Donacija organa - šansa za novi život

Transplantacija je jedini spas za bolesnike kojima su teško ili nepovratno oboljeli pojedini organi, a sa pozitivnim stavom prema ovom vidu liječenja, mi obezbjeđujemo budućnost svojoj porodici, svojoj djeci i unucima. Samo sa društvenom odgovornošću i visokim stepenom građanske solidarnosti možemo povećati broj kadaveričnih transplantacija, što je jedan od preduslova za uspjeh transplantacionog programa.To je naglašeno na sastanku ministra zdravlja dr Kenan Hrapović sa ljekarima iz Hrvatske, prof. dr Željkom Kaštelanom i dr Jasnom Brezak, uz čiju podršku se sprovodi transplantacioni program u Crnoj Gori.

Hrapović je zahvalio doktorima iz Hrvatske na kontinuiranoj saradnji sa našim zdravstvenim sistemom u oblasti transplantacionog programa koji se sprovodi od septembra 2012.godine., kada je u Kliničkom Centru Crne Gore, u saradnji sa transplantacionim timom KBC „Rebro“ iz Zagreba, urađena prva transplantacija bubrega sa živog davaoca.

Na sastanku je bilo riječi o dostignućima Crne Gore u ovoj oblasti, daljem ulaganju u njen razvoj, kao i edukaciji naših ljekara u hrvatskim zdravstvenim centrima, uvažavajući činjenicu da Hrvatska decenijama unazad sprovodi transplantacioni program, koji je po ostvarenim rezultatima u svjetskom vrhu.

Ministar Hrapović izrazio je zadovoljstvo obnavljanjem Sporazuma o međusobnoj saradnji na području davanja i presađivanja organa između Crne Gore i Hrvatske, kojim je predviđeno da se državljani naše zemlje mogu upisati na listu čekanja Hrvatske za presađivanje organa pri Eurotransplantu, fondaciji koja povezuje donore sa primaocima organa.

Dr Kaštelan i dr Brezak istakli su da je Crna Gora svojim kapacitetima odgovorila jednom od najvećih izazova savremene medicine, uvođenjem transplantacionog programa, koji je kruna svakog zdravstvenog sistema.

Na sastanku je zaključeno da i pored svih dostignuća u ovoj oblasti, Crna Gora mora da radi na podizanju svijesti građana o značaju doniranja organa.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti