Potvrđena nova vrsta meduze koja je pronađena u Rovinju

Naučnici s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku potvrdili su novu vrstu meduze na osnovu jedinke koja je pronađena 2020. godine u Rovinju.

Zaposlenici spomenutog sveučilišta su potvrdili da je nova vrsta meduze pronađena tokom boravka njihovih naučnika u Laboratoriju za evolucijsku ekologiju Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković te da je pronalazak nove vrste potvrđen genetičkim metodama, prenosi HRT.

Nova vrsta je nazvana aurelia pseudosolida. Istraživanje je objavljeno u magazinu Water. Sprovedeno je u sklopu projekata SpaTeGen i DiVMAd, a njih finansira Hrvatska zaklada za znanost, čiji je nositelj Institut za more i priobalje.

Iz Sveučilišta u Dubrovniku su naglasili da je pravilo struke da se sav materijal na osnovu kojeg je opisana nova vrsta mora pohraniti u prirodoslovnim muzejima kako bi bio dostupan ostalim znanstvenicima za buduća istraživanja. Iz tog razloga je ova nova vrsta meduze pohranjena u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik.

Napomenuli su da je ovo već druga nova vrsta meduze koja je potvrđena u proteklih deset godina u Jadranu. Vrsta mawia benovici je pronađena 2014. godine. Nazvana je po hrvatskom planktologu i ekologu Adamu Benoviću.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti