Na idiličnom ostrvu Capri nema koronavirusa, Italijani "kradu" turiste Španiji i Grčkoj

Evropa se planira postepeno otvarati za turiste nakon strogih mjera i restrikcija uvedenih zbog pandemije koronavirusa, a jedna od turističkih destinacija u Italiji je "slobodna" od koronavirusa.

Turizam u Italiji čini 13 posto GDP-a, a Capri je ostrvo na kojem nema slučajeva koronavirusa. Ostrvo se nalazi u Napuljskom zalivu, a poznato je po tome što ga prosjećuju uglavnom bogatiji turisti. Međutim, ove godine je pažnju privuo jer su vlasti uspjele vakcinisati sve stanovnike ostrva.

"Pripremamo se da dočekamo milione turista i spriječimo ih da odu u Španiju ili Grčku. Sada je ključno da ne gubimo vrijeme. Hotelski sektor mora donijeti odluke ili ćemo izgubiti cijelu turističku sezonu", izjavio je Vincenzo De Luca, guverner šire regije Campania.

Gradonačelnik Capria Marino Lamo je za CNN izjavio a je gotovo kompletna populacija koju čini 15.000 stanovnika dobila prvu dozu vakcine. Do kraja ove sedmice će biti vakcinisani svi turistički radnici koji ne žive na ostrvu, ali ga redovno posjećuju.

Na ostrvu postoji 60 hotela, a vlasti su spremne organizovati i PCR testiranje za turiste kako bi mogli sa sobom ponijeti rezultate kada budu napuštali ostrvo.

Capri je u 2020. godni zabilježio pad turističkog sektora za 70 posto, a razlog je pandemija koronavirusa. Ipak, vlasti vjeruju da ostrvo može mnogo ponuditi čak i u vrijeme društvenog distanciranja zahvaljujući svojim stazama za šetnju u prirodi.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti