Genijalno osmišljen izlet u Dubrovniku: vode ih besplatno barkom, ali pod jednim uslovom

Više puta smo svjedočili tonama smeća koje zimi doplivaju na naše plaže što zahtjeva ogroman napor komunalnih službi za skupljanje i uklanjanje.

A što je s plažama i uvalama koje nisu lako dostupne? Na koje možemo doći samo s brodom i koje nisu razvikane i zakrčene ležaljkama?


U Dubrovniku su ovog ljeta došli na dobru ideju: udruženje GREEN SEA SAFARI, je smislilo odličan besplatni izlet barkom na divlje plaže za domaće, ali i strance koji volontiraju čisteći obalu, a potom se kupaju i igraju picigina ili jednostavno uživaju u prirodi.

"Radi se o neprofitnom udruženju osnovanom prije par mjeseci i njena jedina svrha je da skupljamo smeće sa ostrva i uvala koje su nedostupne i koje niko inače ne čisti", priča Maro Carević, jedan od pokretača udruženja.

"Dosad je odrađeno dvadesetak akcija, a u svakoj akciji prikupljeno je između 15 i 30 vreća smeća od 150 litara. Krenuli smo od Kalamote koja je sad praktički očišćena. Nikad ne možete baš sve očistit, ali skupimo što više možemo".

Nevjerojatne su količine plastike i ostalog smeća koje se nalaze u našem okolišu i ovakve akcije svakako treba pohvaliti i dati im malo vjetra u leđa.

"Ono što nam je najveći problem je nakon što skupimo veći otpad, najviše plastike, ostane nam puno usitnjenog stiropora od kašeta za ribu s koča. Sada pokušavamo nabaviti neki motorni usisavač, pa ako neko ima iskustva s takvim uređajima ili je možda voljan donirati tako nešto, puno bi nam pomoglo" ističe Maro.

Među turistima koji su dosad bili na GREEN SEA SAFARIJU ističu se Francuzi, Holanđani i Skandinavci koji su najosjetljiviji kada je u pitanju zaštita i očuvanje okoline i prirode. Ali priključuju im se ljudi iz cijelog svijeta. Stranci odmah znaju o čemu se radi vjerojatno jer u njihovim razvijenijim zemljama već postoje ovakvi koncepti.

 

izvor: dubrovniknet.hr

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti