Impresivni crnogorski predjeli na stranicama magazina “National Geographic Traveller“

Članak o Crnoj Gori na deset strana, sa impresivnim fotografijama slikovitih pejzaža crnogorske obale i planina, objavljen je u magazinu “National Georaphic Traveller“, kao rezultat studijskih posjeta novinarke i fotografa ovog magazina, u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Riječ je o jednom od najuticajnijih britanskih magazina specijalizovanom za putovanja, na čijoj se naslovnici našla i Crna Gora. Afirmativni članak pod nazivom “ALL AROUND THE MOUNTAIN“ potpisuje britanska urednica Sara Barel, koja je boravila u Crnoj Gori u maju tekuće godine, dok su fotografije rezultat studijske posjete fotografa Džordana Benksa.

“Nazvana po ogromnom masivu koji se uzdiže strmo nad Jadranom - Crna Gora, je u stvari mjesto guste zelene šume, kristalno plavih jezera i bijelih vrhova. Putovanje kroz balkanski biser otkriva bogatstvo priča i znamenitosti upakovanih u jednu državu“, istakla je Sara Barel opisujući Crnu Goru.

Naročito je impresioniralo Skadarsko jezero koje naziva “prostranstvo tirkizne boje”, te je slikovito opisala krstarenje kroz lokvanje sa bijelim cvjetovima koji su raštrkani po cijelom jezeru.

“Put od Skadarskog jezera do glavnog grada Podgorice okružen je vinogradima koji se prostiru na 2 300 hektara, što ovu malu zemlju čini ponosnim vlasnikom najvećeg pojedinačnog vinograda na kontinentu. Crna Gora posjeduje neke od najvećih raznolikosti jedinstvenog i autohtonog vinskog grožđa na Balkanu, a nekoliko crnogorskih sorti grožđa nema nigdje drugdje u svijetu“, navodi se u članku.
Barel detaljno opisuje Durmitorski prsten, Biogradsku goru, selo Njeguši, Stari Bar, Sveti Stefan, Lušticu, Bokokotorski zaliv i druga mjesta koja je obišla tokom četvorodnevne posjete.

“Biogradsku goru morate posjetiti u junu, jer sa preko 2 000 vrsta biljaka predstavlja pravi tepih od poljskog cvijeća. Staze okružene šumama i snijegom prekrivenim vrhovima su svuda na sjeveru Crne Gore.“

Posebno opisuje put od Prijestonice Cetinje do Bokokotorskog zaliva, koji vodi preko serpentina, sa kojih se, kako kaže Barel, pruža jedinstven pogled na strme planine koje u podnožju izgledaju kao da izviru iz mora. Za Kotor kaže da je riznica UNESCO-a, a oduševljenje je izazvao i specifičan spoj raznih kultura u svim gradovima na primorju Crne Gore.
Sa preko 58 000 čitalaca po štampanom izdanju, National Geographic Traveller predstavlja jedan o najuticajnijih magazina iz oblasti putovanja u Velikoj Britaniji. To potvrđuje i činjenica da je dobitnik brojnih priznanja, uključujući i Best Consumer Holiday Magazine na British Travel Awards 2019, 2017, 2015 i 2014. U januaru će priča biti objavljena i na portalu nationalgeographic.co.uk, koji bilježi oko 33.000 pratilaca i 10 miliona pregleda stranice godišnje, dok se četvrtina tog broja pregleda odnosi na odjeljak o putovanjima.

Ovaj članak je nastavak dobre saradnje NTO CG sa svjetskim liderom u geografiji, kartografiji, istraživanju i putovanjima, “National Geographic Traveller” na planu pozicioniranja Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije.  Podsjećamo da je ovaj magazin Crnu Goru svrstao u jednu od sedam najprivlačnijih destinacija na svijetu za porodična putovanja u 2021. godini. U članku “Najbolje od svijeta: sedam nezaboravnih porodičnih putovanja za 2021. i dalje” Crna Gora, kao druga na listi “Best of the World 2021”, rame uz rame, stoji uz destinacije kao što su Japan, SAD, Kanada i Velika Britanija.

Pored NTO CG studijske posjete novinarke i fotografa ovog magazina dale su i strateški partner NTO CG - agencija Gold Travel i HG Budvanska rivijera, lokalna turistička organizacija Kotora, Kolašina, Žabljaka, Bara, Budve, Tivta, Cetinja i Podgorice, hotel Casa di Pino, Cue Podgorica, The Chedi Luštica Bay, Explorer DMC, Plantaže 13. jul, Montenegro Stars, Lipska pećina i Nacionalni parkovi Crne Gore.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti