Nast Traveler, prestižni časopis za putovanja, uvrstio je Crnu Goru među 40 najljepših zemalja na svijetu, pored Hrvatske i Slovenije.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je raspisalo javni poziv za nabavku i ugradnju opreme za obilježavanje usamljene opasnosti na moru na lokaciji rt Galiola na jugoistočnoj strani ostrva Sv. Nikola u Budvi.

Kancelarija za evropske integracije i saradnju Opštine Budva je posljednje dvije godine sprovodila projekat FY4ICT (Supporting Female Youth from BiH and MNE in entrepreneurship employment and leadership in ICT) u okviru Erazmus plus programa koji finansira Evropska komisija.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 10. do 12. septembra pokazali su da je na 90% kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, dok je na 10% kupališta bio K2 klase. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

U subotu, 21. septembra, u Budvi će se održati Međunarodni festival duvačkih orkestara koji će okupiti orkestre iz Kotora, Đenovića, Tivta, Travnika i Budve. Festival se drugi put održava u koorganizaciji Turističke organizacije opštine Budva i Gradske muzike grada.

Nakon dvomjesečne pauze tokom ljeta, građevinska sezona počela je u Budvi. Zabrana radova ostala je na snazi samo još do 1. oktobra samo u prvoj i ekskluzivnoj zoni, prostoru uz samu obalu. Rampa sa gradilišta podignuta je u ponedjeljak na ostalim djelovima Budve , tako da su investitori već uveliko uveli tešku građevinsku operativu i počinju iskope ili nastavlaju gradnju tamo gdje su stali 15. jula.

Predstavnici Rotari kluba Budva uručiće sjutra specijalizovani pedijatrijski uređaj “Motomed” Javnoj ustanovi “Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju” u Budvi.

Na javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine ukupno se prijavilo 1 752 zaposlena, i to 1 430 na centralnom nivou, a 322 na lokalnom nivou.

Za odgovorniji odnos prema životnoj sredini važna je edukacija ali i oštra kaznena politika, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na XXIV regionalnom Miločerskom razvojnom forumu.

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, pod čijim okriljem se odvija Škola stripa i ilustracije, u četvrtak, 19. septembra biće realizovan Festival stripa pod nazivom Stripovanje. Radionice stripa vodi Simon Vučković, a od marta 2017. godine školu stripa je prošlo više od 300 polaznika uzrasta od pet do osamnaest godina.

Gradonačeknik Marko Carević i direktor beogradske firme "UNIWAB" Nebojša Joskimović zaključili su ugovor o nabavci multifunkcionalnog vozila za komunalno djelatnost - drobilicu. Ugovor je zaključen nakon što je beogradska kompanija prvorangirana na tenderu i oodluka Opština postala zvanična, nakon što je istekao žalbeni rok, u toku koga nije bili prigovora.

Univerzitet Crne Gore je produžio rok za predaju dokumenata i upis za specijalističke studije za studijsku 2019/20. godinu i objaviće danas ispravku Konkursa za upis na specijalističke studije UCG u dnevnim novinama koje izlaze u Crnoj Gori.

Izviđački Odred Budva sa Izviđačima 24. Novembar iz Bara boravili su proteklog vikenda na Lovćenu i Ivanovim koritima. Bili su gosti Izviđačkog Odreda Gojko Kruška sa Cetinja. Mladi izvidjači posjetili su Mauzolej na Lovćeni, a svoje vještine pokazali su i u avanturističkom parku na Ivanovim koritima

Iako su postavljene metalne konstrukcije i radovi praktično bili privedeni kraju, te ostalo još da se postave metalne sajle, zip line žičara iznad Budve nadomak Brajića, još će pričekati na otvaranju. Radovi su stopirani još prije mjesec, kada je urbanističko građevinski inspektor donio rješenje o zabrani izvođenja radova jer investitor, kompanija „Zip line Montenegro“ je bez ikakvih papira započela radove na izgradnji ove turističko adrenalinske atrakcije.

Agencija za kreditni rejting “Standard&Poors” objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je potvrdila dosadašnji izgled naše zemlje, koji je označen kao ''stabilan'', uz zadržavanja ocjene B+ / B.

Univerzitet Crne Gore raspisao je danas Konkurs za upis na specijalističke studije Univerziteta Crne Gore za studijsku 2019/20. . Konkurs je objavljen u dnevnim novinama koje izlaze u Crnoj Gori.

Projekat marine za superjahte i nautičko naselje Porto Montenegro predstavljen je na 42. ediciji Sajma nautike u Kanu

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva zaključno sa 8. septembrom naplatila je nešto više od tri miliona eura na ime boravišne takse, što je za 250 hiljada eura više nego u istom periodu lani.

Glavna turistička inspektorka, Svetlana Šljivančanin kazala je da je od avgusta do danas, po osnovu Zakona o ograničavanju duvanskih proizvoda izrečeno kazni ukupnog iznosa 12.690 eura.

Turistička organizacija opštine Budva predstavila je ponudu destinacije u okviru “Dana Crne Gore u Sloveniji” koji su započeli 52. Međunarodnim sajmom preduzetništva– MOS, koji se održava u Celju od 10.do 15.septembra.

Turistička organizacija opštine Budva realizovala je projekat označavanja jednog dijela ruralnog područja Budve sredstvima vizuelne komunikacije, dio Paštrovića, i postavila kombinovane putokazne table i klupe na sledećim lokalitetima:

U susret sajmu “CTM (Camping Motor Touristik) 2020” koji se održava sledeće godine u Štutgartu, a na kojem će Crna Gora učestvovati kao zemlja partner, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa organizatorima sajma, domaćin je predstavnicima renomiranih njemačkih medija koji od 10-14. septembra borave u studijskoj posjeti našoj destinaciji.

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore raspoloživo je 90 mjesta za studente specijalističkih studija, od čega 45 mjesta za studijski program Menadžment u pomorstvu i 45 mjesta za studijski program Pomorske nauke.

Na inicijativu Kancelarije za evropske integracije Vlade Crne Gore, juče je u prostorijama Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom odrzan sastanak na kojem je obavljena kontrola stepena realizacije aktivnosti “PORTODIMARE” projekta. Sastanku su prisustvovali Miloš Marković i Milena Iličković iz Kancelarije za evropske integracije, koji su zaduženi za praćenje realizacije projekatau okviru Jadransko-Jonskog transnacionalnog programa – Interreg ADRION i direktor Javnog preduzeća Predrag Jelušić sa saradnicima.

Opština Budva podnijela je tužbu Upravnom sudu da se poništi rješenje glavnog državnog arhitekte Dušana Vukasnovića koji je početkom avgusta dao je saglasnost na idjeno rješenje novog hotela „Kraljičina plaža“ i time kompaniji „Adriatic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa dozvolio da u u stoljetnom Miločerskom parku, osim hotelskih, gradi i apartmane za tržište.

Dvije ideje koje su podržane kroz program Ministarstva kulture “Kreativna Crna Gora” dobile su prestižne nagrade “BIG SEE”, koje dodjeljuje slovenačko udruženje “Zavod žig”.

Na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo Univerziteta Crne Gore na specijalisičkim studijama ove godine ima ukupno 35 mjesta na budžetu i 125 samofinansirajućih, na dva studijska programa.

Zadovoljni smo ali je ovo bilo jako specifična ljetnja sezona

Kompanija Adriatic Marinas predstaviće svoj projekat Porto Montenegro na najznačajnijim septembarskim sajmovima nautike u Evropi. Niz prestižnih manifestacija počinje sajmom u Kanu (10. – 15. septembra), nakon čega slijedi predstavljanje projekta na Sajmu nautike u Sauthemptonu u Britaniji (13. – 22. septembra), a krajem mjeseca i na sajmu nautike u Monaku (25. – 28. septembra).

Predstavnici Opštine Budva na čelu sa predsjednikom Opštine Markom Carevićem posjetili su Osnovnu školu “Mirko Srzentić” u Petrovcu povodom investicije nadležnog Sekretarijata - obnove parketa u sportskoj sali.

U toku je zamjena oštećene košarkaške table na sportskom terenu u Dubovici.

Kako bi se spriječilo da se u Crnoj Gori pojavi bolest afričke kuga svinja, koja se širi evropskim kontinentom i u julu ove godine se pojavila i u susjednoj Srbiji, Uprava za bezbjednost hrane i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pravovremeno su preduzeli sve propisane mjere i u kontinuitetu prate njihovu realizaciju, saopštila je direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković.

Opština Budva je pozvala juče sve zainteresovane da dostave svoje predloge za rebalans budžeta. Budžer grada za ovu godinu proijektovan je na 37.789.000 eura.

Budvanska firma "Anita" prvorangirana je na tenderu za izbor najpovoljnijeg ponuđača za uređenje potoka u Bečićima. OPština je za ovu investiciju izdvojila 480 hiljada eura.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore u okviru promotivnih aktivnosti na poljskom tržištu učestvuje kao partner na “AviaReps roadshow”-u koji se održava u južnoj regiji Poljske od 2-5.septembra.

OPština Budva zaključila je ugovor juče sa žabljačkom firmom " Ski centar javorovača" kojoj je povjerila radove na sanaciji sportskog terena u naselju Dubovici.

Opština Budva juče je raspisala drugi Javni poziv za prikupljanje ponuda radi davanja u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta i izgrađenog građevinskog zemljišta u opštoj upotrebi na teritoriji Opština Budva za period od 2019. do 2023.

Uprava javnih radova objavila je danas postupak javne nabavke za izgradnju trga i šetališta u Sutomoru, procijenjene vrijednosti blizu million eura.

Mladi sugrađani Budve Lazar Đuković, Pavel Slavković, Đorđe Milatović, Jovana Vojvodić, Andrea Rajović, Anastasija Zvicer, Varja Delibašić i Maša Gudelj su tokom ovog ljeta napisali scenario, snimili i montirali kratki film koji će biti prikazan na festivalu “Svetlo” u Opštini Valaške Meziriči u Češkoj.

Beoggradska kompanija "UNIWAB" dostavila je najpovoljniju ponudu na tenderu za nabavku multifunkcionalnog vozila za komunalnu djelatnost - drobilice.

Ko želi da napusti posao u opštinskoj administraciji, sljeduje mu otpremnina, koja je utvrđena ODLUKOM o utvrđivanju visine otpremnine zaposlenih u organima i službama lokalne samouprave Opštine Budva

Povodom početka nove školske godine, predsjednik Opštine Budva Marko Carević, uručio je đacima prvacima u osnovnoj školi „Stefan Mitrov Ljubiša“ i „Drugoj osnovnoj školi“ u Budvi besplatne komplete udžbenika za predstojeću 2019/2020 godinu i poželio da im prvi dani u školskim klupama i koraci ka budućem obrazovanju budu srećni i uspješni.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 27. do 29. avgusta pokazali su da je na 91% kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, dok je na 9% kupališta bio K2 klase. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Alternativa Crna Gora zatražika je od premijera Duška Markovića da smijeni ministra turizma Pavla Radulovića. Pismo prenosimo u cjelosti:

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević nastavio je sa donirao je svoje platu porodici, koja je željela da ostane anonimna.

“Obavještavamo korisnike sa područja Kuljače i Duljeva da su započeti radovi na kaptaži “Pokrijenik” i da voda neće biti za piće od 03. septembra do daljnjeg”, navodi se u saopstenju Sekretarijata za investicije

Ministarstvo održivog razvoja i turizma objavilo je na svome sajtu ANKETNI LIST - IZMJENE I DOPUNE DETALjNOG URBANISTIČKOG PLANA „PRŽNO - KAMENOVO II”, ZA DIO KAMENOVO - VRIJESNO, OPŠTINA BUDVA.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa kompanijom Turkish Airlines i turističkom privredom predstavlja turističku ponudu destinacije na sajmu turizma “China International Tourism Industry Expo - CITIE”, koji se održavao prethodna dva dana u Guandžou, u Kini.

Nastavna godina počinje danas, a završava se u petak, 12. juna 2020. godine.

Prijave za upis u I godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore za 2019/20. godinu – u III upisnom roku predalo je ukupno 302 kandidata.

Da zakupci zone morskog dobra ne poštuju ugovorene obaveze, svjedoči i najnovija prijava koju je Javno preduzeće " Morsko dobro" uputilo Ministarstvu održivog razvoja- Direktoratu za inspekcijske poslove i Lučkoj kapetaniji, zbog nepravilnosti na području tivatske opštine. Primorske novine objavljuju prijavu

Opština Budva i kompanija „Montenegro express group“ zaključile su prije dva dana ugovor o zakupu poslovnih kancelarija, ukupnbo 605 kvadrata u kojima će biti smještene nekoliko opštinskih službi.

Edukativni projekat „Arheolab“ – Međunarodna ljetna arheološka škola za djecu, koja je trajala od 1. do 23. avgusta 2019. godine, i bila održavana svakog dana od 9.30 do 13.30 časova u gradskom parku Budve, uspješno završila sa radom ove godine. Školu je vodila Asja Zec, diplomirani arheolog iz Padove (Italija). Škola je tradicionalno održana u organizaciji JU Muzeji i galerje Budve, već šestu jubilarnu godinu zaredom.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je odluku o raspodejeli novca predviđenog u opkviru Programa podsticajnih mjera iz oblasti turizma za 2019./2020. predviđenog za organizaovanje manifestacija.

Javno preduzeće "Morsko dobro" zatražilo je od Uprave za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijske kontrole na kupalištima na Jazu, jer zakupci ne poštuju ugovorene obaveze, postavljajući mobilijar suprotno izdatim uslovima, te nijesu oslobodili dio plaže od mobilijara. Primoske novine objavljuju prijavu sa fotodokumentacijom koju su sačinili kontrolori Javnog preduzeća.

Pravo na dodjelu besplatnih udžbenika ostvariće učenici svih devet razreda osnovnog obrazovanja, a za te svrhe je iz opštinskog budžeta opredijeljeno 146 hiljada eura. 

Primorske novine objavljuju dopis JP "Morsko dobro" koji potpisuje direktor Pedrag Jelušić a u kome se od Uprave ze inspekcijske poslove traži da reguje zbog nepravilnosti u radu kupališta na Slovenskoj plaži, postavljanjem mobilijara suprotno izdatim uslovima te zauzetosti slobodnih površina koje su trebale biti date kupačima na korišćenje:

Vlada Republike Čilea pokrenula je program „Seed Star-up Chile“ namijenjen kandidatima koji već posjeduju funkcionalan projekat, ne stariji od tri godine.

Konkurs za treći upisni rok na osnovnim studijama Univerziteta Crne Gore objaviće se u utorak, 27. avgusta 2019. godine.

Barska plovidba konstantno pokušava da nađe i kupi adekvatan sopstveni brod, koji bi bio korišćen na liniji Bar – Bari, kazao je Pobjedi izvršni direktor te firme Tihomir Mirković..

Sav prihod od ulaznica za dječiju predstavu “Carevo novo odijelo”, koja je na programu XXXIII festivala u nedjelju, 25. avgusta, JU “Grad teatar” će uplatiti u fond za liječenje Budvanina Vanje Jovanovića.

Nikola Božović (10 godina) njegov brat Filip (8) i drug Stefan Šundek (10) otplivali su jutros u od Školja ( Ostrva Sveti Nikola)  do starogradske plaže Pizana, u akciji koju su po ugledu na svoga sugradjanina Luku Vučkovića, pokrenuli za prikupljanje pomoći za lijecenje malog Vanje. 

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u II kvartalu 2019. godine iznosila je 1 206 eura i veća je za 11,6% u odnosu na II kvartal 2018. godine, dok je za 17,8% veća u odnosu na I kvartal 2019. godine. To navode u Upravi za statistiku.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 13. do 16. avgusta pokazali su da je na 90% kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, dok je na 10% kupališta bio K2 klase. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Dječija predstava iznenađenja, koja je trebala večeras da bude na programu festivala Grad teatar, neće biti izvedena.

Budi čovjek , ne bacajte smeće, poruka je koju su stanari takozvanih Ruskih zgrada u budvanskom naselju Maine napisali na trotoaru ispred svoje zgrade gdje im se svakodnevno ostavljaju gomile smeća.

Nekada reprezentativna pješačka promenada - tunel kroz Zavalu je u lošem stanju. Osvjetljenje praktično ne radi, a fotografije sa crnogorskim znamenitostima su ruinirane. Još je gora situacija u dijelu tunela koji vodi ispod apart hotela Harmonija gdje zidovi nijesu ni malterisani... Svakodnevno na stotine turista ovuda prolaze, nažalost utiske koje nose sa sobom nijesu pohvalni za Budvu

Ministarstvo ekonomije saopštilo je da će od danas eurosuper 95 i 98 biti jeftiniji šest do sedam centi, dok će cijena eurodizela ostati nepromijenjena. Posljednje promjene cijena goriva bile su 23. jula, kada su eurosuper 98 i 95 poskupili tri do četiri centa.

Opština Budva ustupila je sportske terene na gazdovanje Mediteranskom sportskom centru, a veliki plato Parking servisu.

U velikoj humanoj akciji za liječenje maloga Vanje, Luka Vučković, plivajući maratonsku dionicu od 17 kilometara od Pržna do Ploča sakupio je više od 10 hiljada eura. Akciji su se odazvali brojni hotelijeri, ugostitelji, gradjevinske kompanije , lanci supermarketa , kao i gradjani, te Opština Budva

Član Plivačkog kluba "Stari grad" iz Budve, Starograđanin Luka Vučković danas će plivati maraton, od Pržna do plaže Ploče u dužini od 17 kilometara.

Podsjećamo još jedanput, zbog aktuelnosti, da će krajem avgusta Univerzitet Crne Gore raspisati konkurse za upis studenata na svim nivoima studija.

Javna zdravstvena ustanova Dom zdravlja Budva podnijela je glavnoj gradskoj arhitektici Budve Ani Samardžić zahtjev za dobijanje saglasnosti na idejno rješenje projekta gradnje lifta za invalidne osobe u objektu ove zdravstvene ustanove.

Turisti iz više od 170 svjetskih zemalja, od početka ove godine, boravili su na budvanskoj rivijeri u svim vidovima smještaja, govore podaci Centralnog turističkog registra Ministarstvaodrživog razvoja i turizma Crne Gore.

Surlaš nastavlja da uništava plame u gradu, na “meti” se našao i jedan od najljepših drvoreda, onaj ispred recepcije Turističkog naselja “Slovenska plaža”.

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević raspisao je juče Javni konkurs za raspodjelu sredstava za projekte nevladinih organizacija za 2019. Opredijeljeno je ukupno 80 hiljada eura. Primorske novine objavaljuju kompletan konkurs sa svim potrebnim informacijama

Najpopularniji naučni projekat u oblasti nauke i tehnologije, sveruski naučni festival „NAUKA 0+“ , u organizaciji Ministarstva nauke i visokog obrazovanja Ruske federacije uz podršku Ministarstva obrazovanja, Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“, Uprave grada Moskve i Ruske akademije nauka, nastavlja sa besplatnim međunarodnim konkursima usmerenim na razvoj nezavisnih kreativnih i istraživačkih aktivnosti mladih.

Gradonačelnik Marko Bato Carević zaključio je ugovor sa predstavnikom podgoričke firme " Sipa" koja je prvorangirana na tenderu za nabavku opreme vrijedne sto hiljada eura potrebnu za digitalizaciju lokalnog javnog emitera RTV Budva.

Direktor Komunalnog preduzeća Budva Rade Bauk kazao je da uredno odvozi smeće iz grada i po sedam puta u toku dana se prazne kontejneri.

Kladionica Meridian u potrazi za operaterom u kladionici u Budvi:

Ministarstvo održivog razvoja najavilo je juče međunarodni javni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje šetališta u Budvi. "Primorske novine" objavljuju u cjelosti najavu konkursa:

Ako je suditi po naplati boravišne takse , Budva se može pohvaliti odličnom sezonom. Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva zaključno sa 5.julom naplatila je 1.974.976 eura na ime boravišne takse, što je za gotovo 200 hiljada eura više nego u istom periodu lani.

Opština Budva povjerila je posao podgoričkoj firmi "Kraft" da obezbijedi kompjuterski program za izradu super senionr kartica za penzionere. za ovaj posao biće izdvojeno 12 hiljada eura, a rok je 20 dana.

Glavni državni arhitekta Dušan Vukasnović dao je saglasnost na idejno rješenje novog hotela „Kraljičina plaža“ sa depadansima, koji u stoljetnom Miločerskom parku namjerava da gradi kompanija „Adriatic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa. Vuksanović nije prihvatio stav Opštine Budva, da se u ovoj, jednoj očuvanoj zelenoj zoni na budvanskoj rivijeri ne grade stanovi za tržište.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 31. julado 04. avgusta pokazali su da je na 85% kupališta kvalitetmorske vode bio K1 klase, dok je na 15% kupališta bio K2 klase. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskimkupalištima dobrog kvalitetna, tj. da je sanitarno ispravna, tebezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Sekretarijat za investicije raspisao je konkurs za izradu Glavnog projekta atmosferske kanalizacije za naselje Babin do

Pušten je u rad servis Ministarstva unutrašnjih poslova „Kamere na graničnim prelazima“, kome se može pristupiti preko sajta MUP-a (http://www.mup.gov.me/ministarstvo) - putem istoimenog banera ili direktno pristupanjem sajtu http://kamere.mup.gov.me.

Korito rijeke Grđevica i ovoga ljeta je najveći, ujedno i jedini besplatni parking u gradu.

Sve čestitke za Fondacija Budva i njihov projekat - još jedan mural, ulica Golootočkih žrtava

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore dana 17.07.2019. raspisalo je poziv za izvođenje radova na uređenju pješačke staze u zaleđu plaže Jaz u dužini od 375 metara, što podrazumijeva izvođenje radova na popločavanju, opremanju i hortikulturnom uređenju te staze, kao i radove na popravci stubova javne rasvjete.

Šta je potrebno da ljeto bude savršeno? Sunce, more, dobro društvo i raspoloženje, telefon da zabilježite svaki momenat i Wi-Fi. I, naravno, mali predah.

Vlada Crne Gore je na juče usvojila Izvještaj o aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije sa predlogom mjera za suzbijanje sive ekonomije.

Služba za obračun i naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u proteklih dvije i po godine naplatila je čak 24 miliona eura

Predsjednik Opštine Marko Carević donirao je sedmu platu Crvenom krstu Budva.

Opština Budva zatražila je od Ministarstva održivog razvoja i turizma da joj izda urbanističko tehničke uslove za promjenu stanja u prostoru - prigalođavanje infrastrukture rekonstrukciji Mediteranske i ulice 22. novembra.

Sekretarijat za investicije zatražio je od Ministarstva održivog razvoja saglansost za gradnju popstrojenja za tretman otpadnih voda i podnoski ispust u Buljarici.

Za podršku održivom razvoju Budve Kancelarija za evropske integracije i saradnju Opštine Budva obezbjedila je ukupno 205.000 €, 175.000 € donacija i 30.000 € sopstvenih sredstava.

Arhivski depo Opštine Budva preseljen je u poslovno stambeni kompleks TQ Plaza u prostorije koje su pripale lokanoj upravi.

Uprava javnih prihoda Opštine Budva stavila je hipoteku na 30 hiljda kvadrata zemlje iznad plaže Mogren, vlasništvo firmi „Mogren hill“ i Attika land“ koje se povezuju sa odbjeglim biznismenom Duškom Kneževićem.

Opština Budva raspiala je javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za ustupanje izvođenja radova na uređenju bečićkog potoka.

Povodom saopštenja Direktorata za vanredne situacije kojim su do kraja dana najavili jake pljuskove, grmljavinu, olujni vjetar i talase na moru uz obalu, iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom apelujemo i na zakupce kupališta da preventivno zaštite svoju imovinu, plažni mobilijar i privremene objekate na kupalištima.

Mještani okupljeni oko NVO „„Žičara Čučuci - Brajići“ pozdravili su potez gradonačeknika Marka Bata Carevića da sa dnevnog reda skupštinskog zasijedanja , koje je trebalo da bude održano u ponedjeljak „skine“ odluku o utvrđivanju javnog interesa, kojom je trebalo da im se , kako navode, uz minimalnu naknadu otme zemlja.

Vlada Crne Gore je jule na sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, usvojila Koncesioni akt za dodjelu koncesije za aerodrome Crne Gore sa Nacrtom ugovora o koncesiji i Izvještajem sa javne rasprave i zadužila Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da u što kraćem roku preduzme aktivnosti u cilju raspisivanja javnog oglasa za davanje koncesije za aerodrome Crne Gore.

Ministarstvo nauke raspisalo je Konkurs za finansiranje projekata nevladinih organizacija koje djeluju u oblasti jačanja sinergije nauke, ekonomije i društva. Za te namjene opredijeljeno je 48.000 eura. Najnižiji iznos sredstava koji će moći da se dodijeli po projektu/programu je 4.000 eura, a najviši 9.600 eura.

Kada bi sve ograde na gradilištima u gradu izgledalo ovako, kao ograda velike parcele na samom šetalištu, Budva bi mnogo ljepše izgledala. Sa fotografijama primorskih mjesta na našoj rivijeri, ograda tik uz šetaliste, predstavlja sigurno najbolju reklamu za nas turistički proizvod.

Zelena površina ispred kućica u nizu kod glavnih semafora, poslužila je turistima da kampuju.

Ljetnja skupština Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu održana je u hotelu Regent Porto Montenegro.

Reciklaža nije samo korisna navika za prirodu, već može biti i veoma zabavna aktivnost ako se ovog ljeta nalazite u Budvi. U parku Stefan Mitrov Ljubiša smješten je Interaktivni centar, koji funkcioniše u sklopu ekološke inicijative Budva Zero Waste City. Uz brojne edukativne sadržaje namijenjene primarno najmlađima, Interaktivni centar nedavno je dobio i Solagro uređaje, koji reciklažu čine izuzetno zabavnom.

I dok se praktično ne može naći slobodno parking mjesto u naselju na zaobilaznici, dotle parking ispred crkve Sveta Petka koji je Mitropolija crnogorsko primorska ogradila i postavila rampe, potpuno je prazan. Oko 30 parking mjesta rezervisanih za crkvu su tokom cijelog dana nepopunjeni, a pravo ko može koristiti nije poznat, jer oni koji dolaze automobilima u kapelu ili na groblje, ne mogu ga koristiti

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 16. do17. jula pokazali su da je na 98% kupališta kvalitet morske vodebio K1 klase, dok je na 2% kupališta bio K2 klase. Kako su saopštili iz JP Morsko dobro ovi rezeltati potvrdjuju da je morska voda na crnogorskim kupalištimaodličnog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

U okviru druge autorske večeri literarnog programa KNJIŽEVNA KOMUNA, publici u Petrovcu se predstavio crnogorski pisac STEFAN BOŠKOVIĆ.

Na priču o žičari koja treba da spoji bečićke Čučuke sa austrougarskom tvrđavom Kosmač na Brajićima, ni poslije 11 godina nije stavljena tačka - agonija se nastavlja, nakon što je predsejdnik Opštine Marko Bato Carević povukao sa dnevnog reda današnjeg skupštinskog zasijedanja odluku o eksproprijaciji 35 hiljada kvadrata zemlje, uz obrazloženje da niej postignut dogovor sa mještanima. Kompanija Cable Car Montenegro koja finanisra cijeli projekt, kao i samu eksproprijaciju, optužila je Carevića da takvim postupkom je zaustavio investiciju i zaprijetila podnošenjem tužbe na pet miliona eura odštete. Pismo ove kompanije upućeno Careviću prenosimo u cjelosti:

Ovako izgleda staza i klupe u naselju Sveti Stefan. Ne treba puno govoriti, fotografije doboljno govore, a turisti, koji su napokon stigli na ljetovanje, našoj redakciji su upravo poslali ove fotografije uz molbu da neko, ko je nadležan riješi problem. A potrebno je samo zamijeniti par klupa i postaviti kante za otpatke.

Svaki vlasnik i korisnik plovila, dužan je da zaključi ugovor o osiguranju od odgovornosti - Zabranjena je upotreba plovila bez zaključenog ugovora o osiguranju – U toku 2018. godine izdato je oko 2,5 hiljade polisa osiguranja od odgovornosti plovila.

GSI iz Darmštadta (Helmholtz centar za istraživanje teških jona - Helmholtz Center for Heavy Ion Research) je renomirana međunarodna naučnoistraživačka ustanova osnovana 1969. godine. Riječ je o krupnoj istraživačkoj infrastrukturi za istraživanje teških jona, koja se bazira na tehnologiji akceleratora (kružnog i linearnog). Posebno je značajan doprinos GSI-ja u razvoju novih primjena u medicini i tehnologiji. Naime, u ovoj istraživačkoj ustanovi liječeni su prvi pacijenti putem metode tretmana tumora uz pomoć teških jona (karbona) još 1997. godine. U saradnji s međunarodnom istraživačkom zajednicom, postojeći akceleratorski kompleks biće značajno proširen zahvaljujući novom međunarodnom postrojenju za istraživanja antiprotona i jona (FAIR – Facility for Antiproton and Ion Research), a koji ce biti jedinstven u svijetu po intenzitetu snopova jona.

Ako za vikend Budvu ne "zapljusne" talas gostiju, i popuni privatni i hotelski smještaj, Budvi prijeti jedna od najgorih sezona u protekloj deceniji.

„Prosječna penzija u Crnoj Gori trenutno iznosi 289 EUR-a. U poređenju sa prosječnom penzijom u okruženju, samo Slovenija i Hrvatska imaju bolje pokazatelje. Prosječna penzija u Crnoj Gori veća je za oko 50 eura nego u Makedoniji, oko 65 eura nego u Srbiji i između 80 i 100 eura od prosjeka u Bosni i Hercegovini. Penzije u Crnoj Gori su redovne, a u poređenju sa prosječnom zaradom, prosječna penzija čini gotovo 57% tog iznosa. To je 20 procentnih poena više nego, primjera radi u Hrvatskoj, gdje prosječna penzija čini 37% prosječne zarade“ . To je juče rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na Premijerskom satu.

Iako se Budva suočava sa jednom od nagorih sezona u protekloj deceniji, o čekmu svjedoče brojni turistički poslenici, a i u čemu se svako može uvjeriti, od polupraznih plaža, loše posjete i pada ugostiteljskih objekata, sa državnih instanci stižu izjave da nema govora o propasti sezone.

Opštinska Kancelarija za evropske integracije i saradnju Opštine Budva, nastavila je da ispunjava ciljeve zbog kojih je osnovana.

Na osnovu člana 128 Zakona o zaštiti kulturnih dobara (“Službeni list CG“, br. 49/10, 40/11, 44/17 i 18/19), a u vezi sa članom 70 Zakona o kulturi ( „Službeni list CG“, br. 49/08, 40/11 i 38/12), Ministarstvo kulture objavljuje

Mještani sela Kuljače i Vojnića iznad Svetog Stefana pozvali su nadležne da hitno reaguju i riješe problem krda od 30 goveda koji “slobodno šeta” njihovim selom. Goveda koja je vlasnik iz cetinjskog sela Ugnji pustio svakodnevno dolaze u Pastroviće i uništavaju privatnu imovinu, pa mještani prakticno ne mogu da izadju iz svojih kuca. Gosti polako napuštaju apartmane koje su zakupili

Univerzitet Crne Gore raspisaće, krajem avgusta, konkurs za upis studenata u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore za studijsku 2019/20. godinu, u III upisnom roku.

Opština Budva saopštila je da usled radova na adaptaciji kaptaže na izvoru Pokrijenik doći će do zamućenja voda sa izvora Pokrijenik, KO Kuljače.

Opština Budva insistiraće da se uradi fizibiliti studija Urbanistički projekat “ Bijeli rt – Galija”, jer u suprotnom neće dati zeleno svjetslo da se usvoji ovaj planski dokument, čiji je nacrt uradilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma. To je stav opštinske Komisija za praćenje procesa planiranja prostora, koju je osnovao gradonačelnik Marko Bato Carević, a koja je na nedavno održanom sastnaku donijela zaključke koje će uputirt resornom ministarstvu.

Kontrolori Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore 11.07.2019. izvršili su obilazak terena na području opštine Budva, lokaciji Perazića do.

Javno preduzeće Morsko dobro uputilo je apel zakupcima da zaštite svoju imovinu za vreijeme mogućeg nevremena, koje je najavljeno danas i u toku noći od strane Direktorata za vanredne situacije.

Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova poslao je, preko Operativno komunikacionog centra 112, upozorenje nadležnim službama da podignu nivo operativne spremnosti, a građane da preduzmu neophodne preventivne aktivnosti u cilju zaštite imovine.

Javno preduzeće Morsko dobro raspisalo je juče javno nadmetanje za zakup ugostiteljskih terasa, na osnovu izmjena i dopuna privremenih objekata koje je donijela Vlada Crne Gore. prva na spisku ugostiteljskih terasa, koja će se naći na nadmetanju je terasa ugostiteljskog objekta »Astoria«, na dijelu kat. parcele 3047 K.O. Budva, lokacija označena brojem 4.31 u Izmjenama i dopunama programa privremenih objekata u zoni morskog dobra za Opštinu Budva, površine: terasa1 P=172m2 , terasa2 P=240m2.

Mališani predškolskog uzrasta budvanskog vrtića "Ljubica Mitrović Maša" posjetili su juče Interaktivni centar – mjesto gdje se u okviru projekta Budva Zero Waste City ovog ljeta građani i turisti edukuju o najvažnijim ekološkim pitanjima.

Ministarstvo ekonomije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) nastavljaju saradnju u realizaciji projekta Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori, koji se kontinuirano sprovodi od 2014. godine. Podrška razvoju sektora privrede, procesa strateškog planiranja razvoja jedinica lokalne samouprave, kao i razvoja nacionalnog brenda, biće i ove godine u fokusu zajedničkog projekta Ministarstva ekonomije i UNDP, za koji je opredijeljeno 112.000 eura.

Buka i zvuka mašina odjekuju naseljem Sveti Stefan.

Budvanski ugostitelj Vuksan Vuko Mitrović uručio je predsjedniku Opštine Budva Marku Careviću plaketu za doprinos uspješnoj organizaciji XIII Državnog prvenstva ugostiteljskih radnika Crne Gore.

Zbog kvara na glavnom cjevovodu ka Budvi /lokalitet”Praskvica/, ekipe “Vodovod”a, večeras u 22 časova počinju sanaciju na vodovodnoj mreži.

Sekreterijat za investicije Opštine Budva završio je radove na kanalizacionoj mreži na Jazu, kao i na asfaltiranju ulice na predmetnoj dionici, a uskoro se očekuje i puštanje u rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Sanacija sletne piste na tivatskom aerodromu, počela je danas, a direktor Aerodroma Tivat, Rade Marić je saopštio da će od ukupno dva i po kilometra , biti sanirano 600 metara, širine 12 metara, odnosno po šest metara od ose centralne linije.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta, koju je Institut za biologiju mora sproveo za potrebe JP Morsko dobro u periodu od 02. do 03. jula, pokazali su da je na 98% kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, dok je na 2% kupališta bio K2 klase. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima odličnog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Opština Budva pokrenula je postupak hitne nabavke na zahtjev Sekretarijata za komunalno stambene poslove za izradu projekta putokoznih tabli na raskrsnici ulica Jadranski put, 22. novembar i Topliški put.

Opština Budva raspisala je tender za nabavku kompjuterskog programa i izradu Super Senior kartica Opštine Budva za šta će biti izdvojeno 15.000 eura

Kameni potporni zid obrušio se na pješačku stazu koja vodi kroz naselje u Perazića dolu, zbog čega je mještanima i vlasnicima vikend kuća i vila praktično onemogućeno da dođu do plaže.

U organizaciji JU Narodna biblioteka Budve, matičnog odjeljenja“S.M.Ljubiša“ koje je kao Narodna biblioteka i čitaonica osnovano još davne 1890 godine, u Petrovcu se tokom jula i avgusta 2019. realizuje književni program pod nazivom - KNJIŽEVNA KOMUNA.

U prvom upisnom roku Univerziteta Crne Gore, u kojem se prijavilo 3.459 studenata, na 19 fakulteta UCG upisalo se 2.666 studenata, na predviđenih 3.486 mjesta. Za II upisni rok preostalo je 821 mjesto na 16 fakulteta.

Iako je evidnetno da je ovogodišnja sezona lošije počela od prošlogodišnje, Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva ostvaruje odličnu naplatu boravišne takse.Zaključno sa 30. junom  naplaćeno je 935.239.83 eura na ime boravišne takse, što je za gotovo 135 hiljada hiljada eura više nego u istom periodu lani.

Opština Budva zaključila je ugovor sa tivatskom kompanijom "Ben kov" o nabavci specijalnog teretnog vozila, kamiona - cistijerne za šumske požare.

Generalna direktorica hotela Splendid Conference& Spa Resort, Mirjana Mrkalj  ovogodišnja je dobitnica nagrade Najmenadžerka regiona jugoistočne Evrope 2019. Tako je odlučio žiri  Evropskih menadžera, koji je nagradio i Hotel Splendid Conference & Spa Resort,kao HOTEL GODINE.

U četvrtak 04. jula, sa početkom u 20.30h, na sceni između crkava biće otvoren 33. festival “Grad teatar“.

Zbog opravke kvara na mreži, manji broj potrošača u naselju Ivanovići, do 13:30 nemaju vodu.

Uprava javnih prihoda Opštine Budva ubuduće će oporezovati i stambeno – poslovne, objekte u izgradnji i nepokretne privremene objekte, koji se grade duži vremenski period , a nijesu privedeni namjeni. To je jedna od ključnih novina nacrta Odluke o porezu na nepokretnost, koju je sačinila opštinska uprava.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević je nastavio da dodjeljuje svoju predsjedničku platu građanima u teškoj materijalnoj situaciji.

Menadžer Opštine Budva, Milo Božović, pokrenuo je inicijativu za obnovu crkve Sv. Antuna Padovanskog.

Iako se očekivalo da se vladajuća koalicija neće dogovoriti, nakon niza međusobnih optužbi, ipak, za 22. jul, predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović zakazao je održavanje 27. sjednice lokalnog parlamenta, koja je trebala da bude održana početkom juna. Ovim se ponovo u prvi plan stavlja jedna od najatraktivnijih turističkih projekata - izgradnja žičare, o kojoj će se odbornici napokon izjasniti.

Konkurs za drugi upisni rok na Univerzitetu Crne Gore biće objavljen u ponedjeljak, 8. jula 2019. godine.Predaja dokumenata je 9. jula, na fakultetima na kojima je ostalo slobodnih mjesta nakon prvog upisnog roka.Fakulteti koji imaju prijemne ispite organizovaće ih u srijedu i četvrtak, 10. i 11. jula.

JP Morsko dobro, Opština Budva i Ministasrtvo održivog razvoja i turizma pokrenuli su inicijativu za raspisivanje međunarodnog konkursa za izradu idejnog arhitektonskog rješenja za uređenje budvanskog šetališta. Na poziv Glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića, u Budvi su juče i danas boravili profesor arhitekture na Univerzitetu u Ljubljani Tadej Glažer iz Slovenije i arhitekta Zoran Boševski, profesor Univerziteta u Zagrebu, u svojstvu predloženih članova žirija iz inostranstva. Nakon što su juče izvršili obilazak cjelokupne obalne zone u Budvi i Bečićima, danas je u kabinetu menadžera Opštine Budva organizovan sastanak na kojem se razgovaralo o izradi projektnog zadatka za raspisivanje konkursa. Sastanku sa gostima prisustvovali su predsjednik Opštine Budva Marko Carević, menadžer Milo Božović, glavna gradska arhitektica Ana Samardžić, sekretar Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj Stevo Davidović sa svojim saradnicima, potom glavni državni arhitekta Dušan Vuksanović i direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić sa saradnicima.

U Tivtu je sinoć završen drugi festival klasične muzike „Mediteranske note“. Tokom proteklih devet dana, publika u tom gradu bila je u prilici da na različitim pozornicama prati nastupe niza virtuoza savremene klasike, a sve je okončano sinoćnjim koncertom Robi Lakatoš trija i Crnogorskog simfonijskog orkestra u Porto Montenegru.

U okviru projekta UNEP Marine Litter koji u Crnoj Gori sprovodi Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom a finansira se iz sredstava UN Enviroment (Program Ujedinjenih nacija za Životnu sredinu), danas je u Podgorici održana Radionica „Jačanje kapaciteta za upravljanje otpadom iz mora kroz promociju mjera za smanjenu upotrebu i reciklažu plastične ambalaže“ organizovana u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine.

Središnji dio starografske plaže Brijega od Budve oslobodjen je mobilijara i svi koji godinama unazad nijesu mogli, jer je kompletno kupalište bilo ustupljeno hotelu Avala, mogu sada slobodno da se kupaju. Jedina zamjerka je što plaža nije uredjena i vidno je da se slabo o njoj ko brine

Turistička organizacija opštine Budva je u saradnji sa JU “Muzeji i galerije Budve” realizovala projekat Signalizacije i obilježavanja važnih građevina u Starom gradu i postavila moderne banere na 18 važnih građevina i trgova unutar istog.

Vlada je juče usvojila Informaciju o štetama nastalim usljed olujnog vjetra, 23. februara 2019.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović preksinoć je u Budvi otvorio Hotel „Falkensteiner Montenegro“.

Isplovljenjem brodova koji učestvuju na ADRION LIVEX 19, započeo je serijal vježbi na moru u koje su se uključili i helikopteri Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore ''Gazela'' i Bell 412 EPI, kao i italijanski HN 90, sa kojima su uvježbavani postupci traganja i spašavanja.

Budvanski restoran Porto Budva dostavio je najbolju p0onudu na tenderu koji je raspisla Opština Budva za izbor najpovoljnijeg specijalizovanog ribljeg i klasičnog restorana u gradu za pružanje ugostiteljskih usluga. Opština je ponudila deset hiljada eura za specijalizovani restoran i šet hiljada eura za klasični, u kome će po potrebi organizovati službeni ručak u okviru brojnih protokola tokom ove godine.

Omladinski fudbalski klub „ Petrovac, vaterpolo klub „ Budvanska rivijera“ i odbojkaški klub „ Budva“, ove godine iz gradske kase dobiće najviše novca, čak 605 hiljada eura, od ukupno 810 hiljada eura , koliko je Opština Budva opredijelila za sufinansiranje 31 sporstskog kluba na teritoriji metropole turizma.

Danas je u hotelu Palas održana jedanaesta vanredna sjednica Skupštine akcionara Hotelske grupe Budvanska rivijera na kojoj je podržana odluka o odvajanju i osnivanju novog Društva koje u svom sastavu ima hotele Sveti Stefan i Miločer, sa pripadajućim zemljišnim kompleksom.

U TO održani vanredni sastanci Izvrsnog i nadzornog odbora zbog incidenta koji se juce dogodio kada je zamjenik direktora N. K osamario sluzbenicu T. V, koja ga je potom prijavila policiji

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević primio je danas crnogorske reprezentativce koji su na seniorskom takmičenju džiu džicu prvenstva Evrope u Bukureštu osvojili zlatna odličja.

Sekretarijat za komunalno - stambene poslove je juče, tokom kasnih večernjih sati započeo sa akcijom obilježavanja horizontalne signalizacije na kolovozu.

Pogledajte kako će izgledati prostor od “Zavale do Avale” ukoliko bude realizovan Detaljni urbanistički plan “ Budva centar” - Budva postaje betonski grad, grad kula

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore danas je raspisao konkurs za upis 3486 studenata u studiskoj 2019/20 godini Univerzita Crne Gore u prvu godinu osnovnih studija.Na ukupno 19 univerzitetskih jedinica studenti će moći da izaberu jedan od 64 studijska programa koji se finansiraju iz Bužeta Crne Gore nakon dobijene saglasnosti Vlade Crne Gore, kazao je nakon sjednice tog organa prof dr Duško Bjelica , predsjednik UOUCG.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 18. do 19. juna pokazali su da je na 99% kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, dok je na 1% kupališta bio K2 klase. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima odličnog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Završeno asfaltiranje još dvije ulice u naselju Podkošljun i Lazi, ukupne dužine 500 metara - saopšteno je iz Opštine Budva.

Opština Budva zaključila je ugovor sa podgoričkom kompanijom Centroslavija, koja je prvorangirana na tenderu za zamjenu poda u sali Mediteranskog sportskog centra. Ukupna vrijednost ugovora, u koji su Primorske novine imale uvid je 99.961 eura sa uračunatim PDV- om.

Kontrolori JP "Morsko dobro" ustanovili su nove nepravilnosti - kontrola izvršena u Herceg Novom.

Vlada je juče donijela Uredbu o naplati poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika.

Formiran je novi Savjet MZ Stari grad. Sastanak je održan u potpuno neuslovnim kancelarijama. Donosimo fotografije kako izgleda dvospratna zgrada u Starom gradu, u kojoj se nalaze kancelarije.

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić posjetio je juče sa svojim saradnicima Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u Kotoru. Na sastanku sa rukovodstvom Instituta razgovarano je o nastavku saradnje ove dvije institucije u realizaciji aktuelnih i budućih projekata, prije svega u oblasti praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode na kupalištima duž crnogorskog primorja, ali i projektima koji se odnose na istraživanja morskih pećina, praćenje uticaja nasipanja plaža na morski ekosistem, te nastavak saradnje na međunarodnim projektima koji se bave monitoringom otpada u moru i na plažama.

Javno preduzeće "Morsko dobro" objavilo je juče tender za zakup četiri atraktivne lokacije za postavljanje privremenih ugostiteljskih objekata u zoni morskog dobra u opštini Budva i to:

Na inicijativu JU Dom starih “Grabovac” iz Risna, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je izvršilo nabavku i montažu dizalice za pristup moru lica sa invaliditetom. Dizalica je postavljena na dijelu obale koji je inače namjenjen korisnicima doma.

Turistička organizacija opštine Budva otvorila još pet sezonskih info punktova i to:

Komunalna inspekcija i policija stavila je pečat na 13 gradilišta u Budvi, jer su investitori i pored upozorenja nastavili sa gradnjom uprkos zabrani izvođenja građevinskih radova tokom sezone. To je saopštio načelnik Komunalne policije i inspekcije Aleksandar Mijatović.

Javno preduzeće Morsko dobro raspislao je tender za zakup lokacije za privremeno parkiralište. Na tenderu, koji je otvoren do 24. juna, našle su se dvije lokacije i to:

Savjet za turizam je danas na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, konstatovao da turistički pokazatelji u prvom kvartalu ove godine značajno premašuju podatke iz rekordne 2018. godine što, uz činjenicu da su aktivnosti na pripremi špica ovogodišnje sezone realizovane ili se realizuju u skladu sa planom, ukazuje da će i 2019. biti veoma uspješna turistička godina.

Radovi na uređenju dijela kamenite obale na lokalitetu Galija, nadomak Svetog Stefana, izvodili du se više od mjesec dana. Niko od nadležnih nije se oglasio, i pored toga sto su Primorske novine više puta objavljivale fotografije gdje teška građevinska operativa radi na pjeni od mora. Ko i po čijem odobenju betonira dio obale?

Velikom litijom glavnim starogradskim ulicama proslavljen je Trojčin dan, zaštitnik grada Budve i Slava hrama Svete Trojice u Starom gradu.

Stipendiju u vrijednosti od 25.000 eura, za studiranje na američkom koledžu RIT Croatia, koju dodjeljuje Porto Montenegro, nakon tri kruga selekcije više od 25 kandidata iz Crne Gore, dobila je osamnaestogodišnja Teodora Grozdanić iz Danilovgrada.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević primio je najbolje učenike osnovnih i srednje škole, nosioce diplome "Luča", i uručio im novčanu nagradu. Trideset osam učenika sa diplomom "Luča I" i 23 učenika nosilaca diplome "Luča II" nagrađeni su za svoj predani i vrijedni rad i odličan uspjeh tokom školovanja.

Bager je danima potkopavao brdo i mijenjao prirodni ambijent

139 budvanskih kupališta spremno dočekuju goste

Turistička organizacija opštine Budva danas, 12.06.2019.g., počela sa naplatom boravišne takse za plovne objekte nautičkog turizma.

Kontrolori javnog preduzeća "Morsko dobro" kostatovali su brojne nepravilnosti prilikom kontrole obale na području tivatske opštine.

Obavještavamo Vas da je od danas aktivan portal na kojem su dostupni vertikalni i kosi orto foto snimci za teritoriju Crne Gore. Ovaj portal biće dio budućeg geografsko informacionog sistema i služiće kao baza za planiranje, projektovanje, kontrolu izvođenja geodetskih radova i potrebe praćenja:

Morska voda na crnogorskim kupalištima odličnog kvaliteta, sanitarno je ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju. To pokazuju rezultati najnovije analize kvaliteta morske koju je u periodu od 4. i 5. juna na 100 javnih kupališta sproveo Institut za biologiju mora

Crnogorsko Turističko Udruženje ( CTU) ponovilo je apel gradskim vlastima u Kotoru, da sazovu hitan sastanak sa predstavnicima Udruženja Autobuskih prevoznika i Asocijacije turističkih vodiča i regulišu haos nakon odluke da izletnički autobusi ispred Starog Grada ne mogu preuzeti ili iskrcati svoje grupe. 

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović razgovarao je danas sa novinarima o priprepremljenosti Crne Gore za ljetnju turističku sezonu, rezultatima zimske sezone, borbi sa sivom ekonomijom u turizmu i perspektivama ove privredne grane sa aspekta ponude i avio-povezanosti.

Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija.