New York dobija prvi "plutajući" bazen vrijedan 25 miliona dolara

Izgradnja plutajućeg bazena u New Yorku je projekat na kojem se radi već deset godina, a sada je ozvaničeno kako će lokacija ovog jedinstvenog zdanja vrijednog 25 miliona dolara biti sjeverno od mosta Manhattan u ušću East River.

New York je već grad koji nikad ne spava, a u ljetnim mjesecima dobija poseban nivo živosti. Međutim, ova sezona dolazi i s često nepodnošljivom vrućinom koja stanovnike grada "tjera u lov" na javne bazene.

Novim futurističkim projektom stanovnici ovog grada su korak bliže dobivanju novog i zasigurno jedinstvenog prostora za plivanje: plutajućeg bazena na rijeci.

Poznat kao bazen "+", zbog svog oblika koji nalikuje znaku plusa, ovaj projekat radi se već deset godina, a organizacija koja stoji iza svega konačno je službeno osigurala mjesto za izgradnju plutajućeg bazena: dio rijeke sjeverno od mosta Manhattan Bridge.

Bazen neće samo plutati, već će koristiti vodu iz rijeke za punjenje. Osim toga, jedan od mnogih inženjerskih podviga koji ovaj poduhvat čine impresivnim je sistem filtracije vode. Prema agenciji Time Out iz New Yorka, bazen će svakodnevno pružati gostima više od 600.000 litara čiste filtrirane vode.

Još uvijek nije jasno kada će biti završen projekat vrijedan 25 miliona dolara, ali organizatori i mnogi stanovnici zadovoljni su napretkom i nestrpljivo očekuju otvaranje.

Kara Meyer, generalna direktorica "+ Pool-a" kazala je da će sljedeća prepreka u izgradnji i otvaranju bazena biti ispunjavanje svih propisa o zdravlju i sigurnosti, kao i zahtjeva gradske vlade.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti